Fontosabb részletek
  • Többször összecsaptak a rendőrök a Blaha Lujza térről elinduló tüntetőkkel, akik újsígírókat és rendőröket is vertek.
  • 24 embert állítottak elő, több rendőr is megérült.
  • Több tízezren voltak a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította a kormányt.
  • Demszky Gábort kifütyülték és dobálták, de olyan távol volt tőle a kordon, hogy csak egy tojás találta el.
  • A reggeli zászlófelvonáskor 150-200 ember éltette Horn Gábort.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Negyed négykor a Lánchídra látogatott Guyrcsány Ferenc miniszterelnök a feleségével. Néhány biztonsági ember kísérte a házaspárt. A hídon „A szabadság 12 pontja” címmel játékos vetélkedőt tartanak gyerekeknek és családoknak. (MTI)
  • A Jobbik rendezvényének vége, az emberek elindultak a Fidesz nagygyűlése felé.
  • Körülbelül 4 órakor kezd beszélni az Erzsébet hídnál Orbán Viktor Fidesz-elnök.
  • Aki nem akar tüntetni, szintén találhat programokat az utcán. A Lánchídon 12 állomásos akadályverseny van, Gyurcsány Ferenc is megnézte. Az 12 ponton színművészetis diákok el is játsszák a forradalom stációit. A Roosevelt téren betyártábor működik a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség jóvoltából. A Múzeumkertben csákó, párta, kóclovacska és tavaszkoszorú készíthető, gipszcímer festhető, mézeskalács díszíthető – kifejezetten gyerekeknek. (MTI)
  • A Fidesz nagygyűlésén Kaszás Attila mondta el felvételről a Nemzeti dalt. A színész 47 éves korában 2007. március 23-án halt meg.
  • A Lánchídról lesétáló miniszterelnök a Roosevelt téri betyártáborba érkezett. A kormányfő a feleségével van. Több gyerekkel is közös fényképet készítettek. Gyurcsány újságírókkal nem állt szóba. A járókelők nem bántották a kormányfőt, inkább kezet fogtak vele.
  • "Viszonylag sokat tudunk az 1848-49-es eseményekről, mégsem tudja senki, hogy hívták akkoriban a legfőbb döntéshozó szerv, a helytartótanács fejét. Ferencnek hívták őt is, Zichy Ferencnek, aki majdnem pápai gyerek volt, mégis különbözött a mai utódtól" - mondta Kósa Lajos Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke. A helytartótanács megértette, hogy szabadságot adtak Táncsicsnak, és elfogadt a 12 pontot is. Szokás mondani manapság, hogy második reformkorban élünk, de fontos különbség, hogy akkor épült épült az ország. "Mi épül manapság? - tette fel a kérdést Kósa. - Építettek egy völgyhidat ott, ahol nincs völgy, építettek autópályát dupla áron, illetve építettek kordonokat mindenhol, és épült kormányzati negyed. Ja, az mégsem. És négyes metró. Ja, az sem."
  • "A mennydörgés azt mondja, ember, le térdeidre, az Isten beszél... ember, fel térdeidről, most a nép beszél" - ezzel a Jókai Mór-idézettel kezdte beszédét Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén.
  • A Fidesz elnöke belekezdett beszédébe, a tömeg az Erzsébet hídtól az Astoriáig ér.
  • "Akik nem is tudtak egymásról, azok is ugyanott kötnek ki, ez a közösség születése, ez a forradalom szárnybontása, úgy, ahogy a történelem követeli - idézte fel Orbán Viktor az 1848-as forradalom hangulatát. - Nekik nem sikerült kivívniuk a szabadságot, de ők a magyarok történetében újra és újra felvillanó jel, ők azok, akik árnyékból a fénybe fordítják a magyar nemzet jobbik részét."
