Újabb rendőrségi nyomozás Postabank-ügyben

2003.03.14. 16:39
Az ORFK pénteken újabb nyomozást rendelt el Postabank-ügyben, azután, hogy a rendőrök tanulmányozták a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal államtitoknak minősített jelentését. Az ügyben korábban Keller László közpénzügyi államtitkár is feljelentést helyezett kilátásba.
Postabank-ügyben újabb nyomozást rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2000 decemberében készült titkos jelentése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), pénteken. Az ORFK tájékoztatása szerint a Princz Gábor, a Postabank Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója és társai elleni nyomozás során került hétfőn a rendőrség birtokába a 2000 decemberében készült Kehi-jelentés, amelyről addig nem tudott a nyomozóhatóság.

Felmerül a hűtlenkezelés gyanúja

A titkos minősítésű vizsgálati jelentés tartalma arra utal, hogy a Postabank Rt. 1998. év végi konszolidációja során olyan gazdasági döntések születtek, amelyek hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját alapozzák meg. Ezért rendelt el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága újabb nyomozást a Postabank-ügyben ismeretlen tettes ellen. Auth Henrik a bank akkori vezetője korábban közölte, hogy áll minden vizsgálat elé, Orbán Viktor volt miniszterelnök pedig annyit közölt, hogy minden nagyobb összegű költségvetési kifizetést megvizsgáltak kormányzása négy éve alatt.

Egy kis történelem

Princz Gábor 1998 nyarán, a Kehi-jelentésben érintett események előtt távozott a Postabank éléről. Az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv tett feljelentést a Postabanknál bekövetkezett több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. Ez alapján indult meg a nyomozás, amelyben gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségével gyanúsították meg Princz Gábort és több egykori vezető társát.

Ez év március elején a csaknem fél évtizede tartó nyomozást lezáró iratismertetésre idézte Princz Gábort az ORFK. Ám éppen ezekban a napokban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal is megidézte az egykori bankvezetőt azért, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsítsa meg, sajtóhírek szerint többek között a Budai Hengermalom Rt. ügyei miatt. Princz Gábor családi okokra hivatkozva nem jelent meg az ügyészségen. Ez ügyben az újabb gyanúsítotti idézés hétfőre szól.

A napokban Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Postabank követeléseinek kezelésével foglalkozó PB Workout Kft. korábbi tevékenysége miatt.

Erről Keller László az MTI-nek korábban annyit mondott: az előző kormány határozatban utasította a Kehi-t az említett cég tevékenységének átvizsgálására. A hivatal súlyos megállapításokat tartalmazó jelentés-tervezetet készített, ám ebben a stádiumban megakadt a vizsgálat.

Szintén az utóbbi napok fejleménye, hogy Postabank-ügyben az 1995-től hivatalban volt pénzügyminisztereknek, pénzügyminisztériumi illetve bankfelügyeleti vezetőknek, továbbá Princz Gábor utódjának, Auth Henriket a meghallgatását indítványozta a rendőrségnek Princz Gábor védője.  • Hírek
  • Hírek