Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki akarja jobban a brókerbizottságot?

2003.09.23. 16:46
Az SZDSZ egyetért az MSZP-vel abban, hogy a kormányváltást megelőző időszakra is kitérjen a Pannonplast és az egész K&H brókerügyet feltáró bizottság figyelme. Ennek apropóján az MSZP saját elnököt akar, hisz az ügy zöme arra az időszakra esett, amikor még ellenzékben voltak. Simon Gábor szocialista képviselő, bizottsági elnök aspiráns állítja: a vizsgálat szálai elérték a Fideszt, amely szerinte immár "ki akar farolni a bizottság megalakításából".
A "bróker bumeráng" címmel tartott sajtótájékoztatót Simon Gábor szocialista képviselő, aki szerint "a K&H brókerbotrány vizsgálatának szálai elérték a Fideszt".

"Bizalmas kapcsolat a Fidesz és a brókercég között"

A Fidesz érintettsége Simon szerint a napnál is világosabban látszik, hiszen "a múlt héten közismertté vált a bizalmas kapcsolat a Fidesz és a K&H között a székház ügyében. A Vegyépszer vezetője a K&H Equities brókerét, Kulcsár Attilát személyesen is ismeri"- tette hozzá. Az MSZP úgy gondolja ez vezethetett odáig, hogy a Fidesz hétfőn nem szavazta meg, hogy a parlament kedden napirendre vegye az ügyet kideríteni hivatott bizottságról szóló részletes vitát. "Mert el akarják szabotálni a vizsgálatot" - vonta le a következtetést az Indexnek Simon.

Egyelőre Simon az egyedüli biztos

"Az MSZP akkor is végigviszi a vizsgálatot, ha a Fidesz kifarol a testület felállításából" - mondta Simon, aki szerint ezután az MSZP saját javaslatként kezdeményezheti a parlamentnél a bizottság megalakítását. Simon nem árulta el, hogy kik lesznek a testület szocialista tagjai, csupán saját delegáltságát erősítette meg.

Nem ma pottyant közénk Kulcsár

Kuncze Gábor frakcióvezető szerint az Országgyűlésben kedd este napirendre kerülő bizottsági vita során az SZDSZ azt az álláspontot képviseli majd, mint tegnap az ügyrendi bizottságban. E szerint elvetik, hogy MSZP-s elnöke legyen a testületnek, ám azt a szocialista javaslatot támogatják, hogy a politikai felelősséget tisztázandó, vizsgálják már az előző kormány alatt a banknál történt eseményeket is. "Nem ma pottyant közénk Kulcsár" - mondta az Indexnek Kuncze, aki szerint a Fidesz kérdéseinek egy része is a közelmúltra vonatkozik, ám még a ciklus váltás előtti eseményekre.

"Lehetetlenné teszik a szocialisták a bizottság munkáját"

A szocialista módosító indítványok csak arra jók, hogy lehetetlenné tegyék a brókerbotránnyal foglalkozó bizottság munkáját: a kormány érintettségének feltárását - állítja a Fidesz. Az ellenzéki pártok szerint az is akadályozza az érdemi munkát, hogy a szocialisták csak hat hónapot adnának a bizottságnak. Répássy Róbert szerint az MSZP módosításaival eltéríti a testületet eredeti feladatától és számos olyan kérdésre térnének ki, amely nem tartozik az ügyhöz.