Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Országszerte ritkult a szmog

2009.01.13. 11:54
Kazincbarcika, Miskolc, Sopron, Budapest, Sajószentpéter, Putnok, Szeged, Nyíregyháza, Várpalota, Székesfehérvár és Tököl a legszennyezettebb levegőjű magyar városok, a helyzet javult, de sok helyen még mindig magas a szálló por koncentrációja. Dorog és Esztergom is szenved a szmogtól, de nem működnek a műszerek.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint országszerte csökkent a levegőben a szálló por koncentrációja, de a korábban legszennyezettebbnek bizonyuló települések többségén még mindig meghaladja a tájékoztatási küszöböt, vagyis a 75 mikrogramm per köbmétert. A hétfői adatok szerint Kazincbarcikán mértek még mindig 100 mikrogramm per köbméternél magasabb por koncentrációt, de Sopronban is meghaladta a légszennyezettség a riasztási határértéket.

Kazincbarcikán hétfőn még mindig valamivel 100 mikrogramm per köbméter felett volt a szálló por koncentrációja, ami meghaladja a riasztási küszöböt, vagyis a szmogriadó elrendeléséhez szükséges mértéket. A városnak nincs szmogriadó-terve, így nem vezettek be konkrét intézkedéseket, de az autók, valamint a káros anyagokkal járó tüzelőanyagok mellőzésére hívta fel a helybeliek figyelmét közleményében a település polgármestere. Hétfőn Sopronban is a riasztási küszöb fölé ment a légszennyezettség, de a kedd reggeli adatok szerint javul a helyzet.

Már hétfőn csökkent a szmog

A legtöbb településen, amelyeken az elmúlt napokban ugyancsak meghaladta a szálló por koncentrációja a riasztási küszöböt, hétfőre csökkent a por koncentrációja. Sajószentpéteren, Miskolcon, Putnokon, Szegeden, Nyíregyházán, Várpalotán, Székesfehérváron és Tökölön azonban a mennyisége továbbra is meghaladta a tájékoztatási küszöböt, vagyis ezeken a településeken még nem tanácsos hosszabb időn át a szabadban tartózkodni. Szintén a tájékoztatási küszöbérték körül, illetve valamivel alatta - de az egészségügyi határérték fölött - volt a légszennyezettség több dunántúli városban, például Pécsett.

Az OLM - műszaki hiba miatt - két napja nem közöl adatot a szálló porról Dorogon és Esztergomban. Ezen a két településen korábban meghaladta a szennyező anyag koncentrációja a 100 mikrogramm per köbmétert, vagyis a riasztási küszöb felett volt. A környzetvédelmi tárca tájékoztatása szerint hétfőn itt is a riasztási küszöb alá csökkent a szennyezettség, de a tájékoztatási küszöb fölött volt a szálló por mértéke.

Budapest tisztult

Legjelentősebb a változás Budapesten, ahol tájékoztatási határérték alá csökkent a szálló por koncentrációja, mondta a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese. Bibók Zsuzsa közölte: ez leginkább annak köszönhető, hogy a páros rendszámú autók tulajdonosainak körülbelül a fele a felszólításra önként hajlandó volt lemondani a kocsi használatáról.

A Főpolgármesteri Hivatal kedd hajnali közleménye szerint azért lehetett feloldani a szmogriadót, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője, a szállópor hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket a város két pontján. Vagyis a szállópor légköri koncentrációja nem lépte át a 100, illetve a 75 mikrogramm/köbméteres értéket. A 24 órás átlagértékek hétfőn tehát mind a kilenc budapesti mérőállomáson a tájékoztatási határérték (75 mikrogramm/köbméter) alatt maradtak. A XVIII. kerületi Gilice téren 65,8, a Teleki téren 74,7, Pesthidegkúton 42,1, a Kosztolányi Dezső téren 74,5, a Honvéd telepi mérőállomáson 59,1, az Erzsébet téren 73,5, a kőbányai Gergely utcában 62,3, a Nagytétényi úton 73,6, Csepelen 69,6 mikrogramm/köbméter volt a szálló por koncentrációja.

A BKV a megszokott menetrend szerint üzemel

A BKV megszüntette a járatok sűrítését, így a cég járatai a megszokott hétköznapi menetrend szerint közlekednek, miután Demszky Gábor főpolgármester kedd reggel feloldotta a szmogriadót. A BKV a város különböző pontjain továbbra is figyeli az utasforgalmat, hogy szükség esetén járatsűrítést rendeljen el, hiszen a korlátozás hajnali visszavonásának híre még nem juthatott el minden autóshoz.

A vasárnap elrendelt szmogriadó alatt - számítva a megnövekedett utazási igényekre - csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel üzemelt a BKV. Csúcsidőn kívül a felszíni közlekedési eszközök összességében 10 százalékkal sűrűbben jártak, a metróvonalakon 20 százalékkal, a HÉV-vonalakon pedig 50 százalékkal volt nagyobb a kapacitás. Szilágyi Károly, a BKV szóvivője hétfőn az MTI kérdésére azt mondta, hogy a járatok gyakrabban közlekedtek, de nem tapasztaltak jelentős utasszám-növekedést.

Az aktuális utazási lehetőségekről a BKV ügyfélszolgálatán, honlapján, valamint a forgalmasabb csomópontokon szolgálatot teljesítő szakemberektől lehet tájékoztatást kapni.