Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Polt távozása nem került szóba

2002.06.19. 12:49
Nem került szóba Polt Péter esetleges távozása az igazságügyminiszterrel folytatott tárgyaláson - értesült az Index. A szerda délutáni megbeszélést Bárándy Péter kezdeményezte, információink szerint a találkozó egy udvariassági viszont meghívás eredménye volt. A számos aktuális szakmai kérdés mellett viszont szó esett arról, hogy nem teljesen osztatlan a bizalom Polt Péterrel szemben.
- Nem is szabad így felmerülnie a Legfőbb Ügyész távozásának - reagált Bárándy Péter igazságügyminiszter Polt Péter esetleges távozásával kapcsolatos újságírói kérdésre. A szerda délutáni, Polt Péterrel és kíséretével folytatott megbeszélésen azért szóba került, hogy nem osztatlan a bizalom Polt Péterrel szemben - közölte az igazságügyi miniszter. Erre a bizalmatlanságra az ügyészi szervezet kieegyensúlyozott működése adhat választ - ebben állapodott meg a legfőbb ügyész és az igazságügyi miniszter. Bárándy Péter elmondta: a legfőbb ügyész ígéretet tett arra, hogy ebben a helyzetben, továbbra is kizárólag a szakma szigorú szabályai szerint jár el. Hiszen a döntések önmagukért beszélnek - hangzott el.

Udvariassági viszontmeghívás volt

A szerda délutáni találkozó egy udvariassági viszontmeghívás eredménye, miután a közelmúltban Bárándy Péter is meghívást kapott az Ügyészek Napja alkalmából rendezett ünnepségre. A rendszeres találkozókat indokolja az is, hogy számos olyan szakami feladat akad, amelyben mindkét szervezet érdekelt. A szerdai megbeszélésen ezek alapján elsősorban jogalkotási kérdések voltak napirenden. Így Polt Péter arról érdekődött hogyan alakul a büntető jogi és büntetőeljárásjogi kodifikáció. Elhangzott, hogy számítani lehet az új Büntetőeljárási kódexre. Szóba került a bírói és az ügyészi javadalmazási rendszer direkt összefüggése is. Ezzel kapcsolatban az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az ügyben további tárgyalás várható.

A most gyakorlatilag elmozdíthatatlan Polt lemondását többen is szeretnék elérni. Az általa vezetett szervezet azóta áll támadások kereszttüzében, amióta a Fidesz volt jogi szakértőjét nevezték ki a szervezet élére. A legfőbb ügyészséggel kapcsolatban a közelmúltban nagy vihart kavart több vitatott eljárás is, mint a Schlecht-ügy, az agrárügyek, vagy a Várhegyi Attila ügyében tett vádmódosítás.

Polt nem látja okát a lemondásnak

A közelmúltban - eddig példa nélküli módon - kétszer is leszavazta a Parlament Polt Péter képviselőknek adott válaszát, ami miatt a legfőbb ügyész az alkotmányügyi bizottság előtt lesz kénytelen magyarázkodni. Polt Péter legfőbb ügyész "vette" a sajtón keresztül neki címzett üzeneteket, de nem kíván lemondani hivataláról. A Népszabadságnak adott interjúban úgy nyilatkozott, tények és bizonyítékok nélkül, teljességgel megalapozatlanul vádolják politikai elfogultsággal az ügyészséget. Épp ezért számára nem is "akarom-nem akarom" kérdése, hogy lemond-e. Nem teszi meg, hiába szeretnék egyes politikusok, mert távozásával azt a látszatot keltené, mint ha az ügyészséget ért vádak megalapozottak lennének.

Bárándy Péter ezzel kapcsolatban többször is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Polt Péter úgy érzi, hogy jelen helyzetben és feltételek mellett is el tudja látni hivatalát, akkor ő is együtt tud vele dolgozni. Bár éppen azzal került az akkor még ismert ügyvéd a figyelem középpontjába, amikor a Schlecht ügy kapcsán azt nyilatkozta: ég az arcom, mert az igazságszolgáltatás érezhetően a politikai befolyásolás alá esett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!