Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nyomozás indult a mindszenti beteg ügyében

2007.05.18. 14:41
Nyomozást indított a mindszenti beteg haláláért felelős személyek megtalálására a rendőrség. A hódmezővásárhelyi kórház az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint hibázott.

Nyomozást indított az április 6-án két jórház között, a mentőben meghalt hatvanhét éves férfi ügyében a rendőrség. A nyomozók az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) vizsgálati anyaga alapján próbálják megtalálni a mindszenit beteg haláláért felelős személyeket.

Az EBF vizsgálatában a hódmezővásárhelyi kórház hibáját állapította meg, ez alapján hárommillió forintos bírságot szaott ki az intézményre. Az EBF nem vizsgálta az érintettek személyes felelősségét. Az EBF feljelentést sem tett az ügyben, de a rendőrség figyelmébe ajánlotta a jelentést.

Havasi Katalin (Fidesz), a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet a kormány mentegetése érdekében politikai döntést hozott. A város fideszes polgármestere, Lázár János a beteg halála után azonnal a kormány egészségügyi reformját nevezte meg a halál okaként.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget.

A hódmezővásárhelyi kórház ügyeletese - állítása szerint a kórház vezetés utasítására - megtagadta a beteg felvételét és kivizsgálását, állapotát "vizuális megfigyeléssel" mérte fel. Az orvos nélküli mentő ezután a szentesi kórházba indult a beteggel, akinek a keringése út közben összeomlott, a beteg meghalt.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója közleményében kifejtette, hogy meggyőződése szerint kórháza "tevékenysége szakmailag megfelelő volt". A kórházigazgató reméli, hogy a yomozás kiterjed az Országos Mentőszolgálat és a szentesi dr. Bugyi István Kórház felelősségének vizsgálatára is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?