Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Orbán sikernek tartja a magyar-román megállapodást

2002.01.02. 08:11
Örömmel írta alá és nagy sikernek tartja a magyar-román egyetértési nyilatkozatot Orbán Viktor - derült ki a kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújából. A miniszterelnök elmondta: rendszeresen nyilvánosságra hozzák majd, hogy az adott héten vagy hónapban hány munkavállaló érkezett Magyarországra, hány engedélyt adtak ki, ez mely szakmában és az ország melyik részén történt.
Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja szerint a magyar-román kormányfői megállapodás nem fenyegeti a magyar munkaerőpiacot, amely továbbra is szabályozott és korlátozott marad. A miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy örömmel írta alá a magyar-román egyetértési nyilatkozatot és nagy sikernek tartja azt. Orbán szerint a parlamenti pártok egyeztetésén az ellenzéki pártvezetők is úgy vélték, hogy kívánatos a megállapodás, mert annak nyomán a határon túli magyarok könnyebben, ellenállás és akadályok nélkül juthatnak majd magyar igazolványhoz.

'A pártvezetők koccintottak is a megállapodásra'

A kormányfő szavai szerint a parlamenti pártok vezetői nemhogy nem tiltakoztak, hanem koccintottak is a megállapodás sikerére. A kormányfő utalt arra, hogy mindenki nagyon elégedett volt és támogatta a megállapodást, egyedül a MIÉP elnöke volt némileg tamáskodó annak szükségességét illetően.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kedvezménytörvény ez év január 1-jei hatályba lépése után is csak tartózkodási vízummal vállalhatnak munkát nem magyar állampolgárok Magyarországon és kizárólag a magyar állam mérlegelésétől függ annak kiadása. Kitért arra is, hogy az érintetteknek rendelkezniük kell munkavállalási engedéllyel és adószámmal is, valamint be kell jelentkezniük a társadalombiztosításnál.

Rendszeres tájékoztatás

A miniszterelnök közölte: megfelelő időközönként nyilvánosságra fogják hozni, hogy az adott héten vagy hónapban hány munkavállaló érkezett külföldről Magyarországra, hány engedélyt adtak ki, ez mely szakmában és az ország melyik részén történt. Szavai szerint akkor mindenki láthatja majd, hogy a riogatások, a félelmet keltő nyilatkozatok megalapozatlanok voltak, mert komoly védelemben részesül a magyar munkaerőpiac. Orbán Viktor leszögezte: nem először fordul elő, hogy a munka világát megzavaró nyilatkozatok hangzanak el, ám - mint hozzátette - a minimálbértől sem omlott össze a munkaerőpiac és a Munka törvénykönyve módosítása után is megmaradt a szabad szombat. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiacra a feketén dolgozók jelentik az igazi veszélyt.

Az év első miniszterelnöki rádiós interjújából kiderült, hogy Orbán Viktor feleségével kettesben búcsúztatta az óévet és magántermészetű tervekről szóló beszélgetésük során az áprilisban esedékes országgyűlési választások nem kerültek szóba szilveszter éjszakáján.