Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Első fokon felmentették Papcsák Ferencet

2005.05.02. 13:21
Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt nem jogerősen felmentette a bíróság magánokirat-hamisítás vádja alól. Vádlottársait, az Orbán-kormány informatikai kormánybiztosát és egy ügyvédet ugyanakkor 100, valamint 115 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották magánokirat-hamisítás miatt.

Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt nem jogerősen felmentette a II-III. kerületi bíróság a magánokirat-hamisítás vádja alól hétfőn kihirdetett első fokú ítéletében. Sík Zoltán volt informatikai kormánybiztos és Ormos Zoltán ügyvédet ugyanakkor 100, valamint 115 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság magánokirat-hamisítás miatt.

Az ügyész bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett Papcsák Ferenc esetében, Sík Zoltán felmentésért fellebbezett, Ormos Zoltán pedig három nap gondolkodási időt kért, így a büntető ügy másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd.

A vád: magánokirat-hamisítás

Papcsák Ferenc ellen április 29-én emelt vádat az ügyészség magánokirat-hamisítás miatt. A vádirat szerint Papcsák Ferenc az Informatikai Kormánybiztossághoz benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben, a rendeletek előkészítésében részt vett szakértők tevékenysége helyett olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek.

Papcsák Ferenc egyéni ügyvédként 2001 augusztusában szerződést kötött a Sík Zoltán vezette Informatikai Kormánybiztosságával arra, hogy az új hírközlési törvény végrehajtási rendeletének a megalkotásában közreműködik. Az országgyűlési képviselő további megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodával, illetőleg ügyvédekkel és további gazdasági társaságokkal, hogy közreműködjenek a jogszabály előkészítésében. Az ügyészség szerint a munkáját mindenki elvégezte, azonban a gazdasági társaságok igénybevételéhez közbeszerzési eljárásra lett volna szükség, de ilyen nem volt. A vád szerint ezeket Papcsák Ferenc úgy számlázta le, mintha valamennyi tevékenységet ügyvédek végezték volna, és nem gazdasági társaságok.

A vád: magánokirat-hamisítás

Papcsák Ferenc fideszes képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés 2004. szeptember 8-án függesztette fel, miután a felfüggesztés ügyében a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökéhez fordult. Papcsák Ferenc maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Az eljárás során Papcsák Ferenc és Sík Zoltán tagadta az ellene felhozott vádakat, Ormos Zoltán ténybeli, magát és vádlott- társait terhelő, beismerő vallomást tett, bűnösségét azonban ő is tagadta. A nyomozás kezdeti szakaszában még felmerült az is, hogy nem történt tényleges teljesítés, így megvalósulhatott a hűtlen kezelés is, az ügyészség azonban már csak a magánokirat-hamisítás miatt járt el, vagyoni hátrány okozását nem látta bizonyíthatónak. A megbízási szerződések eredményeként Papcsák Ferencnek mintegy 200 millió, Ormos Zoltánnak pedig 74 millió forintot utaltak át a vádbeli időszakban.