Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Polt nem akar távozni

2002.05.23. 06:50
A Népszabadságnak adott interjújában Polt Péter legfőbb ügyész arról beszélt, hogy nem mond le hivataláról, hiába szeretnék azt egyes politikusok. A feltevések szerint Polt működése alatt több, nagy vihart kavart ügyben jogszerűtlenül járt el az ügyészség. A legfőbb ügyész szerint azonban nincs ok őt kikezdeni: az ügyészség mindig a jogszabályoknak megfelelően járt el.
Polt Péter legfőbb ügyész "vette" a sajtón keresztül neki címzett üzeneteket, de nem kíván lemondani hivataláról. A Népszabadságnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy támogatja az új kormánykoalíció egyes politikusainak azon elképzelését, hogy felülvizsgálják az általuk törvénysértőnek tartott büntetőeljárásokat.

A legfőbb ügyész szerint, ha valóban kizárólag szakmai vizsgálatokat folytatnak, egyetlen ügyet sem tudnak majd felmutatni, amelyben az ügyészség törvényt sértett volna - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában.

A jogszabályoknak megfelelően járt el

Az egész oldalas interjúban szóba került, hogy azóta érik politikai támadások az ügyészséget, amióta ő, a Fidesz volt jogi szakértője került a szervezet élére, valamint több, a politikai szférában vihart kavart vitatott eljárás, mint a Schlecht-ügy, az agrárügyek, vagy a Várhegyi Attila ügyében tett vádmódosítás. Ezekről szólva Polt azt mondta: az ügyészség mindig a jogszabályoknak megfelelően járt el.

Tények és látszat

Polt szerint tények és bizonyítékok nélkül, teljességgel megalapozatlanul vádolják politikai elfogultsággal az ügyészséget. Épp ezért számára nem is "akarom-nem akarom" kérdése, hogy lemond-e. Nem teszi meg, hiába szeretnék egyes politikusok, mert távozásával azt a látszatot keltené, mint ha az ügyészséget ért vádak megalapozottak lennének.

Karrier
Polt Péter 1955. szeptember 6-án született Budapesten. 1980-ban summa cum laude minősítéssel elvégezte az ELTE állam- és jogtudományi karát, majd 1982-ben bírói-ügyészi szakvizsgát tett.

Polt Péter, aki 1995. június 30-tól az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, s 1995-ig a párt tagja volt.

A büntetőjog, a büntető eljárásjog és az emberi jogok területén mintegy hatvan publikációja jelent meg, közülük néhány angol, német és cseh nyelven.

A képviselők közül 2000. május 2-án 206-an támogatták Polt Péter megválasztását, 168-an pedig ellene szavaztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!