Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

SZDSZ: Nem kell népszavazás-cunami

2007.10.10. 16:36
Ellenzéki javaslatokat is beemelnek a készülõ ötpárti köztisztasági csomagba, illetve minden frakció kijelöl egy szakértõt a témában - erre jutott az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF. Ha minden jól megy, akkor heteken belül normaszöveggé avanzsálhatnak a javaslatok.

Nem kell népszavazás-cunami, az öt parlamenti párt képviselõi érzik a felelõsségüket, hogy nem silányíthatják a népszavazást populista pártakciók eszközévé - summázta a gyurcsányi tisztasági csomag megvitatására összehívott ötpárti megbeszélést Eörsi Mátyás. Az SZDSZ frakcióvezetõje szerint a parlamenti pártok valóban konszenzusra törekszenek, s ennek érdekében a kormánykoalíció hajlandó ellenzéki javaslatokat is befogadni. (Emlékeztetõül: a miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy ha a Tisztelt Ház leszavazza tisztasági csomagját, vagy éppen módosítja azt, akkor jön a népszavazás. A kormányfõi dörgedelem ezúttal azonban a jelek szerint most a koalíciót sem hatotta meg.)

Az öt párt öt kérdéskört akar tartalommal feltölteni: megváltoztatná a képviselõi státuszt; tisztázná a vagyon nyilatkozatra és annak nyilvánossá tételére kötelezettek körét (Semjén Zsolt beemelné a kormánytagokat is); rendbe tenné a pártok és a hozzájuk kötõdõ ifjúsági szervezetek finanszírozását; világos viszonyokat teremtene a közpénzekért zajló pályázatok körül; újrafogalmazná a kormány jogállását.

Hogy mindez ne csak írott malaszt maradjon, minden párt kijelöl egy szakértõt, s ha minden jól megy, heteken belül elkészül a változásokat rögzítõ normaszöveg.

Répássy Róbert fideszes képviselõ másképp interpretálta a tárgyalást, õ - a konszenzus hangsúlyozása mellett - azt tekintette a legnagyobb eredménynek, hogy a parlament nem engedett a gyurcsányi zsarolásnak. Arról, hogy ki adott ultimátumot a másiknak, megoszlanak a vélemények - Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint a Fidesz és a KDNP 148 képviselõje által belengetett népszavazási kezdeményezés szintén zsarolás.