Salamon
-1 °C
13 °C

Védett munkavállalók, védett madarak

2002.01.16. 09:33
A román-magyar egyetértési nyilatkozat egyetlen ember munkahelyét sem veszélyezteti Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában.
A státustörvény, majd az annak nyomán létrejött magyar-román miniszterelnöki megállapodás egyetlen ember munkahelyét sem veszélyezteti Magyarországon - szögezte le Orbán Viktor kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában.

Korlátozható a külföldiek foglalkoztatása

Mint mondta, egyetlen magyar munkavállalónak sem kell aggódnia azért, hogy külföldiek miatt el fogja veszíteni az állását. Tájékoztatása szerint a parlament által 1991-ben elfogadott, a foglalkoztatásról szóló törvény felhatalmazást ad arra, hogy meghatározzák, hány álláshelyet tölthetnek be egy időben külföldiek Magyarországon.

Egyeztetni fognak a külföldiek munkavállalásáról

A kormányfő utalt arra, hogy a gazdasági miniszter egyeztetni fog a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, majd olyan rendeletet alkot, amelynek alapján mindenképpen kevesebb lesz a Magyarországon egy időben munkát vállaló külföldiek száma, mint ahány betöltetlen álláshely van. Orbán Viktor a román, illetve ellenzéki kritikák kapcsán leszögezte, hogy tisztességes, méltányos megállapodást kötöttek a román miniszterelnökkel.

A megállapodás egyszerre jó Magyarországnak és Romániának, szolgálja a békét, a jószomszédi kapcsolatokat és mindenek felett megfelel a határon túli magyarok érdekeinek - fogalmazott a kormányfő.

Majd rájönnek

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy egy-két hét múlva mindenki belátja, nem volt helyes valótlan érvekkel támadni a kormányt, és visszatérnek a kedvezménytörvényt elhagyók ahhoz az össznemzeti egyetértéshez, amelynek szellemében 92 százalékos többséggel fogadta el a parlament a jogszabályt.

Védett madarak

A védett madarak lemészárlásával kapcsolatban folytatott sikeres nyomozásról szólva Orbán Viktor közölte: egy-másfél héten belül lesz a rendőrség abban a helyzetben, hogy tájékoztassa a közvéleményt az ügy hátteréről. A kormányfő köszönetet mondott Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszternek azért, hogy következetesen lépett fel az ügyben.