Mindkét oldal 53:0-s győzelmet vár az OCÖ-választáson

2003.01.08. 16:26
A Lungo Drom és a két elnökjelöltet is kiállító Demokratikus Roma Koalíció is 53:0 arányú győzelmet vár a szombati cigány kisebbségi választáson. A szavazásra az állam által bérelt autóbuszok szállítják a megyékből a fővárosba a négy és fél ezer elektort. A bonyolult rendszer miatt csak vasárnap hajnalban derülhet ki az eredmény. Az elektorok között lesz Teleki László, a MeH roma ügyekért felelős politikai államtitkára is.
A szombati Országos Cigány Önkormányzat budapesti választásán négyezerötszáznyolcvanhat roma elektor vehet részt, a szavazás azonban már akkor elkezdődhet, ha legalább a létszám fele megérkezett a színhelyre, a BNV B pavilonjába.

Egynapos választássorozat

Az önkormányzat 53 tagját egész napos választásfolyammal választják meg az elektorok. A korelnök irányításával döntenek a levezető elnök személyéről, majd szavaznak a lehetséges jelöltekről. A szavazólapokra ugyanis csak azok kerülhetnek fel, akik az első körben megszerzik a jelenlevők 10 százalékának támogatását. Az így összeállt névsorból választhatják ki az önkormányzat leendő tagjait, amely később maga dönt az OCÖ-elnök személyéről.

Tiszta győzelmet várnak

A szembenálló két koalíció vezetői úgy gondolják, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sikerül "tiszta győzelmet" aratniuk, azaz önkormányzat összes helyét megszerzik riválisuk elől. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki a tavasszal kötött szövetséggel a Fidesz országgyűlési képviselőjeként bejutott a parlamentbe úgy véli, hogy a megyékben tartott előválasztások - a budapesti vereség ellenére - szervezetének kedveznek. Farkas állítása szerint a Lungo Dromnak soha ennyi támogatója nem volt: 11 szervezet támogatja és a függetlenek is melléálltak.

Kétfejű koalíció

A baloldali romák által jelölt Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke is bizakodó. A Demokratikus Roma Koalíció azzal az elsődleges céllal jött létre, hogy "leváltsa" Farkast, aki az önkormányzati rendszer indulása óta eddig megdönthetetlen pozíciókat épített ki. A DRK olyannyira ezt a célt követi, hogy a szövetséges szervezetek több elnökjelölttel vágnak neki a szombati választásnak. Horváth riválisa Kövesi Viktor, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnökségi tagja, aki az Index kérdésére úgy vélekedett, hogy nem jelent majd problémát, ha a szervezeteknek később kell tisztázniuk, ki legyen az elnök. A CSZOSZ eredetileg alapítóját, jelenlegi tiszteletbeli elnökét, Teleki Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárát indította volna, ám Teleki nem fogadta el a felkérést. Az államtitkár azonban elektorként részt vesz a választáson, így akár a testületbe is bekerülhet.

A nagy választási operáció

A 19 megyeszékhelyről az állam által biztosított buszok szállítják a fővárosba a küldötteket. Mint emlékezetes, a négy évvel ezelőtti választáson a Lungo Dromot azzal vádolták, hogy a szervezésében indított buszokra csak saját támogatóit hozta a fővárosba. Farkas az Index kérdésére kijelentette, hogy a buszok 1998-ban is "mindenkit felvettek", arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy a Lungo Drom megszervezi-e elektorai szállítását a megyeszékhelyekre.  • Hírek
  • Bankszámla