Ez a poszt a következő Percről percre része:

Könnygázzal oszlattak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyar szakaszgyőzelemmel, de lengyel diadallal zárult a 18. Bécs–Pozsony–Budapest-szupermaraton. A Budakeszi és a budapesti Városliget közötti szakaszt Bogár János nyerte, de kétperces előnye az összetettben csak a harmadik helyre volt elég a lengyel címvédő Jaroslaw Janicki és az orosz Anatolik Kruglikov mögött. Újra járható a Teréz körút és az Andrássy út.
  • Nem tüntetéssel, lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni, hangoztatta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden Debrecenben, a nagyerdei 56-os emlékműnél, több mint ezer fős hallgatósága előtt. Debrecen polgármestere szerint ma nem áll jogában senkinek erőszakoskodni, hamis párhuzamot vonni az 56-os pesti srácokkal, mert akkor diktatúra volt, ma pedig demokrácia van, és nincs az országban idegen hatalom. Azt mondta, aki nem tud tenni az országért, csak hablatyol, annak mennie kell, legyen bármelyik oldalon. (MTI)
  • Odaértek a tüntetők a Batthyány-örökmécseshez, ahol ifj. Hegedűs Lóránt mond beszédet. Azt mondja, azért jöttek ide, mert ma a miniszterelnöki széket egy olyan szociopata állat bitorolja, aki nem átallja magát Batthyányhoz hasonlítani magát. Egy turistabusz leparkolt melléjük, a külföldiek vadul fotózgatnak.

  • A Corvin közben 30-40 ember lézeng, van köztük pár árpádsávos sálas gárdista is. Néhány rendőr biztosítja a helyszínt.
  • Öt perccel egy óra után huszonegy, fehér inget, fekete mellényt, nadrágot és sapkát viselő ember masírozott szabályos alakzatban az Astoriánál, a Károly körútról a Blaha Lujza tér irányába fordulva. A húszas oszlopot oldalról egy hosszú, szőke hajú, hasonlóan öltözött személy vezényelte.

  • A Batthyány-örökmécsestől indult menet az Andrássy–Bajzsy-Zsilinszky saroknál tart. Az autóforgalmat nem zavarják, megvárják a zöld jelzést, és csak akkor mennek át az úton. Körülbelül kétszázan lehetnek.
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Semmilyen rendbontás sem zavarta meg eddig az 56-os megemlékezéseket. Nagykanizsán az Olajbányász Fúvószenekar reggeli térzenéjével kezdődött program, amit zászlófelvonás és koszorúzás követett. Zalaegerszegen délután 4-kor tartják a városi ünnepséget a Kossuth utcai kopjafánál, majd az Ady utcai 56-os emlékműnél. (Független Hírügynökség)

  • Az Astoria környékére ért a tüntetők menete. A radikálisok itt szóváltásba keveredtek a Fidesz narancssárga mellényes szervezőivel, Orbán Viktort zsidózták. A fideszes szervezők között kamerások is vannak, akiknek éppen eligazítást tartottak. Tudósítónk jelentése szerint feladatuk "a provokátorok" leleplezése.

  • A Fidesz rendezvénye 3-kor kezdődik az Astoriánál, jelenleg hangpróbát tartanak. A Rákóczi úton kivetítők és hangfalak vannak, a mellékutcákat le fogják zárni.
  • Két-háromszáz szimpatizáns és 15-20 ellentüntető jelent meg az SZDSZ a 301-es parcellában tartott megemlékezésén. Rendzavarás nem történt, a legvadabb ellentüntető csendben emelt fel egy transzparenst, miszerint "Akár öltél, akár csak felmásztál a véres létrán, a kezed ugyanolyan". Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint idén nemcsak 56-ról, de a tavaly történtekről is beszélni kell. Elhibázottnak nevezte, hogy nem léptek fel azonnal "a rendőri erőszakszervezetek túlkapásai" ellen. 56 szellemiségének folytatásaként pedig az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát és a titoktörvény a nyilvánosság érdekeit szem előtt tartó újraírását sürgette.

  • Ferge Zsuzsa akadémikust, Gereben István geofizikust, oceanográfust, Mészáros Márta filmrendezőt, Rainer M. János történészt és Ujvári József nyugalmazott dandártábornokot tüntette ki Nagy Imre-érdemrenddel Sólyom László köztársasági elnök. Sólyom - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére - "a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként" adományozta a kitüntetéseket. (MTI)

  • Elállták a József körút a Blaha Lujza tér irányába tartó (déli) oldalát a tüntetők a Corvin köznél. A környéket egyelőre járőrruhás közlekedési rendőrök biztosítják.

    Vonulás a Corvin közbe
  • Gyülekeznek az emberek az Astoriánál, ahol 3-tól Orbán Viktor vezetésével a Fidesz tart ünnepi megemlékezést. A Keleti pályaudvar felé néző, a Buda felé vezető sávokat elfoglaló színpad két szélén lyukas nemzeti lobogók vannak, körülbelül száz lelkes szimpatizáns már letáborozott a pódium előtt. A környéken már nem lehet autóval közlekedni. Tudósítónk jelentése szerint szimpatizánsokat kellemes, relaxációs zene fogadja a színpadról.
  • Wittner Mária ezer tüntető előtt szónokol a Corvin közben, jelentette tudósítónk. Az 56-os veterán örül, hogy a rendezvényt a Magyar Gárda biztosítja. Az előtte szónokló ismeretlen értetlenkedett, hogy miért foglalt le húsz négyzetméternyi területet ünnepi rendezvényre a Miniszterelnöki Hivatal a Corvin közben.

