Klaudia
-3 °C
3 °C

Gyurcsány volt a nap ügyésze

2007.06.25. 18:05
Gyurcsány Ferenc nem hagyta ki a tavaszi ülésszak utolsó napját és megint nekiesett az ellenzéknek. Navracsics Tibor a miniszterelnök könyvéből idézett, Mikola István pedig Áder János nyomdokaiba léphet. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát, a tizenegyediken Horváth Ágnes volt a nap szemtelenje, a tizenkettediken vudu volt a jelszó, a tizenharmadikon felragyogott Szekeres Imre csillaga, a tizennegyediken Eörsi volt a nap durcása, a tizenötödiken Horváth Ágnes volt a nap Csurkája, a tizenhatodikon Gyurcsány és Semjén vívott gigászi csatát, a tizenhetediken MSZP-s volt a nap benyalója. És mi történt a tizennyolcadikon?

A nap ügyésze: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásban búcsúzott a Háztól, hogy végleg-e vagy ősszel visszatér, az majd kiderül, emlékezhetünk Medgyessy Péter esetére.

Viszontválaszában a Zsanett-ügyről beszélt a megvert újságírónő kapcsán. Mint mondta, ma úgy tűnik, hogy az ügy bonyolultabb, ellentmondásosabb, mint május közepén tűnt, és megrótta a Fideszt, hogy a Rebisz előtt tüntetett.


Fotó: Huszti István

Nos, a Zsanett-ügy se bonyolultabb, se ellentmondásosabb nem lett másfél hónap alatt. Még mindig öt rendőrt gyanúsítanak erőszakkal, még akkor is, ha barátnőik kitartanak mellettük, sőt azt előzetesben, ahol elvileg elkülönítve tartották őket fogva, még arra is volt lehetőségük, hogy hárman megbeszéljék: barátnőikkel augusztus 25-ére tűzik ki közös esküvőjüket, sőt, az egyik lánynak sikerült rávennie az apátot, hogy még beférjenek az esküvő előtti jegyesoktatásra.

Azt sem értjük, ha az ügy a miniszterelnök szerint bonyolultabb és ellentmondásosabb lett, akkor miért rúgta ki oly hevesen a rendőrfőkapitányt és a rendészeti minisztert azután, hogy Zsanett azonosított két rendőrt.

A nap idézete: Navracsics Tibor (Fidesz)

Navracsics idézett Gyurcsány másfél éve megjelent Útközben című könyvéből, miszerint a magánbiztosító bevezetése még korai lenne.

A miniszterelnök kapva kapott az alkalmon és azok után, hogy a múlt héten nekiment Orbán Viktornak a beszédgyűjteménynek titulált könyve miatt, most a saját lovát dicsérte: "Örülök, hogy olvassa a könyvemet, annak legalább van tartalma, más könyvekkel ellentétben."

A nap potenciális szerzője: Mikola István (Fidesz)

Gyanús nekünk Mikola István. Már a tizenegyedik Valamennyiünk érdekében című felszólalásnál tart. Csak nem akarja Áder Jánoshoz hasonlóan kötetbe gyűjteni napirend előtti felszólalásait?

A nap felszólítása: Semjén Zsolt (KDNP)

A KDNP elnöke Csurka István szerepét játssza, azt mondjuk nem értjük, miért, ez már Csurkának sem jött be. Szeret, mondjuk így, radikálisan fogalmazni. Most például az MSZP-SZDSZ több-biztosítós megállapodásról beszélt, felszólalását azzal fejezte be, hogy felszólította a szocialista képviselőket és a magyar állampolgárokat az önvédelemre és az ellenállásra.

Dicséretes a képviselő lelkesedése, de mire szólítana fel, ha pártokat tiltana be a hatalom, politikusokat vetne börtönbe vagy ha csak számla ellenében lehetne igénybe venni a 18 millió forintos képviselői költségtérítést.

A nap cenzora: Lendvai Ildikó (MSZP)

Az MSZP frakcióvezetője megsértődött azon, hogy az egyik bulvárlap azt a címet adta a tavaszi ülésszak utolsó napjáról szóló beharangozójának, hogy bezár a bazár.

Emlékeztetnénk arra, hogy Lendvai Ildikó a nyolcvanas években az MSZMP kulturális alosztályának osztályvezetője volt, és ha akkoriban megsértődött egy lapra, akkor annak komolyabb következményei is lehettek.

Lendvai amúgy emlékei szerint már nem cenzorkodott. Az Indexnek adott interjúban erről így nyilatkozott: "Ez már a '80-as évek második fele, amit pongyoladiktatúraként emlegetnek. Akkor a párt ilyenekkel már nem foglalkozott. Hála istennek, nagyon rossz cenzor lennék, mert magam is pongyola vagyok. Unalmas dolgokat nem olvasnék el, és most hadd ne mondjam az összes politikai és erkölcsi elvet, ami miatt az ember nem szívesen cenzorkodik."

A nap dicsérete: Herényi Károly (MDF)

Az MDF képviselői Demokráciánk védelmében címmel szoktak felszólalni napirend előtt.

Az MDF frakcióvezetőjének nemcsak a felszólalások tartalma, hanem címe is nagyon tetszik, mert ezt mondta: "Ennél találóbb címet, hogy demokráciánk védelmében, ritkán lehet mondani".

Herényinek mi is gratulálunk.

A nap hazafija: Mesterházy Attila (MSZP)

A szocialista politikus napirend előtt az ellenzéket kritizálta. Ez azért is elegáns, mert ilyenkor csak a kormánynak van lehetősége reagálni.

Gyurcsány néhány héttel ezelőtti napirend előtti felszólalásából idézett, miszerint az ellenzék nélkül is lehetne kormányozni, de vele sokkal könnyebb lenne, és figyelmeztetett (ezt már saját kútfőből): "Tudatosan ártani igazi nemzetárulás".