Antal, Anett
16 °C
23 °C

Orbán: ellopják az uniós pénzeket

2007.09.19. 20:00
A Fidesz elnöke szerint "ellopják" a Magyarországra érkező uniós pénzek nagy részét. Orbán Viktor erről az InfoRádió szerdai műsorában beszélt. Sólyom László megegyezést sürgető szavait nem kívánta kommentálni, ugyanakkor azt mondta, torkig van azzal, amikor politikusok arról beszélnek, mit miért nem tudnak megoldani.

"Ma a Magyarországra érkező pénzek nagy részét ellopják" - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök az InfóRádió Aréna című műsorában. A felvételről sugárzott interjúban elmondta, hétről-hétre jelennek meg különböző korrupciós, pénzlopási ügyeket feltáró oknyomozó írások.

Orbán Viktor azt mondta: az uniós pénzek kapcsán a legfontosabb az lenne, hogy ne lopják el, ne kezeljék pártpénzként, és a fejlesztési irányok meghatározásába vonják be a szakmai csoportokat.

Arra felvetésre, hogy a köztársasági elnök nem lát más kiutat a jelenlegi politikai helyzetben, mint a megegyezést a kormány és ellenzék között, a Fidesz elnöke azt mondta: nem akarja kommentálni Sólyom László szavait, ugyanakkor már "torkig van azzal", hogy az ország sorsáért felelős emberek, legyenek kormánypártiak, ellenzékiek vagy a parlamenten kívül állók, arról beszélnek, mit miért nem tudnak elérni, és miről nem tehetnek. Az emberek megoldásokat várnak a politikusoktól - tette hozzá a pártelnök.

Lesz október 23-án Fidesz-gyűlés

Orbán szerdán az MTV Az Este című műsorának is interjút adott, amelyben bejelentette, hogy a Fidesz idén is tart megemlékezést október 23-án, amire reményei szerint már bejelentették a helyfoglalást. Orbán Viktor ugyanakkor nem akarta megnevezni a helyszínt mert szerinte Magyarországon az a demokráciához méltatlan játék folyik, hogy a kormányzat lefoglalja a gyülekezésre alkalmas tereket.

Arra a felvetésre, hogy a Le Monde francia lapnak azt nyilatkozta, hogy a népszavazás érdekében meg fogják tartani az "utca nyomását", a Fidesz elnöke azt mondta: a népszavazás nyilván azzal jár, hogy lesznek különböző rendezvények, nagygyűlések, találkozók.

A szélsőbalhoz is szól

A pártelnököt arról is kérdezte a műsorvezető, hogy a Fidesz a szélsőjobboldali beállítottságúakat is integrálni akarja-e, tekintettel arra, hogy szintén a Le Monde-nak azt nyilatkozta, hogy a Fidesz által képviselt demokratikus jobbközéptől jobbra nincs jelentős szervezet és nem is lesz, és ez része a személyes stratégiájának.

Orbán Viktor erre azt mondta: ezt nem nevezné integrálásnak, mert véleménye szerint egy politikusnak mindenkihez kell beszélnie, a szélsőjobbtól a szélsőbalig. Hozzátette: ő maga is mindenkihez beszél, és azt javasolja azoknak, akik szélsőséges megoldásokat keresnek, hogy ne tegyék. Arról akarja őket meggyőzni, hogy vannak mérsékelt, demokratikus megoldások, amiket nekik is érdemes támogatni.

Wittner Máriának mindent szabad

Arra a felvetésre, hogy ennek a mindenkihez szólásnak része-e, hogy a Magyar Gárda megalakulásakor Wittner Mária fideszes képviselő is felszólalt, Orbán Viktor azt mondta: Wittner Máriának, akit 1956-ban halálra ítéltek és megszenvedte a kommunizmust, ebben az országban szinte mindenhez joga van, a törvények keretén belül. A Fidesz elnöke kijelentette: semmilyen politikai-erkölcsi korlátot nem akar állítani Wittner Mária közéleti szereplése elé, csak azt kéri tőle, hogy alapvetően mindig a békés, szeretetre épülő megoldások mellett érveljen, amit a Fidesz képvisel.

A pártelnök arról is beszélt, ő maga betartja Sólyom László köztársasági elnök kérését, hogy ne az árpádsávos zászlót válassza jelképül, aki nem tartja magyarságához elegendőnek a nemzeti zászlót. Ugyanakkor Orbán Viktor szerint mindenkinek magának kell mérlegelni, megfogadja-e az államfő szavait.

Arra a kérdésre, hogy az őszödi beszéd egyéves évfordulója alkalmából rendezett Fidesz-gyűlést miért szeptember 18-án, a MTV székház ostromának egyéves évfordulóján tartották, a pártelnök azt mondta: szeptember 17-én délután a parlamentben interpellációk és kérdések zajlottak, amin a képviselőknek ott kellett lenniük.