Natália
1 °C
7 °C

Elhúzódik a gázkitörés elfojtása Pusztaszőlősnél

2000.08.28. 17:07
Még a legjobb esetben is napokig eltart az augusztus 18-a óta lángoló földgázkút oltása Pusztaszőlősön - nyilatkozta az Indexnek a mentés irányítója. A tüzet csak a kitörés elfojtása előtt oltják el, sőt lehet, hogy a robbanásveszély elhárítása érdekében a munka utolsó fázisában újra begyújtják.
Bokor Csaba, a MOL helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatója, a mentés irányítója az Index kérdésére elmondta: vasárnap délután megbontották azt a betonaknát, ami a kútfejet takarta. A kútfejen összeégett, összeolvadt törmeléket találtak, amelyet le kell bontani a kútfejről.

Ehhez éjjel elkészítették a megfelelő szerszámot, amely szétverheti a koloncot. A bontás után hozzáférhetnek a csőperemhez, és akkor lehet megállapítani, hogy a kitörésgátlót erre a pontra rá lehet-e építeni. Ha igen, akkor a kútfejet le kell vágni, és a gátlót fel lehet építeni.

Ha nem, akkor sokkal mélyebbre kell ásni, az első stabil pontig, ahova a gátlót el lehet helyezni. Ez nagyon komoly földmunkát igényel, melynek során a személyzet menekülési útvonalát is folyamatosan biztosítani kell.

Az, hogy melyik változattal próbálkoznak, várhatóan még hétfőn kiderül. A munka az előbbi esetben is napokig eltarthat. Bokor Csaba elmondta, hogy gyakorlatilag minden eszköz a rendelkezésükre áll, és négyféle esetre készítettek számítógépes szimulációt, végeztek mechanikai kísérleteket.

Az igazgató újra megerősítette, hogy nem a fáklya eloltása a legfontosabb és a legnehezebb feladat. Tulajdonképpen már most is elolthatnák a tüzet, de attól a gázkitörés nem szűnne meg, sőt a kiömlő, de nem égő gáz bármikor berobbanhatna. Az oltás az utolsó előtti fázis a gázkitörés lefojtása előtt.

Az a legvalószínűbb, hogy a lefojtás előtt eloltják a tüzet, majd építenek egy kéményt, amelynek a tetején a fáklyát újra belobbantják. Így továbbra sem lesz robbanásveszély, és közben a kútfej közelében kisebb hőségben könnyebben lehet majd dolgozni.

A kitörés okozta kárról Bokor elmondta: annak egy részét a tönkrement berendezések értéke teszi ki. A kiömlött és elégett gáz mennyiségét a mentés befejeztével lehet majd megbecsülni.

A mentés naponta 18-20 millió forintba kerül. A helyszínen eddig kétszázötven ember összesen négyezer órát dolgozott, több mint száz gépjármű harmincezer köbméter földet mozgatott meg, és ugyanennyi vizet használtak fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?