Fontosabb részletek
  • Többször összecsaptak a rendőrök a Blaha Lujza térről elinduló tüntetőkkel, akik újsígírókat és rendőröket is vertek.
  • 24 embert állítottak elő, több rendőr is megérült.
  • Több tízezren voltak a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította a kormányt.
  • Demszky Gábort kifütyülték és dobálták, de olyan távol volt tőle a kordon, hogy csak egy tojás találta el.
  • A reggeli zászlófelvonáskor 150-200 ember éltette Horn Gábort.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.” - kezdte Kossuth-idézettel ünnepi beszédét Kiss Péter kancelláriaminiszter a főváros XV. kerületében. Szerinte a haza nem elvont fogalom vagy távoli eszménykép, hanem bennünk van. Hitet tett amellett, hogy a magyarok képesek szolidáris nemzetet építeni. Ezután a közeli virágvasárnapra tekintettel azt javasolta, hogy a kokárda mellé tűzzünk "a megbékélést és egyetértést jelképező" virágot. Végül egy Széchenyi-idézettel sulykolta a nyitó Kossuth-üzenetet, „Sokan azt gondolják: Magyarország - volt; én az szeretném hinni: lesz!”

  • Esküt tettek a Szent Koronára a Fővám téren tüntetők. A szónok azt mondta, szeretné, ha a Szent Korona-sejtek a jövőben Szent Korona szövetté-alakulnának.
  • Megvertek szombaton Kolozsváron egy magyar fiút, aki piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a városban rendezett március 15-i ünnepségre. Az áldozat lánytestvérével együtt tartott a kolozsvári Szent Mihály templom felé, ahol ökumenikus istentiszteleten emlékezett a helyi magyarság. Helyi források szerint a fiatalra az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet tüntetésén részt vett fiatalok támadtak rá. A magyarellenes megmozdulás körülbelül a magyarság ünnepi rendezvényével egy időben kezdődött Kolozsvár belvárosában. A már véget ért eseményen hírügynökségi jelentések szerint körülbelül százan vettek részt. (MTI)
  • Ilyen biztonsági készülődést ritkán látni, mint amilyen a Petőfi-szobornál van, ahol Deszky beszél majd. Aki nincs akkreditálva, az csak igazán messze állhat meg a szobortól. Tavaly ugyanitt tojással dobálták a főpolgármestert. Több mint ezren gyűltek össze a dupla kordon mögött, síppal, dobbal, kereplővel. "Börtönbe!" - skandálják.
  • Bár a tüntetők a kordonok miatt dobótávolságon kívül vannak, azért próbálkoznak: repültek itt tojások, paradicsomok. "Elkúrtad!" - skandálják.
  • Nincs szükség „szentkorona alkotmányára”, „igazi rendszerváltás-ra”. Aki ma ilyeneket mond, az a szabadság ellensége. Aki az ősi magyar törvényekre vagy az Aranybullára hivatkozik, tűzhet magára levesestányérnyi hatalmas kokárdát, mégsem ért szemernyit sem abból, amit a 48-as polgári forradalom és szabadságharc jelentett.
  • "A magyar szabadságba és demokráciába vetett hitem miatt számítottam rendszerellenesnek akkor, és vagyok a demokratikus, szabad és független Magyar Köztársaság elkötelezett híve ma. Nem kell új rendszerváltás."
  • 1848 óta ennek a nemzetnek még soha nem adatott meg ilyen hosszú ideig, hogy szabad, demokratikus és független országban élhet. Védjük meg ezt a szabadságot! - mondta a főpolgármester.
  • "Aki a honvédeinket harcra vezető 48-as nemzeti lobogónkat árpádsávos zászlóra cseréli, az semmit se tud a történelmünkről. Aki a magyarság nevében bárkit el akar ijeszteni a mai ünnepléstől, annak fogalma sincs a sokszínű és soknemzetiségű pesti forradalomról. Annak, hívhatja magát Kossuth térinek, semmi köze Kossuth örökségéhez. Szervezhet Magyar Gárdát, attól még a magyar szabadság ellensége marad."
    48 zászlaja
  • A tojások mellett egy petárda is eldurrant. Demszky éppen arról beszél, hogy a 12 pont hatodik pontja a közteherviselés volt.
  • Demszky kabátja eddig megúszta a tojásdobálást. A polgármester szerint a reformkori közteherviselés legszebb példája a hídpénz bevezetése volt. Volt egy korszerűtlen, de ingyenes gyaloghíd, amit a Lánchíd váltott ki. A tiltakozók nem fogadták el, hogy hídpénzt szedjenek, és azt sem, hogy az új híd ne a város, hanem egy részvénytársaság tulajdonában legyen. Végül mégis Széchenyi győzött.
  • cikkünk a témában:

    Köveket is dobálnak

    Nem csupán ennivalót, hanem köveket is dobálnak a tüntetők a Petőfi Sándor szobornál. Az MTI szerint másfél ezren vannak a Március 15. téren. A tüntetők mögött tudósítónk Béky Gabriellát és Csillag Istvánt fedezte fel.