  • "Megszámláltattál, kevésnek találtattál, és eltűnésre ítéltél" - üzenik a forradalmi ifjak a hatalmasoknak Orbán Viktor olvasatában; ezekre a szavakra hangzik fel az első taps. Majd a második, amikor arról beszél, hogy 48-hoz hasonlóan most is van egy "sápadt és reszketni méltóztató helytartótanácsunk", amely kioktatja a népet, az alkotmánybíróságot, a sajtót és az ellenzéket is. "Ezek az emberek egymást küldik el a legfurcsább helyekre, de a szívük szerint a népet váltatnák le."
  • "Március 9-e óta tudjuk, Magyarországon jobbat érdemel. Olyan országgyűlést és olyan kormányzatot, amely méltó hozzá - mondja Orbán Viktor, és ekkor kapja a negyedik tapsot. - A kormány visszaadhatta volna a megbízatását akkor, amikor kiderült, hogy hazudtak reggel, délben és este, akkor, amikor kiderült, hogy a tönk szélére sodorták az országot, vagy akkor, amikor kiderült, hogy az emberek nem tűrik a hazugságaikat. Ők azonban ehelyett provokálnak, de kilóg a lóláb, mi átlátunk a szitán, nekünk is megvan a magunkhoz való eszünk".
  • "Példa nélküli helyzet, hogy demokráciában nagyméltóságú helytartótanács legyen. Ezért mi, magyarok ismét feltaláltunk valamit, az alkotmányos népítéletet. Március 9-e óta ez világszabadalom" - mondta Orbán Viktor.
  • "Mi népítéletből is a vértelent, az alkotmányosat szeretjük, amely nem forgatja fel a mindennapi életünket, de példátlan egységet teremt - mondta a pártelnök, és a nemzeti egység politikája melletti kitartásra szólított fel. - Nem szabad engedni, hogy egymásnak uszítsanak bennünket." Orbán Viktor egy székely viccel hat taps mellett már egy nevetést is kicsikart a közönségből.
  • "A helytartótanács azt szereti, ha a nép egymást gyűlöli, mindenki mindenkit. Mert amíg egymást marjuk, addig nincs erőnk és időnk kimondani, hogy a király meztelen. De március 9-én kimondtuk, most már csak ki kell tartani."
  • "Az ország súlyos állapotban van, mindannyian érezzük a hanyatlás légáramát" - mondta Orbán Viktor. Szerinte megbénul "a nemzetté szervező szellem", megbomlanak a lelki kapcsolatok. Az emberek nem értékelik a közösség szépségét, nem vállalják a közösség terheit, végül az ország szégyenkezik saját nemzeti karaktere miatt. "Ha így cselekszünk, a hanyatlást semmi nem tartóztathatja fel. Ez a látomás villant fel a március ifjak elméjében, amikor nemzetet és szabadságot, a haza és a haladás ügyét egybefonták." Erős nemzet nélkül nincs sikeres egyén, nincs boldog család, mondta Orbán Viktor.
  • Fokozott a rendőri készültség tapasztalható a Blaha Lujza tér környékén, ahová a Magyar Önvédelmi Mozgalom és más radikális szervezetek jelentettek be rendezvényt délutánra. A tér közelében a mellékutcákban négy vízágyú sok rendőrség autóbusz, több tucatnyi mikrobusz várakozik. Ezeket az utcákat lezárták a forgalom elől. A Dohány utca Erzsébet körútig tartó szakaszán, illetve az Erzsébet körúton szintén rendőrségi járművek foglalják el az út egyik sávját. Legalább ezer rendőrt vezényeltek a VIII. kerületi tér közelébe.

