Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kilakoltatástól félő lakók a Kondorosi úton

2001.06.27. 16:41
Továbbra is bizonytalan a sorsa azoknak a családoknak, akik egy eredetileg ipari célokra vásárolt XI. kerületi háztömbben laknak. Bár a vásárló New West Kft. három évvel ezelőtt vállalta, hogy idén nyárra elhelyezést biztosít a háztömbben élő száz család számára, harmad részük azóta is ott lakik, mert a cég nem hajlandó megfizetni az általuk kért "lelépési díjat". A kft. most kilakoltatással fenyegetőzik és öt lakó ellen polgári pert indított. A volt tulajdonos XI. kerület a szerződésben vállalt határidő lejártával szinten bírósági eljárást helyezett előtérbe.
A XI. kerületi ingatlanokért felelős Vagyonkezelő Felügyelet 1998. júniusában eladta a mintegy száz családnak otthont adó Kondorosi út 8. alatti épületet. A cég akkori igazgatója, Pollák Zoltán szerint a háztömböt rossz műszaki állapota miatt nem érte volna meg felújítani. A német-hongkongi tulajdonú New West Kft. az adásvételi szerződésben vállalta, hogy miután a 155 millió forintos vételárból csak 5 milliót fizetett az önkormányzatnak, a fennmaradó összegből három éven belül minden lakót elhelyez, azokat is, akik nem rendelkeztek érvényes bérleti szerződéssel.

Az elmúlt három évben a kutyás őrökkel "védett" házból mintegy hatvan család költözött el, a többiek azonban nem tudtak megegyezni az új tulajdonossal, pedig -- ahogy Kárpáti István, egy korábbi lakó fogalmaz -- nagy volt rajtuk a nyomás: "sokan szinte elmenekültek a házból, amikor már nem bírták a háztömb állapotához képest magas lakbért." A lakók szerint sok családnak nem másik lakást, hanem mindössze három-négyszázezer forintot ajánlottak az elköltözésért.

Kutyás őrök védik a lakókat

A New West Kft. igazgatója, Bonyhárd István szerint az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy a lakók életét megkönnyítsék, és úgy emlékszik, hogy a lakók maguk kérték az őröket. A cég egyébként egyenként próbált megegyezni minden családdal. Sokan elmentek, az érvényes bérleti szerződés nélkül élőket azonban tavaly a cég jogi képviselője -- annak ellenére, hogy az önkormányzattal az összes lakó elhelyezéséről állapodott meg --levélben szólította fel: önként költözzenek ki, különben a hatóságokhoz fordulnak. A lakók maradtak, a Kft. pedig a kerület jegyzőjétől kérte kiköltöztetésüket. A jegyző a szerződésre hivatkozva visszautasította ezt, a New West válaszul beperelte az önkormányzatot, ám később kiderült: a tulajdonosváltás miatt csak a lakókat lehet perelni.

Bár a hivatkozott jogviszony alapján jóval több családot is beperelhetett volna, a cég csak öt család ellen nyújtott be keresetet, ezt egyébként a cég vezetője sem tudta megindokolni. A lakók szerint mindez egy hadjárat része, azok ellen, akik ki merték nyitni a szájukat. Közben az önkormányzat és a cég közötti szerződésben rögzített határidő a múlt héten lejárt, Szőke László, a kerület alpolgármestere szerint, ha a Kft. továbbra sem teljesíti az általa vállaltakat, a bérleti jog visszaszáll a vagyonkezelőre. A vélhetően hosszadalmas pereskedést azonban az önkormányzat el szeretné kerülni, ezért leginkább közös megoldásra törekednek.

Az egyik lehetséges út az lenne, ha az ingatlant a mellette lévő önkormányzati területtel együtt közösen hasznosítanák, és önkormányzati bérlakásokat építenének, amelyben azok is kaphatnának lakást, akik jelenleg még a házban laknak. Szőke szerint, ha létrejönne ez a megállapodás, a bérlakások egy része akár márciusra megépülhetne, addig pedig van lehetőség a háztömbben lakók átmeneti elhelyezésére is. A helyzet azonban korántsem ilyen rózsás - egyelőre inkább az a valószínűbb, hogy a felek nem jutnak megegyezésre, az újabb jogi procedúra eltarthat akár több évig is. A háztömbben élő, őrző-védőkkel "vigyáztatott" harminc család helyzete pedig továbbra is bizonytalan marad.