Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Békejobb az egészségbiztosítónál

2003.01.27. 17:15
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pusztai Erzsébetet, az Orbán-kormány egykori politikai államtitkárát bízta meg egy olcsóbb gyógyszerek használatát elősegítő rendszer kidolgozásával. Mint emlékezetes, az egészségpolitikusként ismert MDNP-elnököt akkor távolították el a fideszes Gógl Árpád vezette szaktárcától, amikor pártja az MDF-fel együtt szerepet vállalt a Békejobb 2000 mozgalom indításában.
Új házi orvosi érdekeltségi rendszer létrehozásával és működtetésével bízta meg az OEP az Orbán-kormány egészségügyi minisztériumának volt politikai államtitkárát. Az Index információi szerint Pusztai Erzsébet és cége, az OPES Kft. januártól kapott havi szakértői megbízást az egészségbiztosítótól, havi 400 ezer forint+ÁFÁ-s megbízási díjért. A politikus feladata az lesz, hogy egy bizottság élén kidolgozzon, majd elindítson egy olyan támogatási módszert, amely a házi orvosokat arra ösztönzi, hogy az olcsóbb, úgynevezett generikus gyógyszereket preferálják.

Pusztai: December óta készül a koncepció

Az Index kérdésére Pusztai Erzsébet elmondta, hogy már decemberben elkezdődött az összetett szakmai munkát igénylő koncepció kidolgozása. A tervezetet először a házi orvosok februári konferenciáján vázolják majd, ám végleges formába csak az időközben felmerülő észrevételek beépítése után öntik majd. A jelenlegi tervek szerint a koncepció júliustól léphet működésbe. Az OEP elnöke, Matejka Zsuzsa megkeresésünkre a későbbiekben kíván reagálni.

Mizsei is pozíciót kapott

A parlamenten kívüli Magyar Demokrata Néppárt elnöki tisztét is betöltő Pusztai Erzsébetnek 2000-ben távoznia kellett az Egészségügyi Minisztériumból. A Gógl Árpád vezette tárca politikai államtitkárának azért mondtak fel, mert az MDNP részt vett a rövid életű Békejobb szerveződésben. A mozgalom megszűnését követően a választások idején a párt a Centrum Pártban vállalt szerepet, és ezzel jó néhány választókerületben számottevő konkurenciát jelentett a Fidesznek. Pusztai egyébként nem az első olyan centrumos politikus, aki a szocialisták választási győzelme után kapott pozíciót az új kormányzattól. Mizsei Zsuzsát, a Kereszténydemokrata Néppárt korábbi választmányi elnökét például a Millenáris Kht. ügyvezetőjévé nevezték ki még a nyáron.