Hárommillióra bírságolták a mindszenti beteget elküldő kórházat

2007.05.15. 16:42
Az április 6-án meghalt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházban, állapította meg az Egészségbiztosítási Felügyelet. A kórháznak 3 millió forint pénzbírságot kell fizetnie. A kórház és hódmezővásárhelyi önkormányzat tanácsnoka szerint a határozat megalapozatlan, törvénysértő és politikailag elfogult.

Nem az egészségügyi reform intézkedései okozták a mindszenti férfi halálát húsvét előtt, a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház azonban mulasztást követett el, mondta Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet.

A januárban alakult szervezet most zárta le a vizsgálatot az április 6-án történt haláleset ügyében. Egy férfi Mindszenten lett rosszul. A mentők a közelebb lévő Hódmezővásárhelyre vitték, onnan viszont Szentesre irányította az ügyeletes orvos, mondván, ott kell ellátni őt. A férfi útban Szentesre meghalt a mentőautóban. Az eset után Lázár János Hódmezővásárhely fideszes polgármestere azt állította: ez a férfi volt az egészségügyi reform első áldozata.

Minden kórháznak el kell látnia a sürgős esetet

Hódmezővásárhelyen a beteg nem kapta meg azt az ellátást, ami indokolt lett volna, közölte a biztosításfelügyelet vezetője. Az ügyeletes orvos megnézte, kezével megszámlálta a pulzusát, de nem végzett további vizsgálatokat, amelyek alapján egyáltalán el tudta volna dönteni, hogy sürgősségi esetről van-e szó.

Mint korábban kiderült, az ügyeletes orvos arra hivatkozott, hogy főigazgatója – szóban - utasításba adta: ne vegyen fel egyetlen beteget sem, hanem az április 1-től élő új beutalási rend értelmében irányítsa át őket a szentesi kórházba.

Ahogy eddig, ezután is köteles minden kórház a megfelelő szakmai szabályok betartásával megállapítani, hogy a hozzá forduló beteg sürgősségi esetnek minősül-e, hangsúlyozta Kovácsy Zsombor. Ez nem változott a reform április 1-jétől élő új szabályaival, tette hozzá.

A rendőrséget is tájékoztatták

A Felügyelet nem talált olyan jogellenes főigazgatói utasítást, amely ezt a félreértést okozhatta. Mint Kovácsy Zsombor megjegyezte: a kórház vezetése felhívta a dolgozók figyelmét a változásokra, s ez teremthetett bizonytalan légkört az intézményben. Ez sem változtat viszont azon, emelte ki a felügyelet elnöke, hogy egy kórház kötelessége a sürgősségi eset felismerése és megfelelő kezelése.

Az ügyben a felügyelet szerint nem hibázott a mentőszolgálat, a szentesi kórház, s a beteget kezelő mindszenti háziorvos sem.

A mulasztás miatt a Felügyelet 3 millió forintos bírságot szabott ki a hódmezővásárhelyi kórházra (a kiszabható legnagyobb összeg 10 millió forint). A közigazgatási határozat ellen fellebbezni nem lehet, de bíróságon megtámadható.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke az esetről tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Ez nem feljelentés, mondta Kovácsy Zsombor, a nyomozóhatóság feladata annak megítélése, hogy ebben az ügyben felvethető-e a bűncselekmény gyanúja.

A kórház szerint megalapozatlan a határozat

Az Erzsébet kórház szakmai álláspontja, hogy az ellátásban közreműködő ügyeletes orvos helyesen járt el, mivel megítélése szerint, az észlelése során a beteg stabil állapotú volt, nem tartozott a sürgős szükség kategóriába, írta közleményében Kallai Árpád főigazgató.

A főigazgató szerint ezt számos dokumentum igazolja, a boncolási jegyzőkönyv alapján például a halál oka és a beteg továbbszállításának ténye között nincs semmilyen összefüggés.

A kórház sajnálatosnak tartja, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet csak érintőlegesen vizsgálta a szentesi Bugyi István Kórház és a mentők tevékenységét, mint ahogyan nem helyezett hangsúlyt az újonnan kialakított beutalási rendszer, a vizsgálat által is feltárt hibáira, hiányosságaira. Az Erzsébet Kórház a Felügyelet határozatát törvényellenesnek tartja, ezért a bírósághoz fordul.

Hasonlóan érvel a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, Havasi Katalin által kiadott közlemény is, amely szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet az orvosszakértői vizsgálatok eredményével szöges ellentétben, a jelenlegi egészségügyi tárcát politikailag támogató döntést hozott.


  • Hírek
  • Hírek