Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Mégis büntethetőek a szmogriadóban autózók

2009.01.13. 16:13
Vizsgálatot indított Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, miután a főpolgármester szmogriadót rendelt el, azonban a közlekedésre vonatkozó korlátozások kikényszerítésének feltételeiről a hatóságok nem gondoskodtak. A zöld ombudsman szerint közmorált károsító hatású, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük.

„Alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően – a rendelkezésre álló jogszabályi lehetőségek és egyben kötelezettségek ellenére – a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben” - olvasható Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának keddi állásfoglalásában. Így sérültek a jogállamisághoz, illetőleg az egészséges környezet védelméhez fűződő alkotmányos jogok, állapítja meg az ombudsman.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot azután, hogy Demszky Gábor főpolgármester a határértéket meghaladó légszennyezés miatt szmogriadót rendelt el, az intézkedések kikényszerítésének feltételeiről azonban az illetékes hatóságok nem gondoskodtak. A sajtóban megjelent hírek szerint azok nem is kikényszeríthetőek, Demszky Gábor nyilatkozatai is erről szóltak.

Az országgyűlési biztos megállapította, a Fővárosi Önkormányzat hivatalos honlapján hírt adott arról, hogy „a főpolgármester 2009. január 11-én, vasárnap, 11:00 órától elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, amely visszavonásig érvényes”. Ennek értelmében korlátozni kellett a gépjárművek használatát Budapest egész területén úgy, hogy a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, míg a páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek. Ennek betartását – a honlap szerint – a BRFK ellenőrizte.

Fülöp Sándor megállapította, a jelenleg hatályos jog többféle módon lehetővé teszi a szmogriadóban elrendelt forgalomkorlátozás megsértésének szankcionálását. Ezek egy részét a környezetvédelmi hatóság, más részét pedig a jegyző vagy a rendőrség alkalmazhatja. Amennyiben a helyzet még súlyosabbá válik, közegészségügyi hatóság is intézkedhet.

A levegő védelmével kapcsolatos kormányrendelet kimondja, hogy levegővédelmi bírság megfizetésére köteles az, aki a levegővédelmi követelményeket nem tartja be. Ennek alapján százezertől ötszázezer forintig bírságolhatók meg a szabálysértők.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy a rendelkezéseket megsértőkkel szemben lehetőség lett volna az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) kormányrendeletből több tényállás alkalmazására. A jogszabály egyebek között kimondja: akár az önkormányzat ügyintézője, vagy közterület felügyelője, akár a közlekedési rendőr észleli a szabálysértést, minden esetben kötelessége intézkedni.

Fülöp Sándor állásfoglalásában kifejtette azt is, hogy az állampolgári tudatosság, a levegőtisztaságért érzett aggodalom hajtóereje lehet a szmogriadóban elrendelt intézkedések betartásának. Ugyanakkor közmorált károsító hatású, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják a médiából, illetve hivatalos forrásokból, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük.

Állásfoglalásában a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt javasolja az országos rendőrfőkapitánynak, adjon ki utasítást, hozza meg a megfelelő szervezési, létszám-átcsoportosítási intézkedéseket a szmogriadó rendelkezéseit megszegő gépjárművezetők szabálysértési szankcionálása érdekében.

Az ombudsman javasolja azt is, hogy a főpolgármester és az országos rendőrfőkapitány hangolják össze egymással és a környezetvédelmi, közegészségügyi és közlekedési hatóságokkal a főváros levegőtisztaságával kapcsolatos intézkedési, illetve jogalkotás kezdeményezési terveiket.

Hétfőn a Levegő Munkacsoport elnöke levélben fordult a főpolgármesterhez és Budapest rendőrfőkapitányához, melyben Lukács András azt írta, súlyos pénzbüntetésnek kellene járnia annak, aki nem tartja be a szmogriadó korlátozásait.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, a szmogriadó miatt elrendelt korlátozások betartását nem ellenőrzik külön a rendőrök, csupán a napi munkájuk mellett figyelmeztetik a szabálytalankodó autósokat.

Demszky Gábor főpolgármester az RTL híradójában hétfőn reggel a büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap a védelmi bizottság ülésén a rendőrség szakértőivel és a főváros jogi apparátusával is megvitatták a kérdést. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség ebben az esetben nem szankcionálhat, nem büntethet.