Sára, Márió
2 °C
6 °C

Országgyűlési felhatalmazás a csatlakozási szerződés aláírására

2003.04.15. 14:51
Simicskó István fideszes képviselő ellenszavazatával a parlament kedden felhatalmazta a miniszterelnököt, illetve a külügyminisztert arra, hogy szerdán Athénban aláírják az Európai unióhoz való csatlakozásról szóló szerződést. Simicskó azzal indokolta nem szavazatát, hogy valakinek képviselnie kellett a törvényhozásban a lakosság 62 százalékát, vagyis az EU-népszavazástól távolmaradókat, illetve az integráció ellen voksolókat.
Elfogadta az Országgyűlés azt a határozati javaslatot, mely felhatalmazza a kormányfőt a csatlakozási szerződés szerdai aláírására. A határozati javaslat elfogadása előtt az elnöklő Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a határozattal elfogadja a törvényhozás a szombati EU-döntést, azt meg nem változtathatja. a népszavazás eredményét.

A határozat rögzíti a többi csatlakozni készülő ország nevét is. A jelenlévő 366 képviselőből az egyetlen Simicskó István kivételével mindenki támogatta a határozati javaslatot. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke a szavazást követően köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a referendumon, illetve támogatták az ország csatlakozását. "Tizenhárom kemény és céltudatos munka eredménye, kormányokon átívelő feladat volt, hogy most a csatlakozás küszöbén állunk" mondta a házelnök, aki szerint az elért eredményeket mindannyiunk sikerének tekinthetjük. Szili úgy véli: el kell érni, hogy az unióban mindent közösen érjünk el és a sikerekben is közösen osztozzunk. Reméli, hogy 2004. mindenki számára nyertes év lesz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még nem értünk az út végére. Szili Katalin végezetül Victor Hugót idézte: "a jövőnek sok neve van: a gyengéknek úgy hívják, elérhetetlen, a félénkeknek úgy, az ismeretlen, a bátrak számára azonban a jövő az esély".

Az egyetlen ellenszavazatot leadó fideszes politikus azzal indokolta voksát, hogy valakinek képviselnie kellett a lakosság 62 százalékát, akik nem mentek el szavazni, illetve nemmel szavaztak. Megítélése szerint több bizonytalansági tényező is van, mert az Országgyűlés nem csak a Magyar Köztársaság csatlakozásáról szavazott, hanem a többi kilenc országéról is, amelyek többségében még csak a jövőben fognak népszavazást tartani a csatlakozásról. Szerinte csak hazánk csatlakozásáról kellett volna szavazni.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint nem alkotmánysértő, hogy az EU-csatlakozásunkról döntő népszavazás tudomásulvételéről tartott szavazáson a fideszes Simicskó István nemmel szavazott. Bárándy szerint ugyanis a nem szavazat belefér a képviselői szuverenitásba, ugyanakkor az érdekes problémát vetett volna fel, ha a parlament többsége nemmel voksol.

Huszan hiányoztak a szavazásról

Összesen 20 képviselő nem vett részt a szavazáson. Az MTI által összeállított lista alapján az MSZP-frakcióból nem szavazott Keleti György és Szabó Imre, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pedig levezető elnökként nem vett részt a szavazásban. A fideszes képviselők közül Farkas Flórián, Harrach Péter, Illés Zoltán, Kósa Lajos, Kovács Ferenc, Lukács Mihály, Németh Zsolt, Ódor Ferenc, Papcsák Ferenc, Steinerné Vasvári Éva, Szalai Annamária, Tölgyessy Péter nem szavazott; Molnár Oszkár ugyan jelen volt, de nem nyomta meg egyik gombot sem. Az MDF-frakcióból igazoltan maradt távol a szavazástól Balogh László és Csapody Miklós, nem szavazott viszont Balsai István és Kelemen András sem. Az SZDSZ képviselőcsoportja teljes létszámmal jelen volt, és igennel szavazott a határozatra.