Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Betiltották a szilveszteri petárdázást

2005.11.02. 19:22
Betiltotta a szilveszteri petárdázást és megduplázná a kiszabható pénzbírságot a kormány. A belügyminiszter szerint az ország lakossága nem tolerálta a liberalizálást.

A szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 50-ről 100 ezer forintra emelésére, ismertette a kabinet szerdai döntését a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Lamperth Mónika belügyminiszter. Az elmúlt két év tapasztalatai szerint a magyar lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban, indokolta a döntést Lamperth.

A kormánydöntés értelmében a jövőben napszaktól függetlenül jegyzői engedélyhez kötik a tűzijátékok engedélyezését. Erre eddig csak este 10 és reggel 8 óra között volt szükség. Lampeth szerint a "kis tűzijátékok" esetében nem alkalmaznak tiltást, tehát az olyan egyéb pirotechnikai eszközök, amelyek nem elsősorban a hanghatásra építenek, továbbra is használhatóak lesznek.

Az MDF örül annak, hogy a belügyminiszter belátta két évvel ezelőtt hozott rendeletének megvalósíthatatlanságát, reagált a kormány döntésére Szőke László, a párt alelnöke. Mint mondta, bízik benne, hogy a következő szilveszterek során sokkal kevesebb balesetet okoznak majd a petárdák.

Az MDF rendkívül fontosnak tartja, hogy a rendelet betartása érdekében a szilvesztert megelőző két hétben szigorú ellenőrzést tartsanak az árusoknál.

Halász János szerint a kormány döntése is bizonyítja, hogy a petárdarendelet megbukott. Ugyanakkor szerinte az, hogy a kormány a petárdarendelettel foglalkozik, érzéketlenségre vall. Az ellenzéki képviselő szerint az "érzéketlen luxusbaloldali kormány" másodlagos kérdésekkel foglalkozik ahelyett, hogy a valódi kérdéseket oldaná meg.