Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Kormányon mindig vannak barátaink

Interjú Puch Lászlóval, az MSZP pénztárnokával

2007.02.20. 08:20
Tíz év alatt - nem számítva egy tévészereplést - Puch László nem adott interjút. Az MSZP szinte elmozdíthatatlan pénztárnokát az Indexnek sikerült megszólaltatnia. Puch beszélt arról, kinek és miért éri meg a pártokat finanszíroznia, megkérdeztük a Gyurcsány Ferenccel való kapcsolatáról, a párt új székházáról, és a szobájában látható Lenin-szoborról, de szóba került a páncélszekrény tartalma is.

Mennyibe kerül egy országgyűlési képviselő kampánya?

Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést.

Sok verzió van forgalomban továbbra is arról, hogy ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Egyesek szerint ön.

Minden rossznak én volnék az egyik keze?

 

Mégis minek tulajdonítja, hogy tartja magát ez verzió?

Ez pletyka szintjén tarthatja magát. Soha meg nem kérdezte senki tőlem, hogy igaz lehet-e. Természetesen hazugság. Miért lett volna az érdekem, milyen érdekem fűződött volna ahhoz, hogy ne nyerjük meg az önkormányzati választást. Szerintem a pénztárnoknak, vagy az MSZP egyik vezetőjének elementáris érdeke, hogy megnyerjük a választásokat. Technikailag a videó bekapcsolása is nehezemre esik, nemhogy egy ilyen szöveget rögzíteni. Azt tudom, hogy az őszödre lekerült technikát ki kezelte, de azok gyakorlatilag az elmúlt tíz évben nagyon sokszor megtették, tehát nagyon kicsi a valószínűsége, hogy azon a csatornán bármi is kimehetett volna.

Ön szerint egy ilyen őszödi beszéd után neki lehet menni a 2010-es választásoknak Gyurcsány Ferenccel?

Úgy gondolom, hogy igen, de ezt az élet el fogja dönteni. Ha a reformpolitika sikeres, akkor mindenképpen.

Mi az oka annak, hogy egy olyan szocialista kongresszus előtt állunk, ahol nem lesz igazi verseny a posztokért, mert a lapok előre le vannak osztva?

Az MSZP belső mechanizmusai ezt lehetővé teszik. Ami érdekes, hogy nem volt annyi aspiráns, mint gondolni lehetett. Ez talán összefügg azzal, hogy a politika megítélése nagyon sokat romlott az utóbbi időben. Ha megnézik, jelentős a létszámcsökkenés. Most a nyolc elnökségi tagságra tizennégy a kandidáló, és csak hat fog kiesni. Ilyen még soha nem volt.

Legalább nem lesznek sértett emberek.

Igen, kevésbé. De érdekes módon az MSZP-ben a tisztújítások után megszűnik a sértettség. Nem szoktak durcáskodni azok, akik vesztenek. Persze mindenki örül, ha egyedüli jelölt a posztra, de nem volt konfliktus abból sem, amikor Szekeres Imre elnökjelöltként indult Hiller ellen, aztán elnökhelyettes lett belőle.

Az MSZP-ben hány érdekcsoport létezik?

Nálunk platformok vannak és tömörülések. A Baloldali Tömörülés például egy elég erős szervezeti egység, úgy gondolom, a szociáldemokrata platform a másik ilyen erős bástya. Van a nőtagozat, a fiatalok működő szervezeti egységeket hoznak létre. Nem igazán elkülönülő politikai érdekmechanizmus mentén működnek. Nagyon jól együtt tudnak működni akár a választmányban, akár egy kongresszuson ezek az egységek. De döntően a területi szövetségi elv alapján épül fel az MSZP, és inkább ott történik a politika formálása. Tehát egy erős megyei elnök fontosabb, mint egy platform irányítója.

A baranyai lobbyval mi a helyzet?

