Gusztáv
-4 °C
1 °C

Orbán szerint zsákutcában az EU-csatlakozás

2001.12.12. 10:49
Az EU-csatlakozással kapcsolatos aggályokról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerdai rádióinterjújában. Emellett bejelentette, hogy kedvező mezőgazdasági hiteleket nyújtanak a családi gazdaságok megerősítéséhez.

A kormány a családi gazdaságok megerősítése érdekében új agrárhitelezési rendszert vezet be - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában.

- A hitelrendszer eredményeként a magánbirtokosok és a jogi személyiségű társaságok számára is elérhetővé válnak jelentős összegű, hosszú lejáratú mezőgazdasági hitelek - mondta Orbán Viktor.

Összefogtak

A miniszterelnök véleménye szerint a magyar gazdaság zökkenők nélküli előrehaladása és ennek egyik eredményeként az infláció csökkenése a honi gazdaságban létrejött összefogásnak is köszönhető, amelynek része a Magyar Nemzeti Bank, a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége.

Orbán Viktor elmondta: a jegybank új vezetése a nyár közepén új pénzügypolitikát hirdetett meg és ez összefügg azzal is, hogy az MNB a vezetését, működési rendjét, célkitűzéseit tekintve eltér a megelőző korszak jegybankjától és annak politikájától.

EU: csatlakozási zsákutca

Az Európai Unió bővítése kapcsán Orbán Viktor szólt arról, hogy az EU hivatalos álláspontja szerint az ügybe nem keveredhetnek politikai szempontok. - A bővítés kérdése az Európai Unió eddigi dokumentumai szerint kizárólag szakmai kérdés - mondta -, ha úgy tetszik, a jelentkező ország felkészülésének függvénye.

Nézete szerint az Európai Unió mindeddig - "bár néha meg-meg sértette a saját maga által felállított szabályt" - óvakodott attól, hogy politikai szempontokat, ország-csoportosításokat keverjen össze azzal a kérdéssel, hogy melyik ország mennyire felkészült. - A csatlakozás kérdésében zsákutcába jutott az Európai Unió, de ez megváltozhat az ezen a héten megrendezendő belgiumi uniós csúcstalálkozón. Szerintem az Európai Unió tisztségviselői rendezik a sorokat és kedvezőbbé válnak a nyilatkozatok a laekeni csúcs után - fejtette ki a miniszterelnök az uniós bővítés kapcsán.