Olivér
4 °C
8 °C

Gyurcsány elmenekült, Orbánt észre sem vették

Balul sült el a két országjáró szerdai kortesprogramja: Gyurcsány alig jutott szóhoz Mátészalkán a rutinos trombitálók miatt, igaz, erről a szocialisták nem akartak tudomást venni. Orbánt pedig a dísztér felújítása kényszerítette arra Esztergomban, hogy a választók elől rejtve, szűk folyosókon keresztül jutva kopogtasson a helyi polgármesternél. Azért két munkásnak odaköszönt.

Az országgyűlési választás első fordulója előtt Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet ugyanazon a napon figyeltük meg a Békés megyei Szeghalmon, a második forduló előtt a Fidesz elnökét Ráckevén, az MSZP politikusát Esztergomban. A két kormányfőjelölt teljesítményét táblázatban hasonlítottuk össze. Most ugyanezt tettük. Aki kíváncsi a rendezvények színére és szagára is, az olvassa el a táblázat alatti beszámolót.

Gyurcsány Orbán
Helyszín Mátészalka Esztergom
Jelenlegi polgármester Bíró Miklós (MSZP) Meggyes Tamás (Fidesz)
Díszlet A város és az ország óriási papírcímerei, egy fordítva kifüggesztett kis alakú magyar és egy EU-s zászló, illetve középen egy gyűrött MSZP-molinó, piros kockákkal ("Közös értékeink") Meggyes Tamás polgármester
Vendég Pozitív ellentüntetők, hangoskodó ellentüntetők és Veres János pénzügyminiszter Alvállalkozó külsejű férfi
Ott voltak még 400-500 vegyes érzelmű mátészalkai 3-4 munkás
Helyi ügy A helyi ügyek (fürdő, kórház, Tesco, Penny Market, autópálya) folyamatban vannak A városháza előtti tér felújítása
Üzenet "Szavazzanak Sarka Attilára!" "Orbán Viktor vagyok."

Nem tartott tovább negyedóránál Gyurcsány Ferenc szerdai mátészalkai látogatása: a kormányfő beszédét ismét fütty- és dudaszó zavarta meg. A zajongás ezúttal jól láthatóan a beszélőt is zavarba hozta: a kortesbeszéd a szokásosnál is üresebb frázisok puffogtatásából állt, majd a stáb gyorsan elhagyta a helyszínt.

"Ezért jött el ide Budapestről?" - kérdezte meg egy igen öreg asszony az esemény legvégén, majd legyintett egyet, és hazaindult. "Úgyis az lesz, amit ők akarnak" - legyintett még egyet, amikor utánakérdeztünk, azért elmegy-e szavazni. De kezdjük az elejéről.


Gyurcsány Ferenc Mátészalkán, Fotó: Huszti István

A Szatmár-Bereg megyei Mátészalka 1990 és 2002 között - mint a megye oly sok más települése - fideszes fellegvárnak számított, ám az Orbán-kormány bukása lehetőséget adott a szocialista-szabad demokrata koalíciónak, és a szocialista Bíró Miklós lett polgármester. Idén mégsem ő, hanem Sarka Attila indul a posztért.

Az elítélt választók kiengesztelése

Míg a Művelődési központ előtt felállított dobogón iskoláskorú táncosok ropják a dancefloort, a salsát és a népit, felsorakoznak az ellenfél transzparensei. Egy féltucat aktivista az M49-es autóút hiányát kéri számon, de a kormányőrök elküldik őket. Mi ezalatt belelapozgatunk az MSZP-s kampánysátorból elcsent, a jelölteket bemutató ismertetőkbe, amikhez jó taktikai érzékkel a Miért kell megtenni, ha fáj? című torokszorító füzetecskét is mellékelték.

A negyvenes évei elején járó Sarka Attila valaha bíró volt, kampányfüzetében ezért magyarázkodni kénytelen, hiszen a választók között bizony "ellenérdekelt felek" is vannak, magyarul elítéltek, akikkel azonban igyekezett "korrekt módon" eljárni.

