Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: az olimpia a nemzeti fejlesztési tervünk

2002.03.27. 12:05
Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem az a fontos, hazánk rendezi-e a 2012-es olimpiai játékokat, hanem az, hogy erre az évre alkalmas legyen az ország egy ilyen nagyhorderejű rendezvény lebonyolítására. A kormányfő a Budapest Business Journal konferenciáján nemzeti fejlesztési tervnek nevezte a tervezett olimpiát és úgy vélte: összefogással bármire képesek vagyunk.
Nemzedékváltás történt az élet minden jelentős területén, így az akadémián, az üzleti életben, de a Miniszterelnöki Hivatalban is - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Business Journal szerdai konferenciáján, ahol a meghívó szerint a kormányfő az olimpiarendezés gazdasági vetületéről tartott volna előadást, ám végül a várható költségek felszólalásában nem kerültek szóba. Szerinte a nemzedékváltás miatt Magyarország törekvő ország lett, ahol a fiatalsághoz hasonlóan az ország vezetői is jó előre terveznek, Orbán Viktor például 2-3 évtizedre előre.

Félelmetes, vagy szelíd jövő

A miniszterelnök úgy vélte: két fajta jövő létezik. Az egyiktől félünk, mert kiszámíthatatlan, ismeretlen. "Gimnazista koromban volt erről egy vicc: Mi az, kicsi, sötét és kopogtat az ajtón? Hát ez a jövő." - szemléltette egy viccel gondolatait a miniszterelnök, aki annak a meggyőződésének adott hangot, ha tervezzük a jövőt és egy kicsit bátorítjuk is, akkor a jövő megszelídíthető, barátságossá tehető. Ehhez azonban ambiciózus tervek kellenek. Orbán szerint az olimpia ilyen. Szerinte az ötkarikás játékok terve egy nagy nemzeti fejlesztési terv.

"Elég a sopánkodásból"

A kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, nem az a fontos, hogy Magyarország rendezi-e 2012-ben az olimpiát, hanem az, hogy erre az időpontra képesek legyünk arra, hogy akár olimpiát is rendezhessünk. Orbán Viktor szerint elég a sopánkodásból: összefogással bármilyen célt megvalósíthatunk. Szerinte soha nem volt még olyan sikeres aláírásgyűjtési akció, mint amilyen az olimpiáé, mert az íveket eddig már 700 ezren írták alá. Ez is mutatja, a polgárok összefogása megvalósult a cél érdekében.

Az összefogás eredményeként említette az új Nemzeti Színház átadását, a párkányi Duna híd újjáépítését, hangsúlyozva, hogy az olimpiát a világhoz hasonlóan hazánkban is a főváros rendezné meg a kormányzattal karöltve. Orbán úgy gondolja, minden feltétel adott a Budapest és a kormányzat zökkenőmentes együttműködésére.

Orbán: csodák márpedig vannak

Az olimpia ügye bebizonyította, hogy Magyarország polgárai szerint csodák márpedig vannak - zárta beszédét a kormányfő.

Demszky szerint a siker titka az infrastruktúra fejlesztés

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly támogatásáról biztosította az olimpiarendezéssel kapcsolatos elképzelést, ugyanakkor kijelentette: csak akkor lehet sikeres a pályázat és a lebonyolítás, ha jelentős infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor.

Demszky: a lakosság igényeit is kell elégíteni

Az előkészületeknek minél gyorsabban el kell kezdődniük, a jelöltek kiválasztásánál ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának már látnia kell a folyamatokat - fogalmazott Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a felkészülés során a lakosság igényeit is ki kell elégíteni, vagyis lakható, élhető várost kell kialakítani, aminek feltétele, hogy a vezetés a megfelelő keretek között, a jelenleginél jelentősebb támogatással működhessen.