Géza
-12 °C
-4 °C

Parancsra vártak a zászlóégetést végignéző rendőrök?

2004.01.15. 14:10
A rendőrök végignézték az izraeli zászló elégetését a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen, de azt mondták, amíg nem kapnak parancsot, nem avatkoznak közbe - nyilatkozott a Klubrádióban csütörtök reggel két szemtanú.
"Voltak rendőrök, amikor az égetés folyt, ott álltam közöttük és együtt néztük végig (...) A tüntetők a kordon mellett gyújtották meg a zászlót" - számolt be a történtekről Almási Szabolcs, aki a Klubrádió munkatársaként volt jelen a tüntetésen. Nehéz-Posony Kata, a 168 óra fotóriportere, aki ugyancsak a rendőrök mellett állt, azt mondta: a tizenöt rendőr, aki ott állt a kordon mögött, végignézte az egészet.

"Állandóan kérdezgettem, tőlük, mikor fognak már közbeavatkozni(...) addig nem, amíg nincs parancs" - mondták. "Kérdeztem, hogy mikor jön a parancs, erre azt mondták, hogy azt nem tudják, de állítólag már fel is állt a 150 többi rendőr, aki a tömeget fogja oszlatni, de csak arra várnak, hogy megkapják a parancsot" - mondta a hetilap munkatársa. Hozzátette: "A rendőrök azt is látták, amikor az MTI-s fotóst elkezdték ütni, és a felszerelését tönkretették, ám nem léptek közbe, hanem egy rendező ment oda az MTI fotósához és mondta neki, próbáljon meg úgy dolgozni, hogy ne provokálja a tüntetőket".

Forrongó tömeg

A 168 óra fotóriportere beszámolt róla: amikor a hivatalos tüntetésnek, "a békés résznek" vége volt, látta, hogy a Tilos Rádió székháza előtt "kezd forrongani a tömeg". Elindult feléjük, s mivel fényképezőgép lógott a nyakában, kapott útközben egy pofont, emiatt húzódott be a kordon mögé. Nehéz-Posony Kata látta, hogy a rádió épületéből nem jött ki senki, "ezért is kiabálták, hogy gyertek ki, illetve menjünk be". Az utca felől előkerült a zászló egészen kicsire összehajtva, és elkezdték égetni, úgy, hogy már égett egy kis tűz, amit előzőleg meggyújtottak.

A rádióban bejátszott hangfelvétel szerint a tüntetők azt kiabálták: "Fasiszták, gyilkosok. Mocskos zsidók. Menjenek haza Izraelbe, takarodjanak az országból. Minket ki akarnak irtani, a kisebbség ki akar irtani engem. Vesszen Medgyessy!"

A tüntetés egyik résztvevője a Hír TV-ben a zászlóégetőről azt mondta: "Az illető a Tilos Rádió épülete felől jött, beállt közénk, jó hangosan mondta, "jön a forradalom" és "ott fognak lógni az emberek", majd "egy mozdulattal előkapott egy izraeli zászlót a kabátja alól és azonnal öngyújtóval nekiállt meggyújtani". Elmondása szerint ezek után M. Giorgio Richard bement a Tilos Rádiónak otthont adó Kultiplexbe a hátsó kapun.

Túl hangosan pfújoltak

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány hétfői sajtótájékoztatóján a zászlóégetésről közölte: a tüntetésen a rendőri erők jogsértést nem észleltek, de több olyan fotó is napvilágot látott a sajtóban, amelyek egy izraeli zászló elégetését rögzítették a helyszínen, így a rendelkezésre álló fényképek és videofelvételek elemzése után közösség elleni izgatás miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség.

A főkapitány akkori közlése szerint a rendőrség nem tudja, pontosan mikor került sor a zászlóégetésre, feltételezése szerint valamikor 16 óra, azaz a tüntetés hivatalos vége után lehetett, "amikor is kezd sötétedni". Az MTI-nek arra a kérdésére, miért nem intézkedtek a rendőrök a segítségért kiáltó fotóriporter védelmében, Gergényi Péter azt mondta: "ha látták volna, minden bizonnyal a segítségére sietnek, de elképzelheti, ha száz, vagy kétszáz, vagy háromszáz, vagy ötszáz ember pfujol és kiabál, hogy akkor ott abban a tömegben semmit sem lehet hallani". Az atrocitás a rendőröktől két méterre történt, ezért látniuk, hallaniuk kellett, ami történt - közölte utóbb az MTI fotósa.

A BRFK csütörtökön közleményben reagált az újabb "vádakra". A Budapesti Rendőr-főkapitányság a demonstráció helyszínén tartózkodó újságíró és fotóriporter által elmondottakat rendőri intézkedés elleni panaszként értékeli, amelynek kivizsgálását az állományilletékes parancsnok megkezdte. Mivel szemtanúként a sajtó két munkatársa a bűncselekménnyel kapcsolatban releváns tényekről tudhat, ezért a BRFK Vizsgálati Főosztályán hamarosan tanúként hallgatják meg őket - áll a közleményben.

Gyorsított eljárásról döntenek

A rendőrség szerdán kezdeményezte a két kedden elfogott gyanúsított gyorsított bírósági eljárás keretében történő meghallgatását. Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense az Indexnek elmondta, hogy jelenleg tart az iratok tanulmányozása. Az ügyészség azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a gyorsított eljárás feltételei - leginkább az "egyszerű és egyértelmű jogi megítélést" mérlegelik -, leghamarabb csütörtök délutánra várható döntés, hogy indulhat-e a bírósági eljárás, vagy nyomozzanak-e tovább a rendőrök.