Valér
4 °C
8 °C

Orbán: 'A pártok fölé emelkedünk'

2005.04.28. 23:08
Nincsenek az emberek által meghatározott közös célok, ezért van szükség arra a kérdőívre, amelyet hamarosan minden magyar háztartásba eljuttatnak, nyilatkozta Orbán Viktor csütörtök este a Magyar Televízióban.
"Magyarország legnagyobb baja, hogy ez egy közös célok nélküli ország" - mondta Orbán Viktor a Magyar Televízió Este című műsorában arról a kérdőívről, amelyet hamarosan minden magyar háztartásba eljuttatnak. Hat kérdést tesznek fel: Mit tett értünk az ország, miben csalódtunk, mitől félünk, mibe szeretnénk beleszólni mi is, min változtassunk, mi legyen a közös célunk?

A kérdések a volt miniszterelnök szerint "hosszú és alapos munka, egyhónapos belső viták és beszélgetések után alakultak ki". "A parlamenti választás arra jó, hogy egyesítse az országot egy adott cél mellett - mondta Orbán. - 2002-ben a jóléti rendszerváltoztatás volt a célja a Medgyessy-kormánynak, de ezt kihajították, a miniszterelnököt megpuccsolták, az ország meg itt áll."

A miniszterelnök az Estében úgy vélte, hogy az "emberek által meghatározott közös célok" nincsenek. Orbán szerint 1998 és 2002 között, a Fidesz-kormányzás idején ez nem így volt. "Pártállásra való tekintet nélkül mindenhová eljuttatjuk a kérdőívet, ez nem a Fideszé, ez éppen a pártok fölé akar emelkedni" - mondta a volt kormányfő, aki megerősítette, hogy a címzettektől adományokat is kérnek. "Ki kell nyomtatni négymillió példányban, és el kell juttatni az emberekhez" - magyarázta Orbán.

Az egykori fideszes gazdasági tanácsadóról, az Amszterdamban elfogott Varga Tamásról Orbán úgy nyilatkozott, hogy az ő esetleges visszaéléseinek segítése bűncselekmény, ennek felderítése a hatóságok dolga. A Tokaj-Hegyalja-ügyben annyit mondott, hogy semmit sem tett, ami a fennálló törvényeket sértette volna. Az ügyet kirobbantó Élet és Irodalmat nem perli be, de "a vállalat, aminek a taggyűlésein részt vettem volna", beperli.