  • Maradva a hidas gondolatánál, Demszky azt mondja, a szabadságpárti 48-as elődeink is pontosan tudták, hogy egy polgári társadalom működtetéséhez elengedhetetlen a közteherviselés. Ezért látom riasztónak, hogy 1848 után 160 évvel a „nem adózunk”, azazhogy a „nem fizetünk” gondolatával és politikai szándékával még mindig sikert lehet elérni Magyarországon. Széchenyi és Kossuth óta tudjuk: fejlesztés, országépítés és közteherviselés szorosan összefügg. Mégis vannak ma is politikusok, akik az ingyenes, de sokszor használhatatlan hajóhidat ajánlják nekünk a hídpénz és a Lánchíd helyett. Vagy éppen azt mondják: ingyen, hídpénz nélkül is lehet lánchidakat építeni – mondjuk lottóbevételből.
  • Demszky a cselekvő hazaszeretetben hisz, amely Széchenyi ötletétől a hídpénzről folytatott vitákon át a megépült Lánchídig vezetett. Most is sok a dolgunk, nehéz viták állnak előttünk. Arról kell vitatkoznunk, hogyan működjön igazságosabban a közteherviselés! Ezzel vége is Demszky beszédének.
  • Egy embert kiemeltek a dobálódzás irányából a tömegből a rendőrök, ebből kisebb lökdösődés támadt, a tömeg egy ideig kísérte a rendőröket, de végül nem tudták megakadályozni, hogy elvigyék a tüntetőt. A téren Demszky támogatói is ott vannak. A főpolgármester tapsot is kapott, szimpatizánsai azt skandálják: vissza!
  • Oszlik a tömeg a Petőfi szobornál, egy része tanácstalanul álldogál, a legnagyobb sor a sörmérésénél van. 350 Ft egy korsó Borsodi.
  • A főpolgármester kabátján tojás nyomai látszanak. Mivel tekintélyes távolságból lehetett csak dobálni, a tojások többsége a rendőrök feje felett húzott el, és a "tűzvonalba" állított meghívott vendégeket, elsősorban nyugdíjasokat találta el.
    Fotó: Huszti István
  • A Petőfi szobornál egy mentőautóban egy rendőrt látott tudósítónk.A rendőrt kővel találták el, könnyebben sérült.
  • A rendőrség két embert állított elő a Március 15. téren, ahol tojásokat, köveket dobáltak a beszédet mondó Demszky Gábor felé. Délelőtt négy embert állítottak elő: ketten nem tudták igazolni magukat, egy embernél gázsprayt, egy másiknál kést találtak.
    Tojásdobálás a Petõfi-szobornál
    Fotó: Huszti István/Bakró Nagy Ferenc

  • Több százan gyűltek össze az Erzsébet téren, a Jobbik és a Magyar Gárda rendezvényére. Többnyire ugyanazok az emberek, akik Demszky beszédénél tüntettek. A Szózat után pihenjt vezényeltek a gárdistáknak, és elkezdődtek a beszédek. Elsőként Balczó Zoltán szónokol, történelemről.

    Fotó: Bakró Nagy Ferenc
  • Balog Zoltán fideszes képviselő sajtótájékoztatón mutatta be a Civil Jogász Bizottság által hívott svájci és francia megfigyelőket. Ők az esetleges rendőri túlkapásokról készítenek jelentést este. Balog szerint ostromlott városhoz hasonlít Budapest. „Rendőröket látunk, több ezret, meg békés polgárokat. Nem értjük, hogy miért van szükség ilyesfajta félelemkeltő fellépésre.” Ugyanakkor sem ő, sem a megfigyelőket vezető Hevré Lavenir de Buffon sem számít arra, hogy atrocitások lesznek. (MTI)

