Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A PSZÁF-működését vizsgáltatná az MSZP

2004.01.09. 12:06
A pénzügyi felügyelet működésével kapcsolatban napvilágot látott információk szükségessé teszik, hogy a parlament költségvetési bizottságának ellenőrző albizottsága foglalkozzék a PSZÁF-fal - közölték tájékoztatójukon a szocialisták. Az MSZP többek között kivizsgáltatná: foglalkozott-e a felügyelet a távozó pénzügyminiszter banki ügyleteivel.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szakmai és szervezeti működését vizsgáltatná az MSZP-frakció a parlament költségvetési bizottsága ellenőrzési albizottságával - közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Molnár László.

"Indokolt vizsgálat"

A Fidesz tisztességes eljárásban bízik
Bár "nyilvánvaló figyelemelterelésnek" tartja, a Fidesz részt vesz az MSZP által kezdeményezett, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységét vizsgáló parlamenti albizottság munkájában - közölte Halász János az MTI-vel pénteken. Mint a frakció szóvivője elmondta, "bíznak" a tisztességes vizsgálatban. Ha ez így lesz, "kiderül újra, hogy a szocialisták csak a független intézményeket támadják és rágalmazzák Szász Károlyt, illetve a PSZÁF-ot" - mondta Halász.
"Azért tartjuk szükségesnek az ellenőrző albizottság összehívását, mert korábban olyan nyilatkozatok jelentek meg a felügyeletről, amelyek indokolttá teszik a PSZÁF szervezeti, működési vizsgálatát" - indokolta kezdeményezésüket az MSZP-s képviselő. A javaslatról csütörtökön számolt be Katona Béla, a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A PSZÁF egyik volt ellenőre, főosztályvezetője december végén több nyilatkozatában arról beszélt, hogy többször utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes, illetve politikai érdekeket sejtett.

Vizsgálták-e László Csaba ügyleteit?

Molnár László közlése szerint a vizsgálat kiterjedne arra, hogy foglalkozott-e a felügyelet a László Csaba távozó pénzügyminiszter érdekeltségébe tartozó számlákkal, és ha igen, ezt ki, mikor és milyen felhatalmazás alapján tette.

"Vizsgálta-e a PSZÁF a kormány tagjainak, politikai vagy közigazgatási államtitkárainak számláit, ha igen, ezt ki, mikor és milyen felhatalmazás alapján tette?" - tette fel az ugyancsak a vizsgálat tárgyát képező kérdést az MSZP-s képviselő. Mint mondta, figyelmet szentelnének annak is, hogy a felügyelet milyen szerepet játszott a 12 állami gazdaság privatizálásában.

A hatósági munka tabu

Feladata lenne az albizottságnak a PSZÁF szervezeti működésének, a döntések meghozatalának és a felügyelet irányításának vizsgálata is. "A felügyelet hatósági munkájával nem kívánunk foglalkozni" - szögezte le a szocialista képviselő, aki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, ha Font Sándor, az ellenőrző albizottság MDF-es elnöke kezdeményezésükre a tavaszi ülésszak folyamán nem hívja össze a testületet, indítványozzák a leváltását.