Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Gyurcsány beszéde alatt oszlattak az Andrássy úton

2007.03.15. 23:33
A tavaly őszi tévéostrom óta körözött Budaházy György elfogásának hírére több száz tüntető jelent meg az Andrássy úton, a Nemzeti Nyomozó Iroda közelében. Az első oszlatás akkor kezdődött, amikor a Művészetek Palotájában felhangzott a szózat Gyurcsány Ferenc beszéde előtt. A tüntetőket előbb a Hősök terére szorították, majd az Oktogonnál gyülekező újabb, barikádot állító tömeget a Duna felé tolta a rendőrsorfal.

Sohasem látott rendőri készültség mellett kezdődött reggel az idei március 15-i ünnepségsorozat. Az állami és önkormányzati rendezvényeket tüntetők zavarták meg. Demszky tojászáporban beszélt. Orbán Viktor a Fidesz délutáni nagygyűlésén az önkormányzati választási győzelemhez hasonlította a lehetőséget az őszi népszavazásra. A reggeltől kora estig tartó eseményekről itt olvashat részletesen>>>

Elfogták Budaházyt

A rendőrség délután elfogta az őszi zavargások óta körözött Budaházy Györgyöt, parókában és napszemüvegben volt, amikor elkapták a Deák téren. A Lelkiismeret '88 tagját a tavaly őszi tévéostrom óta körözték, azóta egyszer megjelent egy Kossuth téri gyűlésen, és többször is magnófelvételen üzent különböző tüntetéseken, legutóbb szerdán a Teve utcai rendőrpalota előtt játszották be egyik hangüzenetét.

A tüntetők között elterjedt, hogy Budaházyt a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében tartják fogva, de voltak, akik tudni vélték, hogy az Andrássy út 60-ban, a Terror Háza Múzeumban van. (A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Terror Háza egy tömbben van.) A tüntetőket kör-sms-ekben, hangszórókon hívták az Aradi utcához, amit a rendőrség addigra már elkerített. A rendőrök az első nagyobb, pár száz fős csoportot a Hősök teréig tolták, ott a tüntetők szétszórodtak. Az oszlatás közben egy rendőr és egy tüntető könnyebben megsérült.

Szétszórták a tüntetőket

A rendőrök még a Hősök terénél voltak, amikor a Magyar Nemzeti Múzeumnál legálisan tüntető volt Kossuth tériek és Gój motorosok, immár előre be nem jelentetten, az Oktogonhoz értek. A tüntetők az Írók boltjánál barikádot emeltek, és fel is gyújtották. A rendőrök a tüntetőket innen a Deák tér felé szorították. Az égő kukabarikádokat a vízágyús kocsi eloltotta, a tüntetőkre könnygázt nyomtak.

Kevesen várták Gyurcsányt

Az első élesebb oszlatás kezdődött éppen az Oktogonnál, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélni kezdett a Művészetek Palotájában tartott ünnepi koncert előtt. Az épület előtt – a várakozással ellentétben – csak néhány tucatnyi tüntető várta Gyurcsány Ferencet.

A miniszterelnök szerint 1848-ban a legfontosabb dolgok nem a pesti utcán, hanem a pozsonyi országgyűlésen történtek.

A Roosevelt téren fejezték be

A rendőrök az Erzsébet térnél szétszórták a tömeget, a Dohány utcából, majd az Astoria és a Deák tér környékéről is kiszorították őket. Az utolsó oszlatás a Roosevelt téren volt, ahol ötszáz embert szórtak szét.

Garamvölgyi László ORFK-szóvivő szerint több tucat embert állítottak elő, és Budaházyn kívül elfogtak még egy embert, akit a szeptemberi tévéostrom óta köröztek.