Elemér
0 °C
10 °C

Postabank-ügy: lezárult a nyomozás

2003.05.03. 17:44
A Postabank-ügyben szombaton járt le a nyomozás határideje, várhatóan napokon belül befejeződik az iratismertetés, és amennyiben az ügyészség nem utasítja újabb nyomozati cselekmények elvégzésére a rendőrséget, még a jövő héten a vádhatósághoz kerülhetnek az akták.
Liszka Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az iratok ismertetését jórészt befejezték, de a gyanúsítottak közül többen még időt kértek az összesen 80 ezer oldalnyi dokumentum tanulmányozásához. Erre a napokban lesz lehetőségük.

Az iratokat várhatóan a jövő hét végén, a gyanúsítotti, védői indítványok elbírálása után küldi meg a nyomozó hatóság az ügyészségnek. Liszka Károly szerint az ügyészségnek marad ideje a vádirat kidolgozására, hiszen fokozottan felügyelték a nyomozást, minden egyes nyomozati cselekményről értesültek.

A Postabank-ügy előzménye, hogy az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. Princz Gábor volt elnök-vezérigazgatót és több társát 1999 júliusában gyanúsították meg gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése elnevezésű bűncselekménnyel. Ebben az ügyben a nyomozás lezárásaként március 6-án megkezdődött az iratismertetés.

A Fővárosi Főügyészség azonban a nyomozást március 31-én meghosszabbította, és egyúttal arra utasította a rendőrséget, hogy a több mint négy éve folyó nyomozás során az alapos gyanúban addig szereplő gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése elnevezésű, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető vétség mellett, gyanúsítsák meg az egykori bankelnököt és több társát az akár nyolcéves szabadságvesztéssel is sújtható, 36 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is.

Az ügy mielőbbi lezárását az is indokolja, hogy a büntetőeljárásról szóló új törvény júniusi hatálybalépésekor megszüntetni rendeli mindazon nyomozásokat, ahol a gyanúsított kihallgatásától számított két év már eltelt, és nem sikerült vádat emelni az ügyben.