Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hatvanmilliós házba költözött Pokorni

2001.04.25. 18:01
Egy szakértő szerint a százmillió, ám a többség szerint ötven-hatvan millió forint annak a családi háznak a piaci értéke, amelyet tavalyelőtt vásárolt Pokorni Zoltán, oktatási miniszter. A tárca sajótosztálya - Pokroni nevében - viszont közölte, azt 21,9 millió forintért vette a politikus. A II. kerületi villanegyedben fekvő építményhez, amely Pokorni vagyonbevallása szerint 135 négyzetméteres, kert és játszótér is tartozik.
Pokorni Zoltán II. kerületi családi háza
Az elmúlt két évben csupán négymillió forintos adósságot halmozott fel Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Pedig gellérthegyi lakását egy II. kerületi családi házra cserélte le. A miniszter két évvel ezelőtti vagyonbevallásában egy 71 négyzetméteres társasházi ingatlan felét, illetve másfél millió forintnyi takarékbetétet tüntetett fel vagyonaként. A politikus az akkori állapot szerint 2900 darab könyvet is birtokolt, tartozása pedig egy 260 ezer forintos önkormányzati hitel volt.

A miniszter nemrég kitöltött bevallásában a társasházi ingatlan már nem szerepel, és megtakarítása sincs már. Tulajdonosa lett viszont egy 135 négyzetméteres II. kerületi családi ház felének, amit 1999-ben vásárlás útján szerezett meg, feleségével közösen. Az önkormányzati hitelt valószínűleg visszafizette Pokorni, hiszen ez már nem szerepel az új vagyonbevallásában, felhalmozott viszont négymillió forint adósságot, amivel egy magánszemélynek tartozik.

Negyven millióért árulják ezt a házat a miniszter szomszédságában
A budai villanegyedben fekvő családi ház a tulajdoni lap szerint 525 négyzetméteres telken fekszik, kertjében játszóteret is kialakítottak. A háromszintes építményhez külön garázs is tartozik, a panorámás házat körülbelül háromméteres falkerítés védi a kíváncsiskodó tekintetek elől. A környék ingatlanárait mi sem jellemzi jobban, minthogy a miniszteri háztól néhány saroknyira negyvenmillió forintért kínálnak megvételre egy mindössze negyven négyzetméteres parasztházat.

Pokorni: 21,9 millióért vettem
Pokorni Zoltán a vagyonnyilatkozatban szereplő ingatlant 21,9 millió forintért vásárolta két évvel ezelőtt - tudatta az Oktatási Minisztérium sajtóirodája. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy a 150 négyszögöles kertben valóban található 3 hinta is, amit a miniszter négy gyermeke használ. Pokorni a Répássy Róbert vezette vagyonvizsgáló bizottsághoz egyébként már korábban benyújtotta az ingatlanszerzésével kapcsolatos dokumentumait.
Az Index által megkérdezett egyik ingatlanszakértő szerint a Pokorni-ház piaci értéke meghaladhatja a százmillió forintot is, bár akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint a ház értéke nem több, mint ötven-hatvan millió forint. Ez utóbbit látszik igazolni az is, hogy azon a környéken - mint ahogy elmondta nekünk egy, az ingatlanszakmában több mint tíz éve tevékenykedő szakember - az átlag négyzetméterárak 430 ezer forint körül mozognak, bár természetesen sok függ attól is, hogy új építményről avagy felújított lakásról-házról van-e szó.

Pokorni miniszteri fizetése 427 635 forint, ezenfelül jogosult a képviselői tiszteletdíja 50 százalékára, vagyis 153 ezer forint felére. Korábbi gellérthegyi otthona körülbelül 30 millió forintot érhetett.

Mint a ház tulajdoni lapjából kiderül, az ingatlan tehermentes. Szerettük volna megkérdezni, hogy a Fidesz elnöki posztjának várományosa milyen forrásból fedezte ingatlanvásárlását, Pokorni Zoltán azonban megkereséseinkre nem reagált.

Kétszer újították fel a miniszteri otthont
Pokorni Zoltán 135 négyzetméter lakóterületű otthonát a miniszter tájékoztatása szerint két alkalommal újították föl. Először a megvételkor, 1 millió 875 ezer forintért, majd másodszor tavaly nyáron a gépkocsi beálló kialakításakor, 1 millió 520 ezer forintért értékben.
A tárcavezető sajtóosztálya lapunkat úgy tájékoztatta: a miniszter nem tervezi az ingatlan eladását, ezért szükségtelennek tartják a II. kerületi otthon jelenlegi értékét fölbecsülni. Úgy vélik, hogy a mostani árát nyilvánvalóan befolyásolják a vásárlás óta végzett felújítások és az elmúlt évek ingatlanár-robbanásai is.
Az Index mindazonáltal elnézést kér a minisztertől, amiért rövid időre helytelenül túlértékeltük Pokorni Zoltán II. kerületi ingatlanát. Egy feltehetően hozzá nem értő szakértőre hivatkozva ugyanis százmilliós értékűként tüntettük fel otthonát. A hibát, amint észleltük, kijavítottuk.

forrás: Index

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten