Gizella
9 °C
14 °C

Tovább vitáznak arról, ki az ideiglenes rádióelnök

2005.08.01. 18:25
Bár a Magyar Rádió társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium szerette volna határozatban kimondani, hogy Hollós János alelnököt tekintik a közrádió ügyvezetőjének, a kuratóriumi elnök még a határozat elfogadása előtt berekesztette az ülést. Ettől függetlenül a távozó rádióelnök Hollós János alelnöknek adta át hivatalát.

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke azt megelőzően zárta be a testület hétfői ülését, hogy az - két civil kurátor kezdeményezésére - határozatban mondta volna ki: Hollós Jánost tekinti a jelenleg elnök nélkül működő intézmény ügyvezetőjének .

"Szokatlan de nem törvénytelen eljárás"

Az indítvány több résztvevő tájékoztatása szerint azt tartalmazta: Kondor Katalinnak, a közszolgálati médium távozó elnökének joga a rádiót hivatali utóda megválasztásáig irányító ügyvezető kijelölése, így szabályos Hollós János kinevezése. E személy megnevezésének jogát a kuratóriumi elnökségnek tulajdonító Gellért Kis Gábor elnök, aki a szocialista párt javaslatára került a testület élére, az MTI-nek a történteket úgy minősítette, "talán szokatlanul, de jogilag, azt gondolom, nehezen támadhatóan" járt el.

Szavai szerint "semmi változás nincsen" abban, hogy a kuratóriumi elnökség koalíciós oldal delegálta tagjai által kinevezett Szijártó István gazdasági igazgatót tekinti az átmeneti időszakot menedzselni hivatott tulajdonosi képviselőnek.

Fideszes számtan

A Fidesz által delegált kuratóriumi elnökhelyettes, Szadai Károly úgy nyilatkozott, az ülés lezárásáról szóló elnöki bejelentést követően ő megkérdezte a testületet, az előterjesztést elfogadja-e: erre 15 támogató szavazat és négy tartózkodás mellett mondtak igent a résztvevők.

"Jogi csűrés-csavarás, de jelentősége nincsen, hogy ez most ülés volt vagy nem volt ülés: a kuratórium 15 tagja úgy döntött, hogy Hollós Jánost tartja ügyvezetőnek" - mondta, hozzátéve, "ez ténykérdés, ezzel szembemenni nagy butaság". A kuratórium egyik elnökségi tagjának közlése szerint az MSZP 3 és az SZDSZ 1 kurátora ugyan ott volt a szavazáson, de azon nem vett részt.

A Magyar Rádió internetes honlapja szerint a kuratórium informatív állásfoglalása után Kondor Katalin átadta Hollós Jánosnak az intézmény vezetését.

A 29 tagú nagykuratóriumnak 21 civil szervezetek által delegált tagja van, a 8 tagú kuratórimui elnökség pedig pártdelegáltakból áll. Átmeneti vezetőt azért kell kinevezni a Magyar Rádió élére, mert miközben az intézmény elnökének megbízatása múlt vasárnap lejárt, a kuratóriumnak két nekifutásra sem sikerült az utóbbi hónapokban elnököt választania.

Októberre talán lesz új rádióelnök

A közelmúltban közzétett harmadik pályázat kiírása szerint október elsejétől foglalhatja el a tisztséget az új vezető, amennyiben - várhatóan szeptember közepén - sikerül a kuratóriumi elnökség és a nagykuratórium kétharmadának támogatását megszereznie.