Ágnes
-1 °C
2 °C

Zászlóégetés: újabb közreműködőket keresnek

2004.01.19. 14:31
A rendőrség a fényképek alapján már "két harmadik" zászlóégetőt keres, bár egyikükről azt feltételezi, hogy megakadályozni akarta az aktust. Az Indexről is letölthető videón azonban látszik egy ötödik személy is, aki egy átlátszó színű folyadékot löttyint az ettől bellobbanó izraeli lobogóra, majd hirtelen eltűnik a tömegben.
Tóth Gábor ezredes arról tájékoztatta az Indexet, hogy a Tilos Rádió elleni tüntetésről készült felvételek alapján kiderült: az izraeli zászló meggyújtásában többen is közreműködtek, ezért a már őrizetbe vett, majd szabadon engedett két férfi mellett másokat is keresnek. Egyikük azonban, vélhetően csak meg akarta akadályozni a zászló meggyújtását - mondta. A másik, a fényképen látható férfiről viszont azt feltételezik, hogy ő vitte a helyszínre a zászlót. A rendőrség felhívást tett közzé, amelyben a két újabb szereplő önként jelentkezését várják, illetve azt a valakit, aki felismeri őket a képeken.

Elfogultsági kifogás a rendőrség ellen

Fotó: 168 óra/N.P.Kata
M. Richárd Giorgio, a zászlóégetés miatt két napra őrizetbe vettek egyike megtagadta a vallomástételt - mondta Futó Barnabás, a fiatalember ügyvédje az MTI-nek. Az ügyvéd azzal indokolta a vallomástétel megtagadását, hogy a BRFK szerinte nem képes elfogulatlanul eljárni az ügyben. Álláspontja szerint a rendőrök ugyanis nem szabályszerűen jártak el az esemény idején. "Ha időben közbeléptek volna, megakadályozhatták volna a cselekményt, amelynek elkövetésével gyanúsítják védencemet" - vélte az ügyvéd.

Futó Barnabás közölte: emiatt elfogultsági kifogást jelentettek be a BRFK-val szemben. Az ügyvéd szeretnlé, ha védencét a IX. kerületi ügyészség hallgatná ki.

Valaki gyúlékony anyaggal járkál

A Tilos Rádió állítólagos keresztényellenessége miatt január 11-én tüntetést szerveztek különféle jobboldali szervezetek. A néhány ezres demonstráción elszabadultak az indulatok. A tüntetés hivatalos befejezése után, a szervezők kérése ellenére is több százan a helyszínen maradtak, és többek között elégettek egy izraeli zászlót, valamint összetörték az MTI fotóriporterének a fényképezőgépét.

A letölthető videón ugyanakkor látszik még egy férfi, aki a felvétel 38. másodpercében átlátszó gyúlékony anyagot löttyint a zászlóra, amely belobban. Ezután a férfi hirtelen eltűnik a tömegben.

Megtalálták a fényképezőgép-törőt

Hétfőn a rendőrség beazonosította azt a férfit is, aki összetörte az MTI fotóriporterének a fényképezőgépét. Őt még pénteken kihallgatták, ám akkor tagadott mindent, végül hétfőn az egyik tanú felismerte őt.