  • A Nádor utca Arany János utca sarkán egy fellobogózott fehér kocsiban két ötvenes forradalmár eszeget. "Mit esznek?" - kérdeztük meg őket. "Olajos szardínia, narancs" - válaszolják, majd az anyósülésen ülő az ujjával kitöröl egy erperjoghurtos dobozt.
  • Kétezren vannak az Erzsébet téren a Jobbik és a Magyar Gárda rendezvényén. Nagy fegyelemmel hallgatják a szónokokat, nincs semmiféle skandálás. Balczó Zoltán beszélt eddig, kifejtette, hogy a Magyar Gárda "a nemzet cselekvésöntudatra ébredésének a kerete". Lehet, hogy csak egy válasz a sok közül, mondta, de jó válasz. Szerinte 48 forradalma nincs befejezve, "azóta is tart a globális elnyomó rendszerek elleni harc". Példaként hozta fel Simon Peresz izraeli elnök elhíresült mondatát az ország felvásárlásáról. Kifejtette, hogy a mostani elnyomó uralom az Európai Unió, ami a Szovjet Kommunista Párt elnyomásához hasonlítható.
  • cikkünk a témában:

    Balhés díjazottak

    Az államfő, a kormányfő és a házelnök jelenlétében kiosztották a legtöbb pénzzel járó, így legnagyobb presztízsű állami díjakat. A művészek Kossuth-, a tudósok Széchenyi-díjat kaptak. Mindkettő hétmillió forinttal jár.

    Képek a parlamenti díjátadásról

    Idén Blaskó Péter nem vette át a Kossuth-díjat, mert félt, ha kezet fog Gyurcsány Ferenccel, akkor utána már nem nyúlhat családtagjaihoz. Sas Józsefnek is megítélték, de őt Gyurcsány Ferenc húzatta ki a listáról, mert első fokon pont most ítélték felfüggesztett börtönre adócsalásért. Gerő András történész Széchenyi-díjat kapott. Ő azért érdekes, mert egy tévéműsorban beszari alaknak nevezte Sólyom Lászlót, aki a díjat átadta neki. Gerő azért mondta ezt az államfőről, mert 2006. október 23-án nem ment el az Ötvenhatosok terére koszorúzni.

  • Már több mint tízezren gyűltek össze az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez meghirdetett fideszes rendezvényre, jelentette helyszíni tudósítónk. Jelenleg népzenei műsor szórakoztatja az egybegyülteket és a folyamatosan érkezőket, az aktivisták Az önbecsülés napja - Igen, Magyarország győzött feliratú kitűzőket osztogatnak.
    Fotó: Huszti István
  • A magyar himnusszal kezdetét vette a Fidesz nagygyűlése. Az egybegyültek hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! kiáltással üdvözölték a párt vezetőit. A program a székely himnusszal folytatódott.
  • Már több tízezren vannak az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A műsort ismét Rákay Philip vezeti, szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket “az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról történő megemlékezésen”.

    Philip már a rendezvény elején elmondta, hogyan lehet majd elhagyni a helyszínt. "Kordonok között élünk a szabadság ünnepén" - mondta, és furcsállta, hogy azok minősítették kiemelt kockázatú rendezvénynek a Fidesz megemlékezését, akik felelősek voltak a 2006. október 23-án történtekért. Mindenkit kért, hogy ne dőljön be provokációnak, mert "csak egy végnapjait élő ripacs érdeke", hogy ma valami rendbontás történjen. Bejelentette azt is, hogy a Fidesz saját stábbal dokumentálja a történteket.

  • Vona Gábor Jobbik-elnök az Erzsébet téren azt mondta, hogy épül már a nemzet vára, és egyre több bástya épül hozzá. Ahogy megígérték tavaly március 15-én, hogy lesz Magyar Gárda, lett is. Négy dolgot ígért a következő évre: Attila király népfőiskolát hoznak létre minden megyében, a népfőiskola igazgatója Kiszely István antropológus lesz. Feláll a Zöld Válasz nevű kommandó, ami környezet- és fogyaszóvédelmi bevállalós szervezet lesz, és a multibűnözés ellen fog fellépni. "A multik hátán csorogni fog a hideg veríték" - mondta Vona. Feláll egy bizottság, ami a magyar nyelvet a világörökség részének nyilvánításáért fog küzdeni. Bónusz: a Magyar Gárda március 29-én a Hősök terén megduplázza állományát.
  • A Fidesz megemlékezésén Elmar Brok, az Európai Néppárt képviselője köszönetet mondott a magyaroknak azért, hogy a legtöbbet tették Európa és Németország újraegyesítéséért. Külön megköszönte a Fidesz ebben játszott szerepét. Philip ezután felolvasta a Blaskó Péter Gyurcsány Ferenchez írt levelét, amelyben a színész megindokolja, miért nem megy el a Kossuth-díj átadására, és miért nem kíván kezet fogni a miniszterelnökkel.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány neve jeges esőt hozott Marosvásárhelyre

    Markó Béla pártja ünnepségén figyelmeztetett: Koszovóban egy autonómia keretében régen lett volna esély szerbek és albánok békés egymás mellett élésére.