Árpád
-2 °C
4 °C

Határidőre elkészül a miniszterelnöki rezidencia

2000.12.05. 14:51
Csupán a 2002-es választásokon dől majd el, ki is lesz a két és fél milliárdos állami beruházás keretében újjáépülő Sándor palota ura, mert bár a jövendőbeli miniszterelnöki rezidenciának már az év márciusában állnia kell, a leendő kormányfő és hivatali apparátusa csak a választások után veszi birtokba az épületet. Lassan kezdenek csak kikristályosodni a kormányzati elképzelések a többi, körülbelül 5 és fél milliárdos várnegyedbeli állami beruházással kapcsolatban, annyi azonban már biztosnak tűnik, hogy a volt Honvédelmi Főparancsnokság épülete a tervek szerint egy, a jelenlegi kormány családokról és gyermekekről alkotott elképzeléseit reprezentálni hivatott, Gyermekvár elnevezésű intézménynek ad majd otthont.
Sűrű napja lesz Orbán Viktornak 2002. március 15-én: ha ugyanis minden a kormány tervei szerint megy, a hivatalos állami ünnepségek mellett ezen a napon adják át az új Nemzeti Színház épületét, és ekkora kell elkészülnie a várban álló Sándor palotában berendezett miniszterelnöki rezidenciának is.

A kétszáz éves palota - amely Tisza Kálmán miniszterelnöksége alatt lett a kormányfő és apparátusa otthona -, kormányzati célokra történő átalakítását már az Antall- és a Horn-kormány is fontolgatta. Utóbbi a köztársasági elnök rezidenciájaként képzelte el a helyreállított épületet, ám egy, a kormányváltás idején születtet tanulmány kimutatta, hogy a kiszemelt terület mind stratégiai, mind a megnövekedett forgalom szempontjából alkalmatlan a feladatra, így 1994 után ejtették a tervet.

Rezidencia két és félmilliárdból

A miniszterelnöki dolgozószoba
A mostani elképzelések szerint bruttó két és fél milliárd forintból, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) költségvetési keretéből finanszírozott beruházásról a nyáron döntöttek egy, a Szent György tér rendezését szabályozó kormányrendelet keretében. A tetőszerkezet megbontásával októberben meg is kezdődött a majdani kancelláriaépület kialakítása. A kivitelezést, nyílt közbeszerzési pályázaton a Középület-építő Rt. nyerte, így az ő feladatuk, hogy a műemléképületet a lehető leghitelesebb formában állítsák helyre.

A kétszintes, a világörökség részét képező, egyelőre éppen tető nélkül álló Sándor-palotába elkészültével a mindenkori kormányfő hivatali és munkaszobái kerülnek majd. A jelenleg Stumpf István vezette kancellária azonban a mostani tervek szerint a Miniszterelnöki hivatal Kossuth téri épületében marad. Bár Cselovszki Miklós, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal az (OMVH) elnöke kedden, az építkezésen tartott bejárásán hangsúlyozta, hogy első lépésként a korhű rekonstrukciót hajtják végre és csak ezt követően teszik alkalmassá az épületet kijelölt feladatának betöltésére, a kivitelezési munkálatokat végző cég egyik munkatársa az Indexnek éppen arról számolt be, hogy már az újjáépítési munkákat erősen befolyásolják a rezidencia feladatából fakadó biztonsági és funkcionális követelmények.

Homályos elképzelések

A Sándor-palota belső udvara
A Középület-építő Rt. munkatársai az Index azon kérdésére, hogy miként hidalják át azokat az akadályokat, amelyek miatt egyszer már elvetették a rezidencia kialakításának tervét, nem tudtak konkrét válaszokat adni. Szerintük az, hogy az épület stratégiai szempontból védhető-e, ,,már nem kérdés, mert miért kéne védeni". A megnövekedett autóforgalom problémamentes kezelésére pedig egy még pontosan nem meghatározott helyen többszintes parkolóház építését tervezik. A várnegyed turistaforgalmát a kivitelezők szerint nem befolyásolja majd a megépített rezidencia, a forgalom számára ugyanis már jelenleg sem nyitott a palota környéke.

Múlt, jelen, jövő egy helyen

A kormányzati elképzelések szerint az egész várbeli Szent György tér és környezete megújulna, beleértve a volt Honvéd Főparancsnokság épületét, illetve a Várkert Bazárt is, amelyre a központi költségvetésből 5-5,5 milliárd forintot szánnának, míg a további forrásokat a magántőke bevonásával biztosítanák. A közlekedési gondok megoldására a tér nyugati felén föld alatti garázsok építését tervezik.

A volt Honvéd Főparancsnokság épületének felhasználásáról, amelyben két éve még a Szent Koronának terveztek reprezentatív kiállítóhelyet, már döntés is született: az épület a kormány jelenlegi tervei szerint egy Gyermekvár elnevezésű közművelődési, nevelési funkciót betöltő intézménynek ad majd otthont. Ez Ács Tamás, a kulturális tárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának megfogalmazása szerint ,,képviselni fogja mindazt, amit a kormány gondol a családokról és a gyermekekről". A megvalósítás konkrét részleteiről az NKÖM egyelőre nem tudott felvilágosítást adni. Az egész teret rendezni kívánó koncepció lényegéről annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy a várban jelenlévő múlt mellett, a kormány a kormányfő rezidenciájával a jelent, míg a Gyermekvárral a jövőt akarja reprezentálni.

Pestet is ,,átszervezik"

A budai állami építkezéseken túl a kormány elsődleges célja a kormányzati szervek tömörítése az Országház közelében - szögezte le az Indexnek nemrégiben Cserepes Tibor, a Kincstári Vagyonigazgatóság vezérigazgató helyettese. Például szintén a ,,kormányzati elhelyezések racionalizálásával" indokolták a Roosevelt téri, többek között a Szociális és Családügyi Minisztériumnak is otthont adó Spenót-ház áruba bocsátása is, ám arról, hogy az irodaház jelenlegi lakói hova költöznek, a Kincstári vagyonigazgatóság csak annyit árult el, hogy a Parlament környékén keresnek nekik új helyet. A régebben már a kancellária épületének is kiszemelt Kossuth téren álló Néprajzi Múzeum felhasználásáról az NKÖM keddi tájékoztatása szerint csupán 2001-ben vagy 2002-ben döntenek majd, és az átrendezés során szóba jöhet ingatlanok vásárlása és bérlése is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?