Gerzson
-3 °C
2 °C

Nyilas vezető volt egy vásárhelyi MSZP-s apja

2007.06.07. 19:47
Kapcsolódók (15)
Nyilas pártvezető volt annak az MSZP-s hódmezővásárhelyi képviselőnek az apja, aki korábban ellenezte, hogy támogassák a diktatúrák áldozatait bemutató Emlékpont kiállítást. Havránek Ferenc családjának múltjáról a város fideszes polgármestere, Lázár János nyilatkozott. Az érintett ízléstelennek tartja a bejelentést, és azt mondja, ismert volt családjának múltja, ő ezt sosem titkolta. Havránek szerint a Fidesz a kampánypénzek általa kezdeményezett vizsgálatáról akarja elterelni a figyelmet.

A Nyilaskeresztes Párt helyi szervezetének egyik vezetője volt Havránek Ferenc hódmezővásárhelyi szocialista önkormányzati képviselő édesapja - közölte a város fideszes polgármestere a csütörtöki közgyűlés szünetében az MTI-vel; az érintett elismerte a tényt, ám ízléstelenek tartja az ügy nyilvánosságra kerülését.

Nyilas felmenők

"Egy olyan dokumentum látott napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy egyik képviselőtársunk, a Magyar Szocialista Párt listáján mandátumot nyert Havránek Ferenc édesapja, és egy másik, még nem ismertetett dokumentum szerint testvére is a Nyilaskeresztes Párt tagja, sőt édesapja a helyi vezetőség tagja volt" - mondta Lázár János.

A politikus közölte, holokauszttúlélőktől kapta a dokumentumot, melyet a város levéltárában is hitelesítettek. Lázár János kifejtette, nem törhet pálcát képviselőtársa és családja fölött, csupán annyit kért a politikustól, kövesse meg a város zsidóságát, akik közül ezer embert deportáltak, hatszázan pedig életüket vesztették.

A dokumentumot a Földbirtokrendező tanács állította ki. Az 1945 augusztusában kelt határozat arról dönt, hogy elkobozzák azon személyek földbirtokát, akik 1941-et követően bizonyos szervezetek - köztük a Nyilaskeresztes Párt és a Hungarista mozgalom - helyi vezetői, illetve azok helyettesei voltak. A dokumentumban mások mellett szerepel Havránek Lajos nevei is.

Havránek hallgatott erről

A polgármester számon kérte azt is, hogy miért hallgatott édesapjának nyilas pártvezetői múltjáról Havránek Ferenc tizenhét éven át, mióta csak a város közéletének aktív szereplője. "A fiúk nem felelnek apjuk tetteiért. Havránek Ferenc édesapja tevékenységének köszönhetően megszületett, és neki is gyerekei, unokái születtek. Édesapja és elvbarátai tevékenységének köszönhetően azonban nagyon sok zsidó nem született meg a második világháború alatt, nem születtek gyerekeik, unokáik, mert odamaradtak a koncentrációs táborokban" - fogalmazott a politikus.

Mi köze van egy egyéves gyereknek ehhez?

Havránek Ferenc közölte: apja születése előtt másfél évvel volt tagja a Nyilaskeresztes Pártnak. Ezt azonban nem beszélhették meg egymással, hiszen édesapja négyéves korában meghalt.

"Nem tudom, mi köze lehet egy mínusz egyéves gyereknek apja politikai nézeteihez" - mondta az önkormányzati képviselő.

Hozzátette: édesapja ellen nem született bírósági ítélet, nyolc hónapra internálták, az igazoló bizottság pedig deklarálta, nem tett olyat, amit büntetni rendelt volna a törvény.

Ízléstelen dolog

A képviselő tudatta, apja politikai tevékenységének hátrányait egészen a hatvanas évek konszolidációjáig megszenvedte. "Úgy érzem, ízléstelen dolog volt ezzel előhozakodni" - mondta a képviselő, aki úgy véli, a városi közgyűlésben végzett ellenzéki politizálásának következménye a történtek nyilvánosságra kerülése.

"Hatvankét éves leszek, van saját életutam, el lehet azzal számoltatni" - fűzte hozzá.

Havránek nem akart 80 milliót költeni az Emlékpontra

Az Index információi szerint Havránek korábban bírálta Lázár János hódmezővásárhelyi polgármestert azért, mert Holokauszt Emlékpontot létesített a városban, a Schmidt Mária által vezetett Terror Házával együttműködve. Minderről a Terror Háza honlapján is olvasni lehet.

Eszerint az akkor még a Munkáspárt képviselőjeként tevékenykedő "Havránek vetette azt fel, hogy a sokszor vitatott Emlékpont létrehozására megjelölt 80 millió forintot más célra csoportosítsák át. Csatlakozott a javaslathoz a szintén ellenzéki Csanki István és Bacsa Pál is, utóbbi azt mondta: komolytalan és felesleges most erre a célra ennyi pénzt költeni, amikor az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására pályázik a város."

A zsidó hitközségnél már érdeklődtek Havránekék után

Az Indexnek is sikerült megszólaltatnia Havránek Ferencet, aki elmondta: családjának múltja ismert volt a városban, hiszen ő is ugyanabban a házban lakik, ahol az édesapja. Szomszédjukban pedig két zsidó ember lakik, mindketten túlélték az üldöztetést. Sőt, az egyikkel együtt volt az MSZMP tagja a rendszerváltás előtt.

A szocialista képvselő elmondta, hogy a helyi zsidó hitközségtől már korábban értesítést kapott, hogy adatokat kértek róla és családjáról. Ugyanakkor szerinte ennek a kutakodásnak nem lesz eredménye, hiszen ő meg sem született még akkor, amikor a zsidóüldözés zajlott.

Havránek elmondta azt is, hogy szerinte azért támadják őt Hódmezővásárhelyen, mert ő kezdeményezte az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ), hogy vizsgálják ki a polgármester választási kampánypénzeinek a felhasználását. Havránek elmondta, éppen most kapta meg a levelet az ÁSZ elnökétől, hogy egy hónap múlva lezárul a vizsgálat. Ezekről az ügyekről akarja most a Fidesz elterelni a figyelmet, jegyezte meg a helyi képviselő.