Orbán: az olimpia a nemzeti fejlesztési tervünk

2002.03.27. 12:05
Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem az a fontos, hazánk rendezi-e a 2012-es olimpiai játékokat, hanem az, hogy erre az évre alkalmas legyen az ország egy ilyen nagyhorderejű rendezvény lebonyolítására. A kormányfő a Budapest Business Journal konferenciáján nemzeti fejlesztési tervnek nevezte a tervezett olimpiát és úgy vélte: összefogással bármire képesek vagyunk.
Nemzedékváltás történt az élet minden jelentős területén, így az akadémián, az üzleti életben, de a Miniszterelnöki Hivatalban is - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Business Journal szerdai konferenciáján, ahol a meghívó szerint a kormányfő az olimpiarendezés gazdasági vetületéről tartott volna előadást, ám végül a várható költségek felszólalásában nem kerültek szóba. Szerinte a nemzedékváltás miatt Magyarország törekvő ország lett, ahol a fiatalsághoz hasonlóan az ország vezetői is jó előre terveznek, Orbán Viktor például 2-3 évtizedre előre.

Félelmetes, vagy szelíd jövő

A miniszterelnök úgy vélte: két fajta jövő létezik. Az egyiktől félünk, mert kiszámíthatatlan, ismeretlen. "Gimnazista koromban volt erről egy vicc: Mi az, kicsi, sötét és kopogtat az ajtón? Hát ez a jövő." - szemléltette egy viccel gondolatait a miniszterelnök, aki annak a meggyőződésének adott hangot, ha tervezzük a jövőt és egy kicsit bátorítjuk is, akkor a jövő megszelídíthető, barátságossá tehető. Ehhez azonban ambiciózus tervek kellenek. Orbán szerint az olimpia ilyen. Szerinte az ötkarikás játékok terve egy nagy nemzeti fejlesztési terv.

"Elég a sopánkodásból"

A kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, nem az a fontos, hogy Magyarország rendezi-e 2012-ben az olimpiát, hanem az, hogy erre az időpontra képesek legyünk arra, hogy akár olimpiát is rendezhessünk. Orbán Viktor szerint elég a sopánkodásból: összefogással bármilyen célt megvalósíthatunk. Szerinte soha nem volt még olyan sikeres aláírásgyűjtési akció, mint amilyen az olimpiáé, mert az íveket eddig már 700 ezren írták alá. Ez is mutatja, a polgárok összefogása megvalósult a cél érdekében.

Az összefogás eredményeként említette az új Nemzeti Színház átadását, a párkányi Duna híd újjáépítését, hangsúlyozva, hogy az olimpiát a világhoz hasonlóan hazánkban is a főváros rendezné meg a kormányzattal karöltve. Orbán úgy gondolja, minden feltétel adott a Budapest és a kormányzat zökkenőmentes együttműködésére.

Orbán: csodák márpedig vannak

Az olimpia ügye bebizonyította, hogy Magyarország polgárai szerint csodák márpedig vannak - zárta beszédét a kormányfő.

Demszky szerint a siker titka az infrastruktúra fejlesztés

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly támogatásáról biztosította az olimpiarendezéssel kapcsolatos elképzelést, ugyanakkor kijelentette: csak akkor lehet sikeres a pályázat és a lebonyolítás, ha jelentős infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor.

Demszky: a lakosság igényeit is kell elégíteni

Az előkészületeknek minél gyorsabban el kell kezdődniük, a jelöltek kiválasztásánál ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának már látnia kell a folyamatokat - fogalmazott Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a felkészülés során a lakosság igényeit is ki kell elégíteni, vagyis lakható, élhető várost kell kialakítani, aminek feltétele, hogy a vezetés a megfelelő keretek között, a jelenleginél jelentősebb támogatással működhessen.  • Tippek
  • Bankszámla