A baranyai lobbynak kopott a fénye. Már nincs. Egyetlen ilyen lobbicsoport se tudott sokáig lavírozni. Az utóbbi időben az érdekek is másfelé tagozódtak volna. Nincs a baranyai lobbinak most olyan célja, mint annak idején, amikor Toller Laci lobbizott azért, hogy Pécs legyen Európa kulturális fővárosa. Az utolsó nagy nekibuzdulás a Szili Kati köztársasági elnökjelöltségének időszakában volt, akkor nagyon reménykedtünk, hogy baranyai politikusból tudunk köztársasági elnököt csinálni. Hát nem jött össze. Nem rajtunk múlott.

A baranyai lobbi megkopott, kik az újak?

Ma inkább feladatorientált lobbicsoportok jönnek létre. Nagyon megerősödött például a Baloldali Önkormányzatok Közössége. Az egy jóval erősebb lobbi, a területi lobbik visszaszorultak, az önkormányzati lobbi most a legerősebb. Van egy egészségügyi lobbi, de az nem tudott megerősödni.

A főpolgármester-helyettes jelölésének folyamatában szinte naponta voltak olyan hírek, miszerint Hagyó Miklós volna az ön helyettese, vagy jobbkeze.

Hagyó Miklóssal nagyon jó viszonyom van azóta, hogy bejött a politikába. Személyes kapcsolatunk van, minden más csak kitaláció. Amikor megalakult a Mozaik Csoport, őket sem ellenségnek tekintettem, hanem odamentem, hogy beszéljük meg, mit akartok. Ebből adódóan van egy személyes kapcsolatom ezekkel a srácokkal, így Hagyó Mikivel is, aki nagyon sok jó dolgot csinált az MSZP-ben. Újjáélesztette például a karitatív tagozatot.

Ha már a fiatalok, a Fiatal Baloldal mostanában erősen lobbizik azért, hogy hosszútávon biztosítsa a párt a finanszírozását. Hogy áll ez a meccs?

Ez egy probléma. Ez akkor fog megoldódni, ha megszületik az a politikai döntés, hogy milyen típusú szervezetként működjön a FIB. Önállóként vagy párton belüliként. Nem lehet az, hogy finanszírozzuk őket, de a politikában kicsit szabadabb a helyzetük. Ezt el kell dönteni. Nagyon nagy probléma volt Komássy Ákos kiesése, ő lett volna az, aki képes lett volna a legracionálisabban felépíteni ezt az ifjúsági szervezetet. Valaha a BIT egy nagyon erős szervezet volt, társult szervezete volt az MSZP-nek, aztán a partneri viszonyból lett egy kicsit alárendelt, mellérendelt szerep, végül a szerveződés személyes ambíciók kinövesztésére degradálódott. Ha egy fiatal elnökségi tag akar lenni, elindul a FIB-ben, addig motorozik, míg a fiatalok magukénak érzik, és akkor lehet átjönni az MSZP-be. Elég sok szocialista politikus karrierje indult ebből a körből ki.

Ki a kedvenc üzletembere?

Nincs.

Ki a kedvence a túloldalról?

Ott sincsen. A magyarországi befektetési csoportok nem balban vagy jobban gondolkodnak, hanem rendben, és hosszú távú befektetési biztonságban. Kevéssé hiszek abban, hogy egyik vagy másik oldalhoz teljesen elköteleznék magukat. Tehát sokkal nagyobb az átjárás, mint ahogy ezt bárki is gondolná.

Nem üzletemberként kérdeztük, hanem mint politikust.

Politikusként is ez a véleményem.

Ezt a Lenin szobrot, ami az irodáját díszíti, örökölte?

Találtam a házban és idehoztam.

 

A páncélszekrényt is találta?

Abban iratok vannak. Ha most cinikus lennék, azt mondanám dokumentumok. Bankszámlán tartja az MSZP a pénzét, ha erre voltak kíváncsiak.

Mivel mérgezi magát?

Valamikor erősen dohányoztam, de már abbahagytam. Volt olyan, hogy elfogyott három doboz cigaretta egy nap, és úgy gondoltam, ezt már nem lehet csinálni.

Ilyen feszült a munka? Melyik volt a legnehezebb napja?