Ekkor megérkezik Gyurcsány Ferenc, akit pénzügyminisztere, Veres János, a megye szülöttje is elkísér. Sarka Attila a házigazda kicsikar egy vastapsot a tömegből, majd egy különös szónoki trükkel élve, szemét az anyák napi versmondó óvodásokéhoz hasonlóan a távoli messzeségbe fúrva beszélni kezd az elmúlt négy év teljesítményéről.

Folyamatban vannak

(Az esemény után megkérdeztük tőle, miért nem valami valami elszeparálható átadó-ünnepséget szerveztek, hiszen akkor az utca embere sem tudott volna tülkölni. "Hát, a projektek még folyamatban vannak" - válaszolta, és beszédében sem állított mást.)

Kézzelfogható eredmény ugyanis csak jövő februárban lesz először, az új termálfürdő építése ugyanis még folyamatban van, akárcsak az új kórházi szárny megépülése, folyamatban van továbbá: egy Tesco áruház, az olcsó árukat kínáló Penny Market és egy Spar üzlet. Folyamatban van és lesz még továbbá egy M3-as szakasz Őrig, és a M49-es a román határig, de ezek csak 2010-ben. A hallgatóság se nem fújjol, se nem éljenez, vár.

Aztán a mikrofonhoz lép Gyurcsány Ferenc, kirobban a taps, és felharsannak a tülkök. Egy ideig a polgárháború rémképe is felelevenedik szemünk előtt, ám a mintegy 400-500 mátészalkai jól megvan egymással: a közönség első sorai, a szocialista drukkerek, akik jellemzően ünneplőben vannak, morogva pillantgatnak hátra a 6-7 főből álló hangoskodó különítményre ("Minek jönnek ide?", "Béla, nyugi!")

A mögöttük, csöndben álldogáló, nem ünneplőbe öltözött sorok ellenzéki érzelműek lehetnek, ők is a trombitálókat figyelik, azaz mindenki hátat fordít a színpadnak. Egyikük, másikuk beszélgetésbe elegyedik a másikkal: "Nem fütyülni kell, meg hangoskodni, hanem hozzászólni!" "Hát most mihez szóljak hozzá?" - így a válasz.

Szétesik a kortesbeszéd

A hangoskodók eközben bőszen hangoskodnak, illetve egy transzparenst tartanak fel a klasszikus felirattal: "Aki hazudik az csal, aki hazudik, az lop!"

Gyurcsány Ferenc ezalatt kiesik szerepéből, idegességét próbálja palástolni: hangosan, és rekedten beszél, a kortesbeszéd pedig leszűkül az alábbi frázisokra: "induljunk neki", "vágjunk bele", "Marika néni kap 200 ezer forintot tőlünk, ha van 50 ezer forintja", "jól élhető és sikeres város", illetve "nem pörölni kell, hanem csinálni" - ismétli többször is, de a szöveg csak nem akar összeállni, a hallgatóság egyre a nyakát tekergeti.

Nem lehet a trombitálókat nem észrevenni, de a színpadon álló szocialisták mégis megpróbálják a lehetetlent, sikertelenül. Nyolc taps kontra hat fütty a két tábor mérlege.

Pozitív ellentüntetők

Egészen biztos, hogy nem 15 percesre volt tervezve a program, a kormányfő feladja, egy óriási álmosollyal és a "Szavazzanak a szocialista jelöltekre!" felkiáltással visszaáll a sorba, majd gyorsan levonulnak a színpadról. Ezúttal a szokásos nép közé vegyülés is elmarad, beállnak az Audik, a kormányfő sietve elrobog.

Az erőltetett mosolyt ennek ellenére nem lehet leimádkozni a fő MSZP-sek arcáról, Sarka Attila szerint például minden rendben ment. "Nem kell róluk tudomást venni" - mondja, és egészen jól csinálja: szerinte például a beszéd előtt az M49-es út miatt tiltakozók pozitívan tiltakoztak. Hiszen az útra mindenkinek szüksége van, magyarázza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?