Krisztina
18 °C
24 °C

Orbán kiköltözött a MeH-ből

2003.10.17. 12:35
Idő előtt kiköltözött a Miniszterelnöki Hivatalban kapott irodájából Orbán Viktor. A volt miniszterelnök májusban, azután költözött ki, hogy a Fidesz elnökévé választották. Orbánnak már csupán egy kétfős titkársága működik a kancellária Kossuth téri épületében.
A Lex-Boross néven ismertté vált törvény értelmében különféle juttatások illetik meg a miniszterelnököket azután, hogy leköszönnek posztjukról. A volt miniszterelnököknek hivatali idejük lejárta után egy évig még biztonsági kíséret jár, két évig kétfős titkárság és iroda, illetve az első évben korlátlan, később évi néhány tízezer kilométernyi gépkocsi használat illeti meg őket. Mint ismert az Orbán-kormány már ügyvezető kabinetként úgy határozott, hogy a leköszönő miniszterelnöknek a parlamentben kell helyet kapnia.

Ennek alapján hozzá is kezdtek egy félemeleti helyiség rendbehozatalához, a munkálatokat azonban a Házvezetés leállíttatta arra hivatkozva, hogy a parlamenti irodák felett az Országgyűlés Hivatala, nem pedig a kormány rendelkezik. Orbán végül némi fricskával a Medgyessy-kabinet által megszüntetett Országimázs Központ irodái egy részét kapta meg a Miniszterelnöki Hivatal Kossuth téri irodaépületében.

Orbán Viktor kiköltözött a kancelláriáról - erősítette meg az Index információit Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője jelezte: a titkárság nem szűnt meg, ott két köztisztviselő intézi a volt kormányfő levelezését, a MeH-hez ugyanis a volt kormányfőnek címezve havi több ezer levél érkezik, amit rendszerezniük kell. Révész Máriusz tájékoztatása szerint Orbán Viktor májusban távozott a kancellária épületéből, mert pártelnökké választása után már nem felelt meg a protokoll és egyéb követelményeknek a MeH által biztosított iroda, így a Fidesz-elnök dolgozószobája átkerült a párt Lendvay utcai székházába.