Mátyás
1 °C
15 °C

Vádemelési javaslat a Postabank-ügyben

2003.05.14. 17:21
Befejeződött a Postabank-ügy iratismertetése, a vádemelési javaslatot csütörtökön küldi meg a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészségnek. Princz Gábort és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.
Princz Gábort, a Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

Liszka Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (ORFK SZBEI) igazgató-helyettese úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyomozás és az iratok ismertetése befejeződött. Az iratokat a vádemelési javaslattal csütörtökön küldi meg a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészségnek. Több védő másolatot kért a nyomozati iratokból, a több ezer oldal fénymásolása és kézbesítése szerdán megtörtént.

- A keletkezett iratokat csütörtökön délelőtt szállítják át az ügyészségnek vádemelési javaslattal - közölte.

Az első feljelentést még 1998-ban tették

A Postabank-ügy előzménye, hogy az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében.

Princz Gábor volt elnök-vezérigazgatót és több társát 1999 júliusában gyanúsította meg a szoros ügyészi felügyelet alatt folyó nyomozásban a rendőrség a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélésével, amit két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnek.

Princz Gábort hűtlen kezeléssel gyanúsítják

A Fővárosi Főügyészség a nyomozást ez év márciusában meghosszabbította május 3-ig, és egyúttal arra is utasította a rendőrséget, hogy a kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, 36 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgassa meg az egykori bankelnököt és társait.

Princz Gábort április 7-i kihallgatásán gyanúsították meg a hűtlen kezeléssel.