Eleonóra
-1 °C
2 °C

Indulatos vita után döntöttek Polt ügyében

2003.05.26. 18:05
Elfogadta a parlament hétfőn azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az ellenzék a legfőbb ügyész lefejezéséről és Keller-vírusról beszélt, majd jelezték, hogy nem vesznek részt a határozathozatalban.
Az előterjesztést - amelyet előzőleg határozatképtelenség miatt többszöri próbálkozás után sem tudtak elfogadni - 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház. Az ellenzéki képviselők nem szavaztak. A szavazáskor tartózkodó Fodor Gábor (SZDSZ) nem árulta el, hogy miért nem támogatta a bizottság jelentését.

Keller László azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el.

Az interpellációról szóló alkotmányügyi bizottsági jelentés vitája során a Fidesz és az MDF jelezte, hogy nem vesznek részt a határozathozatalban.

A bizottság jelentése - melyet a kormánypártok támogattak, az ellenzékiek viszont a legfőbb ügyész elleni támadásként értékeltek - 14 pontban foglalta össze a kifogásokat Polt Péter válaszaival és tevékenységével kapcsolatban.

Polt: rossz volt a jelentés

Az alkotmányügyi bizottság többségi véleményét ismertetve Serfőző András (MSZP) elmondta, a testület számos kérdésre nem kapott kielégítő választ. Répássy Róbert (Fidesz) - aki a bizottság kisebbségi véleményét tolmácsolta - hangsúlyozta, Polt Péter maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek. Hozzátette, az elmarasztalások megalapozatlanok, nem felelnek meg a valóságnak. Úgy vélte, a legfőbb ügyész ellen "jogi köntösbe bújtatott támadás" folyik.

Keller László felszólalásában azt kérdezte, miért nem válaszolt kérdéseire Polt Péter, folytatható lett volna-e a törvénytelen gyakorlat a MeH-nél, ha nem történik kormányváltás.

Polt Péter közölte: eljárása törvényes, szakszerű és alkotmányos volt. Mint mondta, a jelentés több pontja "sem ténybelileg, sem jogilag" nem állja meg a helyét.

"Nincs szó politikai boszorkányüldözésről"

Az SZDSZ nevében felszólaló Eörsi Mátyás szerint a legfőbb ügyész nem akarta megtalálni a jogot arra, hogy feljelentést tegyen. A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott: Polt Péter felkészült szakember, de jogászi tudását arra használta fel, hogy a kérdésre ne adjon választ.

Ehhez hozzáfűzte, a legfőbb ügyésznek a közjót kell szolgálnia, a közmorált kell erősítenie. Elmondta még, hogy az SZDSZ támogatja a jelentés elfogadását.

Vastagh Pál (MSZP) felszólalása elején leszögezte: nincs szó politikai boszorkányüldözésről. Elvárásként fogalmazta meg, hogy az ügyészség hatékonyan járjon el az ügyben. Véleménye szerint az eljárás - ahelyett, hogy megállapította volna a törvénytelenséget - arról szólt, hogyan lehet időt húzni.

Fidesz: fertőz a Keller-vírus

A fideszes Áder János azt mondta, az Országgyűlés szégyene ez az ügy. Az SZDSZ-es felszólalásra utalva úgy fogalmazott, "a Keller-vírus Eörsi Mátyást is megfertőzte". Áder János szavai szerint politikai koncepciós eljárás folyik a legfőbb ügyész ellen, mert el akarják mozdítani a helyéről Polt Pétert, mivel "nem hajlandó asszisztálni a kormány politikai megrendeléseihez". - Szégyelljék magukat! - mondta felszólalása végén a Fidesz frakcióvezetője.

Horváth Balázs (MDF) kijelentette: az ügyészség legitimációját verik szét ezzel az üggyel, hogy lefejezzék a legfőbb ügyészt; ebben "Keller László és Eörsi Mátyás helyettesíti a guillotine-t". Az ellenzéki képviselő jogi fércmunkának nevezte az alkotmányügyi bizottság jelentését, és arra kérte a kormányoldalt, vizsgálja felül álláspontját a kérdésben.

Wiener György (MSZP) hangsúlyozta: nem lehet elkendőzni, hogy a MeH törvénytelen szerződéseket kötött. Hozzátette, Áder János tudja a módját annak, hogyan kell eltávolítani a legfőbb ügyészt; ezzel összefüggésben utalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész lemondására.

Közzéteszik a hiányzók névsorát

Megjegyezte, az ellenzék most azt akarja leplezni, hogyan távolította el 2000-ben az ügyészség vezetőjét.

Répássy Róbert és Horváth Balázs egy újabb felszólalásukban jelezték, frakciójuk nem vesz részt a határozathozatalban, ezért az Országgyűlés határozatképtelenség miatt nem döntött az interpellációról.

Az elnöklő Mandur László, miután többször megismételtette a szavazást, közölte: közzé teszi a hiányzó képviselők névsorát.