Orbán nem tudott segíteni Mádlnak

2004.09.06. 18:17
Az országban uralkodó bizonytalanság felszámolásában a kormánykoalíció pártjai és a köztársasági elnök tehetik a legtöbbet, mondta Orbán Viktor Mádl Ferenc államfővel való tárgyalása után. A Fidesz elnökét személyi kérdések nem foglalkoztatják, de kész "minden segítséget" megadni a 2002-es kormányprogram megvalósításához.
A Fidesz világos, egyértelmű felhatalmazás, azaz választások nélkül semmifajta közhatalom gyakorlását nem tudja elképzelni, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn, miután Mádl Ferenc köztársasági elnökkel tárgyalt a miniszterelnök lemondása nyomán kialakult helyzetről.

Nem alkusznak

A Fidesz semmifajta alkuban részt venni nem tud, és nem is akar. Orbán Viktor szerint Magyarország ma kormány, miniszterelnök, hosszú távú megoldást nyújtó biztonságos alkotmányos berendezkedés nélkül van. Hozzátette, hogy a helyzet megoldásában nem tudott segítséget nyújtani a köztársasági elnöknek. Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy megbeszélésükön előrehozott választásokról nem esett szó.

A politikus úgy látja, hogy az ország bizonytalan helyzetének felszámolása érdekében a kormánykoalíció pártjai és a köztársasági elnök tehet a legtöbbet. Orbán Viktor hangsúlyozta, 2002-ben Magyarország választópolgárai egy olyan program végrehajtásához adtak bizalmat, amelynek teljesítésére az MSZP-t és az SZDSZ-t kérték fel. "Azért jutottunk idáig, mert 2002 és 2004 között a mostani kormánykoalíció vagy nem tudta, vagy nem akarta végrehajtani azt a programot, amelynek megvalósításával megbízták" - mondta a pártelnök.

Minden segítséget

A Fidesz elnöke elmondta, a kialakult helyzet megoldását abban látja, ha olyan koalíció alakul, amely képes a 2002-ben tett vállalásokat teljesítse. Orbán azt kívánja, hogy a kormánykoalíció pártjai képesek legyenek olyan kormányt alakítani, amelynek van elegendő elszántsága és képessége a feladat teljesítésére. A Fidesz a program végrehajtásához minden segítséget megad.

"Bennünket személyi kérdések nem foglalkoztatnak, de minden olyan kormányzati lépést támogatni fogunk (...), amely a 2002-es választási program végrehajtását szolgálja" - mondta Orbán Viktor.