Jenő
-3 °C
6 °C

Tovább vitáznak arról, ki az ideiglenes rádióelnök

2005.08.01. 18:25
Bár a Magyar Rádió társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium szerette volna határozatban kimondani, hogy Hollós János alelnököt tekintik a közrádió ügyvezetőjének, a kuratóriumi elnök még a határozat elfogadása előtt berekesztette az ülést. Ettől függetlenül a távozó rádióelnök Hollós János alelnöknek adta át hivatalát.

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke azt megelőzően zárta be a testület hétfői ülését, hogy az - két civil kurátor kezdeményezésére - határozatban mondta volna ki: Hollós Jánost tekinti a jelenleg elnök nélkül működő intézmény ügyvezetőjének .

"Szokatlan de nem törvénytelen eljárás"

Az indítvány több résztvevő tájékoztatása szerint azt tartalmazta: Kondor Katalinnak, a közszolgálati médium távozó elnökének joga a rádiót hivatali utóda megválasztásáig irányító ügyvezető kijelölése, így szabályos Hollós János kinevezése. E személy megnevezésének jogát a kuratóriumi elnökségnek tulajdonító Gellért Kis Gábor elnök, aki a szocialista párt javaslatára került a testület élére, az MTI-nek a történteket úgy minősítette, "talán szokatlanul, de jogilag, azt gondolom, nehezen támadhatóan" járt el.

Szavai szerint "semmi változás nincsen" abban, hogy a kuratóriumi elnökség koalíciós oldal delegálta tagjai által kinevezett Szijártó István gazdasági igazgatót tekinti az átmeneti időszakot menedzselni hivatott tulajdonosi képviselőnek.

Fideszes számtan

A Fidesz által delegált kuratóriumi elnökhelyettes, Szadai Károly úgy nyilatkozott, az ülés lezárásáról szóló elnöki bejelentést követően ő megkérdezte a testületet, az előterjesztést elfogadja-e: erre 15 támogató szavazat és négy tartózkodás mellett mondtak igent a résztvevők.

"Jogi csűrés-csavarás, de jelentősége nincsen, hogy ez most ülés volt vagy nem volt ülés: a kuratórium 15 tagja úgy döntött, hogy Hollós Jánost tartja ügyvezetőnek" - mondta, hozzátéve, "ez ténykérdés, ezzel szembemenni nagy butaság". A kuratórium egyik elnökségi tagjának közlése szerint az MSZP 3 és az SZDSZ 1 kurátora ugyan ott volt a szavazáson, de azon nem vett részt.

A Magyar Rádió internetes honlapja szerint a kuratórium informatív állásfoglalása után Kondor Katalin átadta Hollós Jánosnak az intézmény vezetését.

A 29 tagú nagykuratóriumnak 21 civil szervezetek által delegált tagja van, a 8 tagú kuratórimui elnökség pedig pártdelegáltakból áll. Átmeneti vezetőt azért kell kinevezni a Magyar Rádió élére, mert miközben az intézmény elnökének megbízatása múlt vasárnap lejárt, a kuratóriumnak két nekifutásra sem sikerült az utóbbi hónapokban elnököt választania.

Októberre talán lesz új rádióelnök

A közelmúltban közzétett harmadik pályázat kiírása szerint október elsejétől foglalhatja el a tisztséget az új vezető, amennyiben - várhatóan szeptember közepén - sikerül a kuratóriumi elnökség és a nagykuratórium kétharmadának támogatását megszereznie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?