Valér
2 °C
8 °C

A polgármester nem vétkes a németkéri házrombolásban

2003.01.29. 15:33
Elutasította a Tolna megyei főügyész hétfőn a kisebbségi ombudsman panaszát. Kaltenbach Jenő a Szekszárdi Városi Ügyészségnek azt a határozatát kifogásolta, melyben az ügyészség megtagadta a nyomozást Németkér polgármestere és a képviselő-testület tagjai ellen, egy házrongálás miatt.
Mint arról az Index beszámolt, 2002 őszén a paksi önkormányzat lebontatta a városhoz tartozó Bedőtanyán álló, és életveszélyessé vált házat, melyben hat roma család lakott. Az egyik család a Pakshoz közeli Németkéren vásárolt magának ingatlant, de az épületet helybéliek egy csoportja megrongálta, lakhatatlanná tette, hogy megakadályozza a beköltözést.

Gyanú: a polgármester uszított

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman ezt követően feljelentést tett a falu polgármestere és a képviselő-testület tagjai ellen. Az ombudsman úgy ítélte meg, fennáll a gyanú, hogy a polgármester hivatali visszaélést követett el, mert az incidenst megelőzően a falut járva arra kérte a lakosokat, ne adják el házaikat a Bedőtanyáról elköltöző roma családoknak.

Később pedig, amikor az adásvétel egy család esetében létrejött, a képviselő-testület úgy döntött: akár még az ingatlan felvásárlása árán is elérik, hogy az eladó visszalépjen az üzlettől.

A Szekszárdi Városi Ügyészség alapos gyanú hiányában korábban megtagadta a nyomozást, amely ellen a kisebbségi ombudsman panaszt nyújtott be, de a Tolna megyei főügyész a panaszt nem találta alaposnak.

"Rossz hírű emberek"

Határozat rögzíti azt, hogy megfelelt a valóságnak a híresztelés, miszerint a bedőtanyai romák közül sokan a társadalmi erkölcsökkel szembehelyezkedő, rossz hírű emberek. A 29 bedőtanyai lakos közül csak egy fiatalkorú és nyolc gyermekkorú ellen nem folyt még büntető vagy szabálysértési eljárás.

A főügyészségi indoklás szerint ez, és nem a romákkal, mint kisebbséggel szembeni ellenállás váltotta ki a lakosság aggodalmát és felháborodását.

A határozat tartalmazza azt is: a polgármester nem azzal a szándékkal kereste fel a falu lakosait, hogy ne adják el házaikat romáknak, hanem arra kérte a tulajdonosokat, várjanak az értékesítéssel, amíg a helyzet normalizálódik.

Nem lehet senkit felelősségre vonni

A képviselő-testületnek a ház visszavásárlására vonatkozó döntése miatt a grémiumot nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, s a tagok egyhangú határozatára tekintettel az egyes személyek külön-külön való felelősségre vonása sem jöhet szóba.

A polgármester a házrongálás miatt maga tett feljelenést a rendőrségen, amikor pedig ezt megelőzően arra kérte az ingatlantulajdonosokat, várjanak az értékesítéssel, a helyzet normalizálására törekedett, és a faluközösség érdekének védelmében járt el. Mindezt pedig a lakosság egyértelmű tiltakozó magatartására cselekedte.

A főügyész határozata jogerős, az ellen további panasznak nincs helye.

Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a főkapitányságon a rongálás miatt tovább folyik a nyomozás, amely azt hivatott kideríteni, kik és milyen indokkal vettek részt a németkéri ház megrongálásában.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft