Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Deutsch-Für idején nem volt zuschlagolás

2007.10.06. 11:53
2002-ig törvényesen mentek a pályáztatások, közölte Deutsch-Für Tamás, az Ifjúsági- és Sportminisztérium egykori irányítója. Szerinte a szocialista pártkassza felhízlalása azután kezdődött, hogy Szilvásy György volt közigazgatási államtitkárt és Ocsovai Tamás volt helyettes államtitkárt kinevezték.

Az Orbán-kormány ideje alatt törvényes és tisztességes pályázatok keretében kaphattak támogatást az gyermek- és ifjúsági szervezetek, jelentette ki Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, az Ifjúsági- és Sportminisztérium egykori irányítója pénteken.

A Népszabadság pénteki számában azt írta: "Téved, aki azt hiszi, hogy Zuschlag Jánosék kifejezetten a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején szívták csak le az állami forrásokat, megtették ezt már az előző ciklusban, Orbán Viktor kormányzása idején is". A lap szerint a birtokukba jutott pályázati aktákból kiderül, hogy az Orbán-kormány, illetve a Gyurcsány-kormány időszakában a pályáztatás-ellenjegyzésés a kötelezettségvállalás is változatlan szabályok alapján zajlott.

Deutsch-Für Tamás ugyanakkor azt mondta, más a polgári és más a szocialista kormány, más a minisztérium és gyökeresen más a gyakorlat. Kijelentette, 2002-ig törvényes és tisztességes pályázatok keretében kaphattak támogatást gyermek-, ifjúsági- és más társadalmi szervezetek.

Elkezdtek kasszát hízlalni

A fideszes politikus azt mondta, a politikai indíttatású személycserék, Szilvásy György volt közigazgatási államtitkár és Ocsovai Tamás volt helyettes államtitkár székbe ültetése után "kezdődött el a zuschlagolás", vagyis a szocialista pártkassza állami-ifjúsági pénzekkel történő felhizlalása.

Orbán Viktor kabinetfőnöke szerint ez azt jelenti, hogy az ifjú szocialisták, Ujhelyi István, Arató Gergely, Mesterházy Attila és Zuschlag János a pályázatok elbírálása előtt politikailag megfogalmazták igényeiket és ezt a politikai akaratot erőltette át a pályázati rendszeren a minisztérium vezetése.

Nem egyeztetgetett

"Erős fantáziával is nehéz azt elképzelni, amint a minisztériumi dolgozószobámban egy kávé mellett egyeztetgetek Zuschlag Janival, aki hanyag eleganciával keresztülveti a lábát a fotelben és megfogalmazza, hogy a szocialista párt érdekei szerint milyen általa létrehozott fiktív vagy nem fiktív ifjúsági szervezeteket kell támogatni, és ezt én az egyeztetés után politikailag áterőltetem a minisztérium pályázati rendszerén" - mondta az Orbán-kormány ifjúsági és sportminisztere, Deutsch-Für Tamás.

A Népszabadság értesülése szerint a Kecskeméti Városi Ügyészség idén tavasszal kért be az ifjúsági tárcától 2000-2006 közötti pályázati dokumentumokat. Az MTI információi szerint ezek között legalább kilenc olyan pályázat van, amelyet még az Orbán-kormány idején bírált el kedvezően az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium. A megítélt pályázati támogatások együttes összege az említett kilenc esetben valamivel meghaladta a 4 millió forintot.