  • Miközben a Fidesz rendezvényszervezői felállították az Astoriánál a színpadot, felszerelték az óriáskivetítőket és a darukra akasztott hangszórókat, a rendőrség kordonnal lezárta az Astoria és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi útra nyíló összes mellékutcát. A lezárt utcákban jelentős számú rendőrt vontak össze, több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók. A Rákóczi úton rendőrök szúrópróbaszerűen állítanak meg járókelőket, és arra szólítják fel őket, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták. (MTI)
  • Millió embernek kellene már itt lennie, méltatlankodott a Fidesz-rendezvény egyik résztvevője, mert 20 perccel a kezdés előtt még csak az Astoriánál felállított emelvény előtti 15-20 méteres sáv telt csak meg. A Rákóczi útról azonban folyamatosan érkeznek a szimpatizánsok.
  • Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint azért kellett lefoglani húsz négyzetmétert a Corvin köznél, mert ott működik egy 56-os infopult. A kormányszóvivő azt mondta, az 56-os forradalom kiemelt emlékhelyein vannak ilyen információs pontok, amelyek segítenek felidézni, hogy mi is történt akkor.
  • A kádári megtorlások áldozatainak emlékévévé nyilváníttatná 2008-at Wittner Mária. A Corvin közben szónokló egykori forradalmár a javaslatát az Európai Parlament elé terjesztené, hogy eldőljön, Brüsszel "a bolsevikokkal elszabotálja" az emlékévet, vagy sem. A "forradalmárok" nevében elnézést kért a tavalyi rendzavarások miatt, de megfedte Gyurcsányt, amiért szétverte a tavalyi megemlékezést, de nem követte meg a rendőrattak áldozatait. Tudósítónk szerint egyelőre nem világos, hogy a tüntetők továbbvonulnak-e, vagy bevárják a Rendszerváltó Fórum délután ötre meghirdetett megemlékezését.

  • Három rohammentő begurult a Fidesz-gyűlésre várakozó tömeg közé a Károly körút felől. Egy idő után azonban hátratolattak és megfordultak, majd elhajtottak. Mint kiderült, eltévedtek, mert a színpad mögé kellett volna menniük.
    Eltévedtek...
  • Orbán Viktor Fidesz-elnök a hírek szerint még nem érkezett meg a helyszínre. Tavaly a színpad mögül érkezett páncélozott autókkal, amik a beszéde végéig járó motorral vártak rá.
  • A Fidesz rendezvényén már több ezren vannak. Orbán előtt Wittner Mária, Tőkés László és Tarlós István fog szónokolni.
  • Mint kiderült, a Független Jogászbizottság szervezésében tüntetnek éppen a Corvin közben. A bizottság nevében Morvai Krisztina emlékezett a tavaly történtekre. Morvai szerint a hétfői zavargásokról szóló híradások hamisak, hiszen nem is voltak Molotov-koktélok, és nem is borogattak fel autókat, csak néhány fiatal ázott el az esőben. Beszéde végén köszönetet mondott Gyurcsány Ferencnek, hogy tavaly európai polgárból magyar hazafivá válhatott.

    Esőben ázó fiatalok, amint éppen nem borítanak fel egy autót és nem hajítanak Molotov-koktélt
  • Morvai Krisztina mai és várható megnyilvánulásairól könnyen azt képzelheti a kedves Olvasó, hogy a hölgynek elment az esze, vagy hallucinogéneken él. Szerencsére semmi efféle tragédia nem történt: aki járt már bírósági tárgyaláson, az tudja, mi ott az ügyvéd dolga. "Védencem megbotlott a karddal a kezében. Védencem szórakozottságában tette zsebre az ékszereket. Védencem agysorvadásban szenved, ezért maffiózik öntudatlanul." Morvai Krisztina jól van, munkáját végzi. Nem szenved agysorvadásban: ügyvéd.

  • Megérkezett Orbán is az Astoriától. A Fidesz elnöke a színpad mögül közelített egy fekete Volkswagen mikrobusszal, egy fekete Ford Mondeo kíséretében.
  • Összevontan emlékezik Wittner Mária a bajtársaival az 50. és az 51. évfordulóra, mondta a Fidesz országgyűlési képviselője a párt nagygyűlésén az Astoriánál. A forradalom eseményeit felelevenítve elmondta, hogy az új kormányban még Kádár János is feltűnt, majd eltűnt. Kádár említésekor füttykoncert támadt.
  • Megindultak a Corvin közből a tüntetők. A többszázas tömeg rendezett sorokban az Üllői úton halad a Kálvin tér irányába, ahol emiatt autóval nem lehet közlekedni. Egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők a Fidesz nagygyűlésére mennek-e.

  • Bár a Corvin közben demonstrálók nagy része teljesen szervezetlenül, de rendőri biztosítás mellett megindult a Fidesz nagygyűlésének irányába, a hátramaradó néhány tucat demonstráló nem mozdul a József körútról, amin így még mindig nem lehet a Blaha Lujza tér irányába haladni.

  • Astoria: 56 után és most is a félelmet akarták elültetni a társadalom zsigereiben, mondta Wittner Mária a Fidesz megemlékezésén. A megtorlás a gyűlölet szellemében történt a szocialista halálgyárban. Nap mint nap akasztottak. A miniszterelnököt Gy. F.-ként emlegeti az ellenzéki politikus. Vitába száll Gyurcsány egyik kijelentésével, miszerint üresek az ünnepeink. Wittner mártírok neveit sorolja, akik megadják az emlékezés tartalmát.
  • Astoria: Wittner Mária Krassó Györgyöt idézte: „Az új október ifjúságának már itt vannak köztünk a képviselői. (…) A szavak tettekké fognak válni, és amikor a magyar október előtt tisztelegnek, már nem a múltat, hanem a megtisztult jövőt ünneplik.”