Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orbánnak autópálya-matricát kellett vennie egy útja során

2001.02.05. 13:52
Orbán Viktor prágai útja azért kerülhetett az adófizetőknek mindössze 4500 forintjába, mert a kormányfőt szállító autókonvojnak ennyibe került az autópálya-matricája - tudta meg az Index a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A kormányfő egyhetes horvátországi útja pedig azért volt szintén meglepően olcsó, mert a szabadságát töltő miniszterelnök kötelező személybiztosítása került 127 ezer forintba.
Teljesen racionális magyarázata van annak, miért szerepel Orbán Viktor egy-egy külföldi útja mellett meglepően alacsony összeg - nyilatkozta az Indexnek Bulla Károly, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, annak kapcsán, hogy vasárnap az Index is közölte azt az összeállítást, mely a miniszterelnök 1999-es útjainak költségeiről szól, és több adat is általános meglepetést keltett. A kétnapos prágai út 1999-ben azért került mindössze 4500 forintba, mert a kormányfőnek minden költségét a meghívó fél állta, kivételt jelentett azonban ez alól a kormányfői konvoj autópálya matricája.

A miniszterelnök felesége 1999-ben három alkalommal utazott hivatalosan
Testőr a nyaraláshoz is kötelező

Bulla szerint azért kerülhetett Orbán nyolcnapos horvátországi útja mindössze 127 ezer forintba, mert a szabadságát töltő kormányfő kötelező biztosítását fedezte ez az összeg, a miniszterelnöki vakáció egyéb költségeit az Orbán család finanszírozta. A vonatkozó szabályozás Bulai szerint azt tartalmazza, hogy kötelező biztosítani még a szabadságát töltő miniszterelnököt is, ennek költségeit pedig az államnak kell állnia.

A hivatal illetékese szerint számos olyan utazása is volt a miniszterelnöknek, amely egyszerűen nem is szerepel a kimutatásban, mert nem volt költsége. Ilyen viziten járt Orbán Viktor Párkányban, amikor aláírta a két országot összekötő híd építéséről szóló megállapodást. Az, hogy nem volt költsége, azt jelenti, hogy a miniszterelnök autóval ment, így a nem repülős utak költsége a Köztársasági Őrezrednél jelenik meg, mert a miniszterelnök védett személy.

Háromszor kísérte el a miniszterelnököt a neje 1999-ben

A miniszterelnök felesége 1999-ben három alkalommal járt külföldön hivatalosan, mind a három alkalommal szomszédos országban járt. Ez azért nem szerepel a nyilvánosságra hozott adatokban, mert Lévai Anikó útjait külön tartják nyilván a hivatalban. A horvátországi, romániai és ukrajnai utakra a miniszterelnökné mindhárom alkalommal gépkocsival utazott, aminek költsége Bulla szavai szerint nevetséges.