Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orbán: a polgári körök célja a kormányváltás

2002.07.13. 12:55
Mihamarabbi kormányváltást szeretnének a polgári körök - jelentette ki Orbán Viktor volt miniszterelnök. Orbán becsületbeli ügynek tekinti a vagyoni helyzetével kapcsolatos kérdéseket ezért "minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget" kihasznál az őt ért vádak megfogalmazóival szemben. Interjújában a volt miniszterelnök kijelentette, hogy sohasem volt a II-as csoportfőnökség ügynöke.
A polgári körök vágya a mihamarabbi kormányváltás - jelentette ki Orbán Viktor exminiszterelnök az m1 Aktuális című műsorában. Orbán szerint téved, aki azt gondolja, hogy a polgári körök ügyét egyszerű, rővid távú belpolitikai kérdésnek tekinti. Egy dolog az, hogy a polgárok egy része elégedetlen, mert a kormány nem engedi a szavazatok újraszámlálását - mondta Orbán, aki szerint azonban a mozgalom valódi célja a negyven évnyi kommunizmus okozta társadalmi lemaradás pótlása.

Társadalmi küldetés

Még ha teljesülne is a polgári körök "kívánsága, a kormány leváltása" akkor kezdődne az a korszak, amikor "még inkább erősíteni kellene és még inkább szükség lesz ezekre a polgári körökre, amelyeknek kulturális, társadalmi hivatása és küldetése van" - mondta a miniszterelnök. A polgári körök azt szeretnék, ha az emberek érthető elégedetlenségéből fakadó energiái az önkormányzati választások felé kanyarodnának, és azokon a helyeken ahol a polgári pártok nem indítanak jelölteket, ott a polgári körök állítsanak jelölteket.

Nem jelentett

Soha semmilyen jelentést nem írt és nem volt tagja a III-as csoportfőnökség egyik ügyosztályának sem - jelentette ki a műsorban Orbán. "Nagyon sok embernél próbálkoztak a titkosszolgálatok, volt, akinél sikerrel jártak és volt akinél nem. Nálam nem jártak sikerrel, ezért soha semmilyen jelentést nem írtam és soha, semmilyen ügyosztálynak nem voltam tagja. Aki mást állít, rágalmaz" - mondta a volt miniszterelnök az őt ért ügynökvádakra reagálva.

Becsületbeli ügy

A vagyonbevallásával kapcsolatban felmerült kérdéseket Orbán becsületbeli ügynek tartja. "Minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget szeretnék ebben az ügyben kihasználni, mert nem vagyok hajlandó eltűrni sem a sajtónak, sem az kormánypárti képviselőknek a becsületemet sértő rágalmazásait" - jelentette ki Orbán Viktor. A volt miniszterelnök pénteken saját honlapján nyilvánosságra hozta felesége, Lévai Anikó vagyonnyilatkozatát is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!