Sálak és szegfűk az OCÖ-választáson

2003.01.11. 17:40
Fehér sálakkal és szegfűkkel felszerelve érkeztek az Országos Cigány Önkormányzat megválasztásra a "baloldali" romák. A hó miatt csak délutánra lett meg a szavazás megkezdéséhez szükséges 2300-as létszám. A több órás csúszás után a Lungo Drom és Demokratikus Roma Koalíció tábora között már az első tétre menő szavazásnál kitört a füttykoncert és a szitkozódás. Végeredmény csak vasárnap hajnalra várható, ám Farkas Flórián, aki már kora délután úgy látta, hogy "mozog a föld", kora este híveivel együtt kivonult a rendezvényről, és a választás megismétlését követeli.
A több órás csúszással kezdődő országos cigány önkormányzati választás első, már tétre menő szakaszában, a levezető elnökök megválasztásakor máris "óvást" kiabált a Lungo Drom kórusa.

Szektorok között

Galéria
Sálak a vezérek aláírásával
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A csendes, csoportokba verődve folytatott konspiratív beszélgetés percek alatt indulatos kiabálásba fordult, amikor a közel háromezer küldött szavazni kezdett a roma önkormányzati választás levezető elnökeiről. A budapesti vásárváros egyik hatalmas kiállító pavilonjában rendezett egésznapos szavazásfolyam ugyan csak ezután indul be, ám az eddigi elnök, Farkas Flórián és csapata saját esélyei szempontjából rossznak tartotta a négy fős testület összetételét, és már a kézfeltartásos voksolás során azzal vádolta az ellentábort, hogy sokan közülük ide-oda vándorolva többször is szavaznak. A hirtelen kirobbant feszültséget jelezte, hogy vagy húsz lungodromossal együtt maga Farkas Flórián is indulatosan ágált az eredmény ellen a korelnök, Lakatos Menyhért orra előtt. A különben köztiszteletben álló író a másik oldal nemtetszését is kivívta, amikor tényleg fegyelmezetlenséggel vádolta őket, és beígérte, hogy nem lesz semmilyen választás, ha azonnal nem foglalják el helyeiket. A délutánra áttevődött első választási szakasz ezt követően közös füttykoncertbe, és a politikai hovatartozás akkurátus megjelölésével fűszerezett szitkokba fulladt.

Balodal vs. Flóri

Galéria
Kövesi Vilmos középen, balra a politikai államtitkár
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A füttyök egyébként a két rivális tábor vezéregyéniségeinek bevonulásakor kezdődött. A Demokratikus Roma Koalíció "baloldal" jelszavának heves skandálása közben a Lungo Drom elektorai két ujjal füttyögtek. A kórus kifulladása utáni szerepcserével a középső szektorokban a jól időzített bevonulása után viktoryt mutató "Flórit" éltették, a másik, Horváth Aladár, Kövesi Vilmos és Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára mögötti tábor pedig fütyülésre váltott. A két koalíció nagyságnak megítélését segítette, hogy Cigány Szervezetek Országos Szövetsége az MSZP-s választási nőmozgalom jelvényéhez hasonlóan sálakat osztott ki a baloldali romáknak. Az arány az idén nem Farkas Flórián sima győzelmét vetíti előre. A Lungo Drom a fehér sál miatt még a kezdés előtt a választás tisztaságának megsértése okán az Országos Választási Bizottsághoz fordult, ám az OVB döntéséről Farkas Flórián sem kapott értesítést. A sál kitalálói Kövesi Vilmos CSZOSZ-es elnökjelölt szerint viszont úgy gondolták, hogy a megkülönböztetéssel éppen a tisztaságot, és a tabula rasa-t jelképezik. A baloldaliak közül jónéhányan azonban nem csak a tisztaságra tettek utalást öltözetükön. A gomblyukakba ott fityegett a szegfű is.

Mozog a föld

Galéria
Farkas Flórián hívei körében
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A kiegyensúlyozottnak tűnő erőviszonyok láttán az esélyekről koradélután még egyik fél sem kívánt részletesebben nyilatkozni. Az OCÖ elnöki tisztét nyolc éve betöltő Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője az Index kérdésére csak annyit vetett oda: "mozog a föld, hát látod, nem". Kövesi szerint viszont a lungodromosok sokan vannak, de nem elegen, bár sok minden azon múlik majd, hogy a többórás szavazgatás során melyik tábor tudja a helyén tartani embereit.