    Rendőri készültség

    A téren a rendőrök folyamatosan igazoltatják a kopaszra nyírt, fekete bakancsot és bomberdzsekit viselő fiatalokat, többeknek átnézik hátizsákját. A Rákóczi utat a Blaha Lujza tértől az Erzsébet híd irányába teljesen lezárták a forgalom elől. A Nagykörúton villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat. Személygépkocsik itt sem közlekedhetnek. (MTI)

  • "Együtt állunk és együtt esünk, együtt ívelünk fel, és együtt hanyatlunk le, mert egyetlen közös alkotás vagyunk. Az egyéni menekülőpályák korszaka véget ért" - mondta Orbán Viktor.
  • "Akinek van jövője, az a történelemben a jövőt is keresi, és nem a múltat látja. Amikor emlékezünk, saját jövőnket keressük - mondta Orbán Viktor. - A 48-asok tudták, hogy Magyarország mi vagyunk, akik érte harcoltak, tudták: nem szeretnék elveszíteni, mert ez a legértékesebb, amit tovább adhatnak gyerekeiknek."
  • Országszerte 467 rendezvény fejeződött be szombat kora délutánig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján, és 65 van még folyamatban, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint a szombaton befejezett rendezvények közül öt fokozott kockázatú és hat kiemelt rendezvény volt. A fővárosban kora délutánig 30 rendezvény fejeződött be, és 41 van még folyamatban. (MTI)
  • "Magyarország mindannyiunk közös jövője" - ezekre a szavakra hangzott el a tizedik taps. Azért ünnepeljük a 48-asokat, mert látták a jövőt akkor, amikor a jelent az elnyomás jelentette. "Ma a jelent a kudarc jelenti, de a mi jövőnk a sikeres Magyarország" - mondta Orbán.
  • Orbán Viktor szerint a sikeres Magyarországon az emberek nem arról beszélnek, miként vészeljék át a következő heteket, hanem arról, milyen terveik vannak a jövő nyárra.
  • Vannak, akik szerint nem lehet sikeres az ország - de tényleg lehetetlen sikeres egészségügyet csinálni, tényleg lehetetlen a versenyképesség és a szociális biztonság összehangolása, a gazdaság növekedésének megteremtése? "Tényleg lehetetlen, hogy az országnak a magyar emberekhez méltó kormánya legyen?" - kérdezte Orbán Viktor magától.
  • "A jövő útja sosincs készen, a 48-asok tudták, át kell vágni érte az önkény sűrűjén a szabad Magyarország felé" - mondta Orbán. Szerinte vagy találunk egy utat, vagy építünk egyet. "Ha nemcsak várjuk a jövőt, hanem van érőnk elébe menni, látni fogjuk, hogyan lehet sikeres az ország."

  • "Magyarország győzött, képesek vagyunk összefogni, és ha képesek vagyunk összefogni, megnyerhetjük a jövőt. Erre a sikerre minden magyar büszke lehet" - folytatta a Fidesz elnöke.
  • "A jövő emberei azok, akik megteremtik a jövőt. A jövő emberei a felfedezők, ők alkották meg a művészet és a tudományok csodáit. Magyarország akkor lesz sikeres, ha a jövő emberei erősebbek lesznek a múlt erőinél."
  • cikkünk a témában:

    Merjünk a jövő emberei lenni!

    A március 9-i összefogás volt a jövő Magyarország talapzata. "Merjük vállalni, hogy magyarok vagyunk, lépjünk túl azon, hogy ilyen vagy olyan pártiak vagyunk. Merjünk a jövő emberei lenni! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - fejezte be beszédét Orbán Viktor.
  • Alig látni egy-két árpádsávos zászlót a Fidesz tüntetésén. A párt korábbi naggyűlésein előfordult ez a jelkép, és ez a baloldal éles, illetve az államfő óvatos kritikáját váltotta ki.
  • Orbán Viktor beszéde után befejeződött a Fidesz nagygyűlése az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Az emberek elindultak hazafelé, sokan a Blaha Lujza tér felé haladnak.
  • 2006. október 23-án az Astoriánál tüntetők bementek a Burger Kingbe, és a tűzoltósági slauggal locsolták a rendőröket. A rendőrök ezután bementek az étterembe, mindenkit igazoltattak, több embert meg is vertek. Idén nem lesz locsolás. Az étterem menedzsere azt mondta, már reggel leszerelte az összes slaugot.