Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Ismét leszavazták a legfőbb ügyészt

2002.12.17. 11:49
Az Országgyűlés 130 igen, 42 nem és 146 tartózkodással elutasította Polt Péter legfőbb ügyész Gusztos Péter SZDSZ-es képviselőnek adott válaszát. Ez már a harmadik eset, hogy a parlamenti többség leszavazza a legfőbb ügyész válaszát.
Polt Péter legfőbb ügyészhez interpellált Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője, aki arról érdeklődött, hogy milyen stádiumban vannak a cégek fantomizálása és a közpénzek, köztartozások eltüntetése ügyében indított büntetőeljárások.

Válaszában a legfőbb ügyész emlékeztetett arra, hogy például a Millenáris Kht. ügyében az Országos Rendőr-főkapitányság jelenleg is nyomoz. A kormánypárti honatya arra is kíváncsi volt, hogy Polt Péter érez-e felelősséget azért, hogy a Schlecht Csaba, Kaya Ibrahim, Josip Tot háromszög adta ötleten és büntetlenségen felbuzdulva elharapóztak a hasonló elkövetési módok.

A legfőbb ügyész erre válaszolva utalt arra, hogy nyáron már részletesen kifejtette az üggyel kapcsolatos álláspontját. Végül arra a kérdésre, hogy várható-e a valódi bűnösök felelősségre vonása, a legfőbb ügyész úgy válaszolt, hogy a kérdéses ügyekben a legjobb tudása szerint járt és jár el.

A legfőbb ügyész válaszát az Országgyűlés 130 igen, 42 nem és 146 tartózkodással elutasította, ezért a házelnök az interpellációt továbbküldte az illetékes alkotmányügyi bizottságnak. Polt Péternek ez a harmadik olyan interpellációja, amit a parlament koalíciós többsége nem fogad el. Június elején egy nap alatt két legfőbb ügyészi választ szavazott le a Tisztelt Ház. Keller László a Happy End Kft. ügyében folytatott ügyészségi vizsgálat elhúzódása miatt, míg Gusztos Péter szabad demokrata honhatya a Schlett-ügy miatt bírálta az ügyészséget. Miután a parlamenti többség elutasította a válaszokat, a házelnök az alkotmányügyi bizottságnak adta ki az ügy kiviszgálását. A testület többször is foglalkozott Polt leszavazott válaszaival, de szeptember óta jegelik az ügyet, vagyis egyszerűen nem tűzik a testület napirendjére a kérdést.

A parlament téli szünete előtt már biztosan nem foglalkozik az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a leszavazott interpellációkkal - nyilatkozta az Indexnek Vastagh Pál, a testület szocialista elnöke, így legkorábban februárban foglalkozhatnak a képviselők a legfőbb ügyészi válaszokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!