Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bárándy: A zászlóégetés több volt mint garázdaság

2004.01.19. 12:06
Tudatosan felépítettnek nevezte a Tilos Rádió elleni január 11-i tüntetésen a zászlóégetéskor történteket az igazságügyminiszter hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában.
Az ügyet nem lehet kiragadni abból a miliőből, melyben megtörtént - hangsúlyozta a zászló elégetése kapcsán a miniszter. Bárándy úgy vélekedett: ha valaki "csak úgy" eléget valahol egy zászlót, akkor az valószínűleg rongálás, és a garázdaság határait semmi esetre sem lépi át. Ha egy zászlót viszont úgy égetnek el, hogy az beágyazott egy olyan környezetbe, amelyben a gyűlöletkeltés már jelen van, akkor az mintegy az egész magatartássor koronája, és ez másfajta megítélés lehetőségét is felveti - mondta Bárándy Péter.

Aljas indulatok

Garázdaság vétsége
Dobos Gabriella a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön az Indexnek elmondta, hogy az ügyészség egyetért a rendőrséggel, hogy gyorsított eljárással kell tárgyalni az ügyet, ám "a vádemelésnek még nincs itt az ideje". Ehhez az anyagot visszaküldték a rendőrségnek további bizonyítékok beszerzésére. Megítélése szerint 15 napon belül bíróságra kerülhet az ügy. A gyanúsítástól eltérően ugyanakkor nem közösség elleni izgatásnak, hanem garázdaság vétségének minősül az ügyészség szerint a zászlóégetés.
A zászlóégetés "bizonyos körülmények között alkalmas lehet arra, hogy másokban aljas indulatot keltsen, vagy pedig a már meglévő ilyen indulatot átalakítsa cselekvéssé, vagy a cselekvés veszélyét idézze föl" - tette hozzá az igazságügy-miniszter.

Bárándy Péter szerint "önmagában egy textília elégetése ugyanúgy nem minősíthető, mint egy-egy szónak a használata". Ha viszont megfelelő szavak használata mellett történik a megfelelő felségjelű textília megsemmisítése, akkor ez alkalmas lehet aljas indulat kiváltására.

Handabandázás

Január 11-én a Rákosmenti Polgári Körök tüntetést szervezett a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. Az adó egyik műsorvezetője szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A műsorvezetőt azonnal eltávolították a rádióból, mely elhatárolódott kijelentésétől.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a műsorvezető kijelentése kapcsán a Nap-keltében úgy fogalmazott, hogy az "egy részeg ember visszataszító handabandázása volt". Megítélése szerint egy hallhatóan részeg embertől származó "undorító kijelentés" nem igazán alkalmas arra, hogy gyűlöletkeltőnek lehessen minősíteni.