Az Indexnek nyilatkozó Kaltenbach Jenő, kisebbségi ombudsman szerint viszont szégyen, ami az OCÖ-választáson zajlik, de nem a romáké, hanem a magyar törvényhozás szégyene. Az országgyűlési biztos szerint a parlamentnek már régen meg kellett volna oldania, hogy a harmadik ciklusban ne kelljen 3-4 ezer embert összezsúfolni, és egy maratoni, teljes napot igénybevevő procedúrára kényszeríteni. Kaltenbach reméli, hogy a sorozatos botrányok hatására ebben a ciklusban "győz majd a józan ész", és folyamatos javaslattételei végre meghallgatásra találnak. Rytkó Emilia, aki az szervező választási iroda nevében próbálta többször megragadni a többezres tömeg figyelmét, szintén ilyesmikkel bíztatta az egybegyűlteket: "csak akkor lesz itt ma még választás, ha fegyelmezetten teszi mindenki a dolgát. A világon amúgy senki sem csinált ilyet, hogy háromezer ember kézfeltartással szavazzon".

Kora este azonban a Lungo Drom már az elektori gyűlés elhagyására szólította fel híveit, ha az Országos Választási Bizottság két hét múlva nem ismétli meg a rendezvényt - jelentette be hívei körében Farkas Flórián. Mint mondta, azt szeretnék, hogy tegyék lehetővé elektoraik hazautazását, ha kérésüket nem teljesíti az OVB.

Estére káosz

Eközben a káoszba fulladt elektori gyulésen már az is négy és fél órát vett igénybe, hogy megválasszák a négy levezető elnököt. A szavazássorozat alatt a Lungo Drom számos elektora, köztük több vezetője is "csalás" kiáltott és demokráciát követelt.

Hosszabb ideig sem a korelnök, Lakatos Menyhértnek, sem az Országos Választási Iroda elnökének nem sikerült rávennie a résztvevőket, hogy a munkára alkalmat nyújtó állapotot teremtsenek, például elfoglalják ülőhelyüket. Nem sokkal hat óra előtt emelvényre lépo Farkas Flórián kérdéssel fordult az OVB-hez: "elismerik-e hogy csalás történt ma a választáson", míg az egybegyültekhez szóló Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció OCÖ-elnökjelöltje nyugalmat, türelmet, méltóságot kért az őt meghallgatni is csak alig akaró tömegtől.

Poczkodi Balázs, az OVB tagja arra kérte a DRK elektorait, hogy tegyék le az általuk a terembe hozott fehér sálat és vörös szegfűt, ennek az érintettek egy része eleget is tett.

Flórián vezényli a kórust

Később azonban Lungo Dromosok nem bírták tovább, és távoztak, miután az Országos Választási Iroda - ahogyan azt Farkas Flórián korábban kérte - az esemény zárása előtt lehetőséget biztosított a hazautazásra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe három, Borsod-Abaúj-Zemplénbe kettő, míg a többi megyeszékhelyre egy-egy autóbuszt indítottak.

Este 7 órától a Lungo Drom szimpatizánsai obstrukcióval lassították, illetve néhány percre megbénították a tanácskozás munkáját. Kórusban skandálva követeltek demokráciát, éltették Farkas Flóriánt, aki - a szervezet több más vezetőjéhez hasonlóan - ökölbe szorított kézzel vezényelte az ülésteremben tiltakozásukat.

Kivonulás

Végül Farkas Flórián is elhagyta a termet, és távozóban az újságíróknak elmondta, hogy vasárnap a Lungo Drom koalíciója az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert nem tudják elfogadni az "önmagában nevetséges és siralmas" eseményeket, amelyek az mutatják, hogy a kormányzat balkáni módon beleavatkozott a magyarországi cigányság politikai életébe. A koalíció elnöke arról beszélt, hogy a Lungo Dromnak folyamatosan a kormányzattal, nem pedig vetélytársaival kellett megküzdenie.  • Hírek
  • Hírek