Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Fővárosi Főügyészség a Schlecht-nyomozásról

2003.12.29. 21:00
A Fővárosi Főügyészség hétfőn este közleményben ismertette álláspontját arról miért nem tartja indokoltnak a Schlecht-ügyben a nyomozás folytatását. Az ügyészség szerint olyan bűncselekmények gyanúja merült fel a Népszabadság egyik cikkében, amelyek már elavultak, így nem volt indokolt újra nyomoztatni a már lezárt ügyet.
A Fővárosi Főügyészség nem tartja indokoltnak az úgynevezett Schlecht-ügyben az egyik országos napilap cikke alapján a nyomozás továbbfolytatásának elrendelését; a vádhatóság hétfői tájékoztatása szerint ezt a döntését részletes indokolást tartalmazó átiratban közölte a nyomozó hatósággal, s ez a dokumentum január 5-ét követően teljes terjedelmében hozzáférhető lesz a Legfőbb Ügyészség honlapján.

"Nincsenek új adatok"

"Az újságcikkben (...) nem szerepelnek olyan adatok, amelyek az ügyben korábban hozott döntés alapjául szolgáló tényekkel való összevetés eredményeként indokolttá tennék a nyomozás tovább folytatásának elrendelését" - olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményben a Népszabadság november 6-i számában, "Egy fantommal kevesebb. Megszólal a Kaya Ibrahim-történet egyik szereplője" című cikkben közöltekkel kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a BRFK novemberben az újságcikkben foglaltakra figyelemmel tett előterjesztést a Schlecht Csaba ellen már több mint két éve megszüntetett nyomozás továbbfolytatásának elrendelésére. A Fővárosi Főügyészség vizsgálata során azonban megállapította, hogy kizárólag a Schlecht Csaba által vezetett Centum Kft. vonatkozásában elkövetett adócsalás bűntette miatt lehet indokolt a nyomozás továbbfolytatása, ám a napilapban közöltek erre vonatkozóan "semmilyen tényt illetve bizonyítékot nem tartalmaznak, ugyanakkor az abban foglaltak több ponton ellentétben állnak a nyomozás során beszerzett adatokkal".

Bizonyaítani kellene a szándékosságot

A főügyészség szerint az adócsalás vonatkozásában azt kellene bizonyítani, hogy az állítólagosan Weisz József (aki a Népszabadság említett cikkében nyilatkozott erről) által Tasnádi Zsoltnak faxon megküldött útlevélmásolatokat Schlecht Csaba a cégeladások során azért használta fel, hogy a cégek ilyen módon való "fantomizálásával" szándékosan meghiúsítsa a bevallott, de meg nem fizetett adótartozás adóhatóság részéről történő behajtását.

"Az ügy szempontjából nincs jelentősége annak, hogy Kaya Ibrahim útlevelének másolatát Weisz József bárkinek elfaxolta" - áll a közleményben. A közlemény kitér arra is: az említett cikkben több más eddig nem ismert és így nem is vizsgált bűncselekményre utaló tény, adat szerepel, ám ezek a cikk megjelenésekor már elévültek, ezért ezekkel kapcsolatban büntetőeljárást nem lehet indítani. "A Magyar Köztársaság Ügyészsége politikai pártok politikai elvárásainak eddig sem tett eleget és ezután sem fog" - szögezi le közleményének zárásaként az ügyészség.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-vel szerdán azt közölte: ha az ügyészség karácsonyi meglepetésnek szánta, hogy december 23-i döntésével ismét futni hagyta Schlecht Csabát, hát nem okozott vele örömet a tisztességes embereknek.

A rendőrség 2001. szeptember 11-én szüntette meg a nyomozást Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen, mivel annak adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várt eredményt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.