Erzsébet
1 °C
4 °C

Most a Fidesz akarja elhappolni Gyurcsány népszavazását

2007.10.09. 21:32
Nagy titkolózás közepette íratták alá a fideszes képviselőkkel a párt újabb népszavazási kezdeményezését. A honatyák egyharmada ugyanis hasonló jogosultsággal kezdeményezhet országos referendumot, mint a kormány. Ha gyorsan lépnek, ellophatják a miniszterelnök új csodafegyverét, a tisztasági csomagot.

Hírzárlatot rendeltek el a Fidesz kedd délutáni frakcióülése után a képviselők számára is váratlanul összehívott megbeszélésről. Úgy tudjuk, az ülés előtt felhívták az összes képviselő figyelmét arra, hogy mindenképp jelenjenek meg a tárgyaláson, de azt nem közölték velük, miért.

Információink szerint a Fidesz és a KDNP frakció tagjaival aláírattak egy indítványt. Az indítvány tartalmáról hivatalosan senki nem akart nyilatkozni, szerdán jelentik be, miről is van szó. Forrásaink szerint a Fidesz és a KDNP ki akarja fogni a szelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt héten elindított és hétfőn népszavazás lehetőségét is felvető tisztasági csomagjának vitorlájából. (Ennek kedden kiderült részleteiről itt olvashat > > >.)

Egy másik forrásunk arra utalt, hogy az ellenzéki szövetség újabb, feltehetően a kormányfő által bejelentett kérdések témájába illő népszavazási kérdéseket akar beadni az Országos Választási Bizottsághoz, hogy beelőzzék a miniszterelnök hasonló kezdeményezéseit, és erről szóló beadványokat írtak alá.

A kormányfő múlt hétfőn jelentette be a saját pártján belül is nagy viharokat kavaró, hétpontos tisztasági csomagját.

Gyurcsány 7 pontja

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.
2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.
3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.
4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát.
5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.
6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től.
7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

Most hétfőn ezt továbbgörgetve a parlamentben napirend előtt azt mondta, "felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért".

Gyurcsány Ferenc azt is mondta, tudja, elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az utolérheti a már napirenden lévő, fideszes népszavazási kérdéseket. A miniszterelnök szerint, ha az Országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban kezdeményezett népszavazást visszavonni.

Az alkotmány szerint országos népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani, ám mérlegelés alapján az országgyűlési képviselők egyharmada, vagyis 129 képviselő kezdeményezésére az Országgyűlés is elrendelheti. A parlament a köztársasági elnök, a kormány vagy 100 ezer választópolgár kezdeményezésére szintén elrendelheti a referendumot.

Orbán Viktor egy éve, tavaly október 23-án jelentette be, hogy az ellenzék a kormány megszorító intézkedései ellen népszavazással próbál szembeszegülni. A kezdeményezés elindítása után azonban számos csavar és csel bukkant fel a történetben. Kálmán László nyelvész például emailben próbálta beelőzni a határidők miatt megújításra szoruló három fideszes kérdést saját megfogalmazásaival. A Fidesz kedd délután elkezdett manővere minden valószínűség szerint hasonló taktikázásra épül Gyurcsány Ferenc kezdeményezésével szemben, miután a miniszterelnök még egy ideig egyezkedni kényszerül sajátjaival is az általa bedobott témakörökben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?