A 2002-es választások időszaka volt a legnehezebb. Az olyan mértékben megviselt, de nem csak engem, nagyon sokakat. Nagyon nagy teljesítmény volt. Nehéz volt visszaszerezni a kormányrudat. De sikeres a 2004-2006 közötti időszak is. De 2002-ben volt a legnagyobb siker. Nem egy barátságos környezet volt.

Személyes sikernek mit tekint?

Az, hogy 2002-ben az MSZP-nek volt annyi barátja, hogy képes volt partiban maradni a kampány végéig. Az igazi nagy teljesítmény volt. Kormányon mindig sok barátod van, ellenzékben kevés. Ha valaki megkérdezi egyszer, mire vagyok a legbüszkébb, arra azt mondanám, hogy 2002-ben megfinanszíroztuk a kampányt. Az sem kis érdem, hogy egyetlen valódi botrány sem volt az MSZP finanszírozása körül. Azt lehet mondani, hogy a Strabag adott pénzt, még lehetne mondani tizenhat céget, de ugyanannyi papír van róla, mint a Strabagról: semmi. Egyetlen igazi botrány nem volt.

A Tocsik-ügy az volt.

Ismétlem, 1998 és 2007 között nem került elő semmi. Ezt nagyon nagy dolognak tartom. Azért tartom fontosnak a pénztárnoki poszt megmaradását, mert az nem véletlen, hogy a baloldali pártok nevesítik a felelősüket, senki más pedig nem. Minden pártnak meg kellene neveznie, ki a felelős. Mert én egy követhető pali vagyok. Meg lehet nézni mi történt velem az elmúlt 8-10 évben. De ki a másik oldalon, vagy a harmadik negyedik oldalon. Az álszemérmet lehet játszani. Azt gondolom, Gyurcsány megértette ezt, és most végigcsinál egy pártreformot, amiben az MSZP vezetői is partnerek lesznek. Persze lesznek majd viták, meg különböző érdekek, hiszen addig mindenki egyetért a reformmal, amíg őt nem érinti.

Önnek van receptje arra, hogyan lehetne megszüntetni a korrupciót? Mert manapság minden korrupciógyanús ügy kapcsán az érintettek a pártfinanszírozás megoldatlanságát emlegetik.

Ez döntően nem igaz. Én azért pár döntéshozónak feltenném a kérdést, mikor járt utoljára pártszékházban. Erre ez a válaszom. Számos ügyben a vélelmek sokkal messzebb vannak a valóságtól. Egy csomó dologban biztos, hogy befolyások érvényesülnek, de azt nem a pártok döntései mechanizmusában. Személyek csinálják ezt a játszmát. Jóval kevesebb az amiben befolyás van, mint amiben nincs. Sokan azt gondolják, én ezt vagy azt el tudok intézni. Nem tudom elintézni, viszont ülnek ott emberek, akik el tudják intézni és meg kéne kérdezni, miért úgy intézte.

 

De mi van akkor ha Ön azt mondja, a párt mindenkiért dolgozik és kellene itt valamit tenni.

Időnként van ilyen, és mindenki hazudik, aki azt mondja, hogy nem próbálnak segíteni. Valamilyen módon a támogatási rendszerek működnek, de egy közbeszerzési döntés eldöntése nem odaszólás kérdése. Nem így van. Lehet információval, tárgyalásokkal, beszélgetésekkel befolyásolni döntéseket, de a verseny azért fönnmaradt a rendszerben. Itt ellentétes érdekek vannak a versenyzők között. Ezek a cégek nem szeretik annyira egymást, sőt,akár felis jelentik a másikat.

Hogyan lehet elejét venni a korrupciónak?

Nagyon pontos kiírásokkal. Ugyanis a korrupció nem párfüggő. Nagyon könnyű ezzel takarózni. Mindazokat, akik ezzel takaróznak, meg kell kérdezni, miért így és úgy döntött és ezzel melyik pártot finanszírozta. Akkor kiderülne, köze nincsen ehhez. A hivatkozási alap sokkal több, mint a valóság.  • Vennék
  • Bankszámla